ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

//

2012-13


Οι μαθητές της Δ τάξης επισκέφθηκαν και θαύμασαν το Φράγμα του Μαραθώνα καθώς και το μουσείο.

Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την κωμόπολη Μαραθώνας Αττικής.

Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας.

φράγμα

λίμνη Μαραθώνα
μουσείο Τύμβου
μουσείο Τύμβου
αγγεία
τριαδιάστατη αναπαράσταση

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΕΡΠΕΤΟΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ


ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Η Δ ΤΑΞΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ   ΤΟ Δ2 ΕΚΠΟΝΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΑΚΡΟΠΟΛΗ”

ΗΡΩΔΕΙΟ

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ


Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Μουσείο του Καραγκιόζη. ΄Εμαθαν για τις φιγούρες και για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Καραγκιοζοπαίχτης.



Η Δ τάξη επισκέφθηκε τον Μάρτιο το ” Ζωολογικό Μουσείο” του Πανεπιστημίου στα Ιλίσσια


Η Ε τάξη επισκέφθηκε το Ίδρυμα Λασκαρίδη τον Ιανουάριο.

Λίγα λόγια….


Το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» συστάθηκε την Άνοιξη του 2007, με Προεδρικό Διάταγμα και τις υπογραφές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Ο Πάνος και η Μαριλένα Λασκαρίδη με επιθυμία να ανελίξουν και να συνεχίσουν την ήδη επιτυχημένη πορεία της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» και να διευρύνουν τις δραστηριότητές της, εγκατέστησαν το Ίδρυμα σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο κτήριο στον Πειραιά, γενέτειρα πόλη της Καίτης Λασκαρίδη.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη το 1993 στη μνήμη της συζύγου του και είχε έδρα ένα νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα στην περιοχή του Ν. Φαλήρου, έχει ενσωματωθεί στο Ίδρυμα. Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης είναι η Μαριλένα Λασκαρίδου.

Σκοπός του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και η λειτουργία Βιβλιοθήκης με την επωνυμία «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ».

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης. Ανώτατο Συμβουλευτικό όργανο του Ιδρύματος είναι η Επιστημονική Επιτροπή, που αποτελείται από 12 μέλη, ειδικούς επιστήμονες και σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, των γραμμάτων, της έρευνας και τεχνολογίας εξειδικευμένους σε ζητήματα που έχουν σχέση με το Ίδρυμα και τη λειτουργία του, με στόχο την εκπλήρωση των σκοπών του.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δραστηριότητες του Ιδρύματος επεκτάθηκαν σε όλους τους τομείς του πολιτισμού. Διοργανώνει διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές, σεμινάρια, ημερίδες, αφιερώματα, εκθέσεις, τιμητικές και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο προκηρύσσει Λογοτεχνικό Διαγωνισμό πρωτόλειου διηγήματος στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη.

 

 

Η Δ Τάξη επισκέφθηκε το Ναυτικό Μουσείο τον Ιανουάριο

Λίγα λόγια…

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το αίθριο), βρίσκεται στον Πειραιά στο μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας. Το μουσείο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ

.

.

.

.

.




Η Δ ΤΑΞΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ  ΑΘΗΝΩΝ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας. Βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των δρόμων Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων δίπλα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

//

Η Α ΤΑΞΗ παρακολούθησε βιωματικό πρόγραμμα στις “Χρωματιστές μέρες” στην Κηφισιά με αντιρατσιστικό μήνυμα ” Διαφορετικοί αλλά ίδιοι “

Η Δ Τάξη επισκέφθηκε το ” Θωρηκτό Αβέρωφ”

 

ΑΒΕΡΩΦ

Το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ είναι ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Παρά την ονομασία του ως θωρηκτού, στην πραγματικότητα είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ, το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 19081911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε 22.300.000 δρχ. για την απόκτηση του. Τα 8.000.000 δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), σύμφωνα με την οποία και όριζε ότι το διατεθημένο ποσό παραχωρείται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομα του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο και “Σχολή Ναυτικών Δοκίμων”. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δημόσιο Ταμείο.

ΚΟΥΚΕΤΕΣ
ΣΤΟΛΕΣ

//

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Η Δ ΤΑΞΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

Διαπιστώθηκε ότι ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ.. Από τον 6ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ’ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων, όπως το Εκατόμπεδον, που καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους.

Η ανοικοδόμηση των τειχών και των ιερών άρχισε αμέσως μετά την ήττα των Περσών, το 465 π.Χ., την εποχή δηλαδή του Περικλή. Κάτω από την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων Μνησικλή, Καλλικράτη και Καλλίμαχου χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης.

//

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *