Το παιχνίδι και η σημασία του

 

 

images[1]

Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, την ψυχοσυναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική του ανάπτυξη. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει την δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

Πολλές το παιχνίδι θεωρείται χαμένος χρόνος από τους δασκάλους, τους καθηγητές ή τους γονείς. Στην πραγματικότητα είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού. Μάλιστα, η απουσία του παιχνιδιού από τη ζωή του παιδιού, θα μπορούσε να συνδεθεί με φτωχές κινητικές δεξιότητες, χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, μειωμένη ικανότητα διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων, μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη διαχείριση κοινωνικών καταστάσεων, επίλυση συγκρούσεων, θέματα διαφορετικότητας, θέματα αυτοεκτίμησης, θέματα αποτυχίας κλπ.

Έτσι, λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όχι απλά να επιτρέψουμε στο παιδί να παίζει, αλλά να αφήσουμε τη μαγεία του παιχνιδιού να μας συνεπάρει. Να ζηλέψουμε και να μάθουμε από την απόλαυση  και τη λαχτάρα που έχουν τα παιδιά για το παιχνίδι!

Έχοντας λοιπόν κατά νου τις ευεργετικές δράσεις του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών οι μαθητές της Ε’1 τάξης παρουσίασαν μέσα στην τάξη διάφορα είδη παιχνιδιών (παραδοσιακά, επιτραπέζια, επιδαπέδια). Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες χαλάρωσαν την ώρα της Ευέλικτης ζώνης παίζοντας τα αγαπημένα τους επιτραπέζια και αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο το παιχνίδι μας βοηθά να μάθουμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να αποκτήσουμε δεξιότητες, να αναλάβουμε ρόλους, να συνεργαστούμε, να φανταστούμε και τόσα άλλα.

2015-04-23 13.41.182015-04-23 13.43.352015-04-23 13.46.47P4240649P4240654P4240656P4240655

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση