Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 είχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την εκπαιδευτικό- συγγραφέα Αργυρώ Μαργαρίτη. Έχοντας καταγωγή από τη Μικρά Ασία δόθηκε μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσει με γλαφυρό τρόπο στους μαθητές της Στ’ τάξης τον τρόπο ζωής των συνομηλίκων τους εκείνης της ιστορικής περιόδου.
Η ζωή και τα παιχνίδια των παιδιών στη Μικρά Ασία πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν γεμάτα από χαρά, κοινωνικότητα και παραδοσιακά στοιχεία που αντικατόπτριζαν τον πολιτισμό και τις συνήθειες της εποχής.
Τα παιδιά στη Μικρά Ασία ζούσαν σε κοινότητες όπου η οικογένεια και η γειτονιά έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο. Μεγάλωναν σε ένα περιβάλλον όπου η ελληνική γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και η ορθόδοξη πίστη ήταν βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Πήγαιναν στο σχολείο, βοηθούσαν στις δουλειές του σπιτιού και συμμετείχαν σε θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τα παιχνίδια τους ήταν απλά και βασίζονταν κυρίως στη φαντασία, στη φύση και στα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους. Μερικά από τα πιο γνωστά παιχνίδια ήταν:
- Αμάδες ή Κουτσό: Τα παιδιά έπαιζαν πηδώντας σε τετράγωνα που σχεδίαζαν στο έδαφος.
- Βόλοι (γυαλένια): Ένα διαχρονικό παιχνίδι όπου τα παιδιά προσπαθούσαν να χτυπήσουν τις μπίλιες των αντιπάλων τους.
- Σβούρες: Οι ξύλινες σβούρες ήταν από τα αγαπημένα παιχνίδια των αγοριών, που προσπαθούσαν να τις κρατήσουν να γυρίζουν για πολλή ώρα.
- Κρυφτό και κυνηγητό: Αυτά τα παιχνίδια ήταν διαδεδομένα σε όλες τις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας.
- Αλογάκια με ξύλινα καλάμια: Τα αγόρια έφτιαχναν αυτοσχέδια άλογα από ξύλα και προσποιούνταν πως ήταν ιππείς.
- Κουκλοθέατρο και αυτοσχέδιες παραστάσεις: Τα παιδιά έφτιαχναν κούκλες από ύφασμα και χαρτί και έπαιζαν θεατρικά έργα.
Τα παιδιά στη Μικρά Ασία συμμετείχαν ενεργά σε γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το πανηγύρι του χωριού. Τραγουδούσαν τα κάλαντα, έπαιζαν με αυγά το Πάσχα και βοηθούσαν στις προετοιμασίες των εορτών.
Η ζωή τους, αν και απλή, ήταν γεμάτη από παραδόσεις, παιχνίδια και χαρά, μέχρι την Καταστροφή του 1922, που σηματοδότησε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά για πολλές οικογένειες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Μαργαρίτη για το μοναδικό ταξίδι που μας πρόσφερε μέσα από το έργο της. Ζωντάνεψαν μπροστά μας οι γειτονιές, τα σοκάκια, οι φωνές των παιδιών και οι στιγμές ευτυχίας και προκοπής των Ελλήνων στη Μικρά Ασία.
Μας συγκίνησε , μας ταξίδεψε και μας θύμισε μια εποχή όπου ο ελληνισμός μεσουρανούσε σε αυτά τα ιερά χώματα.