Δράση Φιλαναγνωσίας με παιδιά κια γονείς στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Βιβλιοπόντικες και Μέντωρ εν δράσει»

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης με τίτλο «Βιβλιοπόντικες και Μέντωρ εν δράσει», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου μια μοναδική εκδήλωση παρουσίασης, με αποδέκτες μικρούς και μεγάλους – παιδιά και γονείς, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του νηπιαγωγείου.

Με χαμόγελα, περιέργεια και θετική διάθεση, όλοι κατέφτασαν στον γνώριμο χώρο μας, έτοιμοι να ξεκινήσουν ένα ταξίδι γνώσης, φαντασίας και δημιουργικότητας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα παιχνίδι μυστηρίου: για να εισέλθουν στον χώρο, τα παιδιά έπρεπε πρώτα να περάσουν κάποιες δοκιμασίες . Πρώτα να λύσουν ένα αίνιγμα, η απάντηση του οποίου ήταν η λέξη «ιστιοφόρο». Η χαρά της ανακάλυψης φώτισε τα πρόσωπά τους και το παιχνίδι μόλις είχε ξεκινήσει!

Αμέσως μετά, οι μικροί μας βιβλιοπόντικες κλήθηκαν να συναρμολογήσουν ένα παζλ που απεικόνιζε το εξώφυλλο του παραμυθιού «Ο κύριος Φούσκας και το ιστιοφόρο του». Μόλις το παζλ ολοκληρώθηκε, ήρθε η ώρα να συνθέσουν και τον τίτλο του βιβλίου, βάζοντας τις αριθμημένες λέξεις στη σωστή σειρά, δουλεύοντας σε ζευγάρια ένα παιδί με έναν γονέα.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δοκιμασίες, έγινε ανάγνωση της ιστορίας και επεξεργασία αυτής με ερωτήσεις κατανόησης. Ακολούθησε συζήτηση με τη χρήση της μεθόδου των έξι καπέλων της σκέψης του De Bono, μια τεχνική που ενθαρρύνει την πολύπλευρη προσέγγιση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Τα παιδιά εντυπωσίασαν με τις απαντήσεις, τις ιδέες  και τις σκέψεις τους.

Ύστερα, ήταν η στιγμή για ξεκούραση και φυσικά, για κέρασμα. Και τι κέρασμα!

ef199d3d 8ee4 4b99 9065 c92c065c9f3f

Ένα γλυκό ιστιοφόρο, λαχταριστό και πρωτότυπο, που ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους. Στο πανί υπήρχε μια έκπληξη: ένα QR code που αφού το σάρωνες σε οδηγούσε σε δωράκι….online puzzle για να παίξεις και να φτιάξεις το εξώφυλλο του βιβλίου!

4d7c01f7 b44a 43f8 9b4e 876192a704c1

Ξαναγεμίσαμε ενέργεια και συνεχίσαμε το δημιουργικό μας ταξίδι. Και τι άλλο θα μπορούσε να το συμβολίζει καλύτερα από… ένα ιστιοφόρο! Με υλικά, χρώματα, φαντασία και έμπνευση, τα παιδιά έφτιαξαν ιστιοφόρα κάθε είδους: μεγάλα και μικρά, με μηνύματα ξεχωριστά και σχέδια πρωτότυπα. Κάθε έργο ήταν μοναδικό!

Τέλος στο ιστιοφόρο του νηπιαγωγείου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τα μεταχειρισμένα παιχνίδια τους κάνοντας όνειρα να ταξιδέψουν για να καθαρίσουν τη Γη, καθώς το βιβλίο αναφερότανε στην υπερκατανάλωση και την ρύπανση του περιβάλλοντος  βοηθώντας το ΄εγώ ΄ να γίνει ΄εμείς ΄, η απληστία και ο  καταναλωτισμός προσφορά  και η καθαριότητα του πλανήτη μας κύριο μέλημα όλων.

Ήταν μια μέρα γεμάτη συγκινήσεις, χαμόγελα, συνεργασία και δημιουργικότητα. Μικροί και μεγάλοι περάσαμε υπέροχα  και το ταξίδι των «Βιβλιοπόντικων» συνεχίζεται με φουσκωμένα πανιά σε ανοιχτούς ορίζοντες.

10

12

111

8

9

2

7 3 4 1

5 1 6

1

6405d78e b37e 4c94 adb7 512d9e44be25

0ad4e16e 0d6a 4dc5 8724 5652ee2fb34c

75c2e966 0c4b 4d7f a6bf 685af86fe717 1

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση 4.0.