Διαπαιδαγώγηση παιδιών (μέρος πρώτο)

Η σχέση του ζευγαριού επηρεάζει τα παιδιά

  Πολλά από τα προβλήματα των παιδιών οφείλονται στη σχέση του ζευγαριού . Δηλαδή ο τρόπος που φέρονται οι σύζυγοι μεταξύ τους και η ποιότητα της σχέσης τους καθορίζει και το επίπεδο της ψυχικής υγείας των  παιδιών.

  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κυριαρχεί η αγάπη, η τρυφερότητα, η στοργή, η καλοσύνη και οι όποιες συγκρούσεις μεταξύ τους να γίνονται μακριά από τα παιδιά.

Παρατήρηση  στο παιδί

  Όταν θέλουμε να κάνουμε στο παιδί μας μια παρατήρηση αυτή δεν πρέπει να γίνεται μπροστά σε ξένα άτομα.  Θα μας ακούσει καλύτερα αν του μιλήσουμε ήρεμα όταν είμαστε οι δυο μας .

Σχολιασμός του παιδιού ενώ είναι παρών

 Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι συζητάμε συχνά κάποια αρνητική του πλευρά (π.χ. δεν μελετά τα μαθήματα του ,δεν τρώει αρκετά, μιλάει άσχημα κλπ) με κάποιον άλλο (της οικογένειας ή ξένο) και αυτό βρίσκεται μπροστά και μας ακούει.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι για να συνεχίσουμε κι εμείς να ασχολούμαστε μαζί του και να το σχολιάζουμε. Του αρέσει που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή,  χωρίς να το θέλουμε, το ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την αρνητική του συμπεριφορά.

  Αντίθετα, αν το σχόλιο που θα κάνουμε αφορά κάτι θετικό (π.χ. μελετά τα μαθήματά του, βοηθά σε δουλειές του σπιτιού κλπ) αυτό είναι επιθυμητό διότι το βοηθά να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση (για το λόγο που αναφέραμε παραπάνω).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση