Από την Τετάρτη 2 έως και το Σάββατο 5 Απριλίου η Γ΄ Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε Τετραήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Το προβλεπόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε και εμπλουτίστηκε. Έτσι επιτεύχθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγικοί στόχοι που είχαν τεθεί κατά την έναρξη της επίσκεψης.
1η ημέρα
Επίσκεψη στη Βεργίνα και ξενάγηση από πιστοποιημένους ξεναγούς στον υποβλητικό χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών το οποίο στεγάζει τους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β΄ και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρου Δ΄.
Το μουσείο εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, ενώ στο εσωτερικό του σε ένα χώρο ουδέτερο και σκοτεινό εκτίθενται πάμφωτοι και θερμοί οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους καθώς και οι τοιχογραφίες με την αρπαγή της Περσεφόνης.
2η ημέρα
Τη δεύτερη ημέρα αρχικός προορισμός μας ήταν το Οχυρό Ρούπελ που αποτελεί αμυντικό συγκρότημα (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία «Οχυρά») κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Εκεί οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από καταρτισμένο στρατιωτικό προσωπικό τόσο στο επισκέψιμο μέρος των στοών όσο και στο παρατηρητήριο και είδαν από κοντά το σύμβολο αυτό της αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επόμενος προορισμός μας ήταν η Λίμνη Κερκίνη, μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα και που αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο. Εκεί συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών, πλούσια ιχθυοπανίδα, πουλιά, αλλά και σπάνια αρπακτικά.
3η ημέρα
Η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην Θεσσαλονίκη στη γνωριμία της οποίας βοήθησε πιστοποιημένη ξεναγός. Αρχικά μαθητές/τριες μας επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγήθηκαν και στάθηκαν με θαυμασμό μπροστά στην προθήκη με το εκμαγείο του κρανίου των Πετραλώνων, κρανίο ανθρώπου που έζησε πριν από 200.000 χρόνια περίπου, στον πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, αλλά και στην μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και κοσμημάτων και σε άλλα πολύτιμα ευρήματα από νεκροταφεία της Μακεδονίας.
Ακολούθησε περιήγηση-ξενάγηση στην πόλη με το λεωφορείο και στάση σε σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως στην Καμάρα, θριαμβική αψίδα προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλερίου, όταν επέστρεψε νικητής στην πόλη από τους πολέμους εναντίον των Περσών και στη Ροτόντα, θολωτό κυκλικό κτίσμα του 4ου αι. παρόμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης, η οποία κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο μετατράπηκε σε ναό, ενώ μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 αφιερώθηκε στον Άγ. Γεώργιο.
Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη-προσκύνημα στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο, πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα, με εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα και επίσκεψη στις κρύπτες του κάτω από την εκκλησία, που σύμφωνα με την παράδοση ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε.
Τελευταίος σταθμός της περιήγησης-ξενάγησης ήταν τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης,ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία και τα οποία αποτελούν μέρος μόνο της παλιάς οχύρωσης που στην αρχική της μορφή περιέβαλλε ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένης της πλευράς που βρέχεται από τη θάλασσα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτής της ημέρας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη-ξενάγηση στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγηθήκαμε στον χώρο της σκηνής και ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη του θεάτρου για τον τρόπο λειτουργίας της κατά την ώρα μιας παράστασης και ξεναγηθήκαμε στη μόνιμη έκθεση θεατρικών κοστουμιών “Ίχνη του εφήμερου”.
4η ημέρα
Πρώτη μας στάση το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Δίον Πιερίας, ένας χώρος 1.500 στρεμμάτων που αποτελείται από μια οχυρωμένη πόλη, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο στο πέρασμα Θεσσαλίας-Μακεδονίας και η οποία ήταν ακμαία από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., με τις μεγάλες θέρμες, την έπαυλη του Διονύσου και πλαισιωμένη από χώρους λατρείας, όπως τα ιερά της Δήμητρας, του Ολυμπίου Διός και της Ίσιδας, το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό θέατρο.
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με μια τελευταία στάση στη γραφική πόλη των Τρικάλων,που διασχίζεται από τον παραπόταμο του Πηνειού, ποταμό Ληθαίο.