Διαπαιδαγώγηση παιδιών (μέρος πρώτο)

Το κλάμα (κατά τη νηπιακή –παιδική ηλικία)

  Με το κλάμα το παιδί από τη μια εξωτερικεύει αυτό που νιώθει και από την άλλη το χρησιμοποιεί για να πετύχει ένα σκοπό (να του κάνουμε ένα χατίρι, να του αγοράσουμε παιχνίδια κλπ).

  Αν τρέξουμε να ικανοποιήσουμε την κάθε επιθυμία του ,επειδή κλαίει, σύντομα θα αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί όπλο για να πετυχαίνει το στόχο του.

  Επειδή όμως είναι και ένας μηχανισμός για την εξωτερίκευση κάποιων αισθημάτων του, δεν είναι σωστό να του το απαγορεύουμε λέγοντάς του: «Μην κλαις!!», «Σταμάτα να κλαις!!». Μπορούμε να του πούμε ότι όσο κλαίει δεν μας αφήνει να αντιληφτούμε τι ακριβώς ζητά και μόνο όταν ησυχάσει και μας μιλήσει καθαρά θα δούμε αν αυτό που επιθυμεί μπορεί να γίνει.

Όρια

  Το παιδί μας δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει να λέει ότι θέλει και γενικά να συμπεριφέρεται όπως θέλει.  Πρέπει, αφού γίνει συζήτηση μαζί του, να μπαίνουν όρια. Διαφορετικά η κατάσταση, όσο μεγαλώνει, θα γίνεται ανεξέλεγκτη .

 Παράδειγμα:

α. Όταν φεύγει από το σπίτι για παιχνίδι με τους φίλους του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να απουσιάζει όσο θέλει αλλά να είναι πίσω μια συγκεκριμένη ώρα.

β. Η χρήση της τηλεόρασης να γίνεται με μέτρο . Την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του και να μελετά ή στο κρεβάτι του για ύπνο δεν μπορεί να κάθεται στην τηλεόραση.

Δυνατότητα επιλογής

 Το παιδί δεν είναι και ούτε πρέπει να γίνει «ρομπότ ». Να του αφήνουμε μια ελευθερία αυτό να επιλέγει τη σειρά των ενεργειών που έχει να κάνει με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι αυτές θα γίνουν.

  Επίσης αν το απασχολεί ένα πρόβλημα μπορούμε να βοηθήσουμε προτείνοντάς του κάποιες λύσεις που όμως αυτό θα επιλέξει ποια θα ακολουθήσει.

Σταθερότητα στη στάση μας 

   Συμβαίνει συχνά, το παιδί μας, να μάς έχει στενοχωρήσει με τη συμπεριφορά του, να του έχουμε κάνει παρατήρηση  κι αυτό με θλιμμένο ύφος να μας κοιτά και να μας λέει : «καλά δε μ’ αγαπάς ;» κι εμείς επειδή το λυπόμαστε και για να του δείξουμε ότι το αγαπάμε τρέχουμε, το αγκαλιάζουμε και το φιλάμε. Τη μια στιγμή όλο θυμό και αμέσως μετά όλο  χαμόγελο  και χάδια . Μηνύματα   αντιφατικά.

Αυτό που πρέπει να του πούμε ήρεμα είναι ότι και βέβαια το αγαπάμε αλλά τώρα είμαστε θυμωμένοι μαζί του λόγω της συμπεριφοράς του την οποία πρέπει να αλλάξει.

Αδυναμία χειρισμού ενός θέματος

  Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα και δεν ξέρουμε πώς πρέπει να το χειριστούμε.

  Σ’ αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αφού αποκλείσουμε το τι δεν πρέπει να γίνει ότι άλλο κι αν κάνουμε θα είναι σωστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση