Το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου συμμετείχε για πρώτη χρονιά στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μόναχο, με την εργασία “Γέφυρες Πολιτισμών”, συνδέοντας την Αθήνα με το Μόναχο μέσα από ένα σύγχρονο ψηφιακό μουσείο με 4 αίθουσες με σημαντικά έργα Ελλήνων και Γερμανών ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου και μοναδικά κτήρια με επιρροή από τον νεοκλασικισμό.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική συμμετοχή ομάδα 37 μαθητών και μαθητριών με τρεις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας πραγματοποίησε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αυστρία και στο Μόναχο της Γερμανίας εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους με πολιτιστικά μνημεία, ιστορικούς χώρους και μουσεία σύγχρονων επιτευγμάτων που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη.
Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος
1η Μέρα: Βιέννη. Πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής, της αρχιτεκτονικής, μια πόλη που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και αποτελεί ταυτόχρονα μοναδικό ευρωπαϊκό πρότυπο.
Αρχικά περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2001. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Innere Stadt, δηλαδή «Εσωτερική Πόλη». Πρώτη στάση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) που υψώνεται 137 μέτρα πάνω από την πλατεία Stephansplatz. Εντυπωσιακή η καμπάνα του ναού, κατασκευασμένη από 20 τόνους σίδερο που προήλθαν από 100 βλήματα του πελώριου κανονιού που έστησαν οι Τούρκοι κατά την πολιορκία της Βιέννης το 1683. Κάτω από τον Καθεδρικό, βρίσκονται κατακόμβες όπου οι Αυστριακοί έθαβαν τους νεκρούς τους μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Δίπλα στον ναό βρίσκεται το Figarohaous, το σπίτι όπου ο Μότσαρτ συνέθεσε τους «Γάμους του Φίγκαρο» και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Η πλατεία Karlsplatz με ένα από τα ωραιότερα πάρκα της πόλης, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Καρόλου (Karlskirche), που θεωρείται η πιο εντυπωσιακή μπαρόκ εκκλησία στη Βιέννη, η Κρατική Όπερα της Βιέννης, μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο για το μπαλέτο και την όπερά της και στην περίφημη Kärntner Strasse με το σιντριβάνι Donner (Donnerbrunnen), το «Χούντερτβασερ Χάους» ένα καινοτόμο συγκρότημα διαμερισμάτων που σίγουρα μας εντυπωσίασε με την αρχιτεκτονική του. Τελευταίος μας σταθμός το Schönbrunn, γνωστό και ως «Οι Βερσαλλίες της Αυστρίας» αντιπροσωπευτικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, αλλά και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν η θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας των Αψβούργων.
Ξενάγηση στην Griechenstraße (ελληνική παροικία)
Καθεδρικός Ναός Αγίου Στεφάνου
Παλάτι Schönbrunn των Αψβούργων
2η Μέρα: Η ημερήσια εκδρομή μας στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας μας έφερε πιο κοντά στη μουσική και την ιστορία, γενέτειρα ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, του Amadeus Mozart.
Στο Σάλτσμπουργκ γεννήθηκε και ο ελληνικής καταγωγής Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (1908), ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας. Στην Alstadt είδαμε τον Καθεδρικό ναό, μία από τις ωραιότερες μπαρόκ εκκλησίες στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται και η κολυμβήθρα όπου βαφτίστηκε ο Μότσαρτ, όπως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο σπουδαίος συνθέτης. Ανεβαίνοντας με το τελεφερίκ στο κάστρο Hohensalzburg βρεθήκαμε σε μία άλλη εποχή, καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά φρούρια της Ευρώπης, σκαρφαλωμένο στο όρος Festung του Σάλτσμπουργκ από τον 11ο αιώνα. Παρά τη μεγάλη του ηλικία, το φρούριο, που στα γερμανικά προφέρεται “Festung Hohensalzburg”, διατηρείται άριστα και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα της αυστριακής πόλης, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Σήμερα, το κάστρο φιλοξενεί διάφορα μουσεία που αφηγούνται την ιστορία της πόλης, του κάστρου και των στρατιωτικών γεγονότων στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης συλλογής όπλων από διάφορες εποχές. Επιπλέον, το Hohensalzburg φιλοξενεί τακτικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων συναυλιών του Κάστρου του Σάλτσμπουργκ. Τέλος, η γιορτινή ατμόσφαιρα της κεντρικής χριστουγεννιάτικης αγοράς με πλήθος από στολίδια και λιχουδιές έκανε την εμπειρία της επίσκεψής μας μοναδική.
Το κάστρο Hohensalzburg στο Σάλτσμπουργκ
Μακέτα του κάστρου Hohensalzburg από αλάτι
3η Μέρα: Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου με τα κλασικά κτίρια, τις όμορφες πλατείες και τα γοτθικά μνημεία!
Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη καινοτομία. Είδαμε την Αλιάνζ Αρένα, ένα υπερσύγχρονο στάδιο που αναδεικνύει την τεχνολογική αρτιότητα στην αρχιτεκτονική των σπορ. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Μουσείο BMW, το οποίο με πλήθος εκθεμάτων παρουσιάζει την εξέλιξη της μηχανικής και του σχεδιασμού στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και τις μηχανές μοτοσυκλετών και αεροπλάνων. Ανακαλύψαμε την επιστήμη στο Μουσείο Deutsches, έναν τόπο γεμάτο επιστημονικά επιτεύγματα. Με τις εξαιρετικές εκθέσεις για τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις και τις διαδραστικές δραστηριότητες σε πλήθος μικρών εργαστηρίων, το μουσείο πρόσφερε στα παιδιά μας μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης. Στη συνέχεια, θαυμάσαμε το ρολόι του επιβλητικού Δημαρχείου με τις 32 πολύχρωμες φιγούρες να κινούνται υπό τους ήχους 43 καμπανών, γιορτάζοντας τον γάμο του Δούκα Γουλιέλμο και περιηγηθήκαμε στη χριστουγεννιάτικη πόλη της Γερμανίας.
Μαρίενπλατς (Marienplatz): Ο εμπορικός πεζόδρομος του Μονάχου
Το νέο δημαρχείο της πόλης (Das alte Rathaus mit dem Glockenspiel)
Επίσκεψη στο Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας και Eπιστημών (Deutsches Museum)
4η Μέρα: Συμμετοχή στο 9ο Ευρωπαικό Μαθητικό Συνέδριο
Την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε στην Koenigsplatz την Γλυπτοθήκη, ένα εντυπωσιακό Μουσείο που φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή αρχαίων γλυπτών από την Ελληνική και Ρωμαϊκή Περίοδο, καθώς και την Παλαιά Πινακοθήκη η οποία είναι μια από τις παλιότερες γκαλερί τέχνης του κόσμου, αφού άνοιξε το 1836. Εκτίθενται στις αίθουσές της πάνω από 800 έργα φιλοτεχνημένα από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και οι συλλογές της πρώιμης περιόδου της ιταλικής, γερμανικής, φλαμανδικής και ολλανδικής ζωγραφικής θεωρούνται από τις σημαντικότερες του κόσμου.
Ξενάγηση στην Γλυπτοθήκη Μονάχου στην πλατεία Βασιλέων (Königsplatz)
Αργότερα την ίδια μέρα, εκπληρώθηκε ο βασικός σκοπός του ταξιδιού μας. Πήραμε μέρος στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, όπου οι μαθητές και μαθήτριές μας παρουσίασαν εξαιρετικά την εργασία τους με θέμα «Γέφυρες Πολιτισμών» συνδέοντας την Αθήνα με το Μόναχο μέσα από σημαντικά έργα Ελλήνων και Γερμανών ζωγράφων της Σχολής Μονάχου και μοναδικά κτήρια με επιρροή από τον νεοκλασικισμό. Η αφοσίωση και η προσπάθειά τους φάνηκαν μέσα από την αυτοπεποίθηση και την άριστη εκπροσώπηση του σχολείου μας.
Παρουσίαση του “ψηφιακού μουσείου” στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο Μονάχου
Το ταξίδι μας έκλεισε με μια συγκλονιστική εμπειρία, την επίσκεψη στο Μνημείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Νταχάου, έναν τόπο μνήμης που προσέφερε σημαντικές γνώσεις για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Μνημείο Θυμάτων του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου (1933-1945)
Το ταξίδι μας ήταν μια υπέροχη ευκαιρία ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, τέχνης και επιστήμης. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στην εξαιρετική ομάδα των παιδιών μας για τη συνεργασία τους και την υποδειγματική συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τη συμμετοχή της ομάδας στο συνέδριο προετοίμασαν και συνόδευσαν στο ταξίδι η Διευθύντρια του σχολείου Βάια Σκρουμά, η κα Ειρήνη Μακρή και η κα Παναγιώ Τσεκούρα.