0

Τετραήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη 21-24 Απριλίου 2024

Γενικά νέα Διδακτικές επισκέψεις-Εκδρομές

Από την Κυριακή 21 έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου η Γ΄ Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Το προβλεπόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε και επιτεύχθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγικοί στόχοι που είχαμε θέσει κατά την έναρξη της επίσκεψης.

1Στον Λευκό Πύργο

ημέρα

Επίσκεψη στη βροχερή Βεργίνα και υποβλητική ξενάγηση από πιστοποιημένο ξεναγό στο Μουσείο των βασιλικών τάφων το οποίο εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, ενώ στο εσωτερικό του σε ένα χώρο ουδέτερο και σκοτεινό εκτίθενται πάμφωτοι και θερμοί οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.

2Ασπίδα Φιλίππου Β’

3Χρυσή λάρνακα Φιλίππου Β΄

Νυκτερινή βόλτα στην πόλη από το ξενοδοχείο μας έως τον Λευκό Πύργο και τις ομπρέλες Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία όπου διανυκτέρευσε η Ολυμπιακή Φλόγα των ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακών Αγώνων.

4

ημέρα

Στον δρόμο για Καβάλα η πρώτη μας στάση έγινε στο Λιοντάρι της Αμφίπολης, έμβλημα της Μακεδονίας, που εξέφραζε τη μεγάλη δύναμη της πόλης, και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο της Αμφίπολης, όπου γνωρίσαμε την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της.

5Το Λιοντάρι της Αμφίπολης

Επόμενη στάση μας στους Φιλίππους για μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση από πιστοποιημένη ξεναγό στον σημαντικότερο της Ανατολικής Μακεδονίας αρχαιολογικό χώρο, με τα τείχη και την οχυρή ακρόπολη, το θέατρο από την εποχή του Φιλίππου Β΄, τη ρωμαϊκή αγορά, τις τρίκλιτες βασιλικές, το ”Οκτάγωνο”, τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου.

6

7

Τελευταίος σταθμός μας τη 2η ημέρα η Καβάλα ο οποίος περιλάμβανε βόλτα στην όμορφη πόλη και ανάβαση στο Φρούριό της που κτίστηκε κατά την οθωμανική περίοδο.

8

ημέρα

Παρόλη τη βροχή η ημέρα μας άρχισε με το σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο και επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση που φιλοξενεί στους έξι ορόφους του. Αμέσως μετά οι μαθητές-τριές μας επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στάθηκαν με θαυμασμό μπροστά στην προθήκη με το εκμαγείο του κρανίου των Πετραλώνων, κρανίο ανθρώπου που έζησε πριν από 200.000 χρόνια περίπου, στον πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, αλλά και στην μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και κοσμημάτων και σε άλλα πολύτιμα ευρήματα από νεκροταφεία της Μακεδονίας.

9

10

Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη με το λεωφορείο και στάση στα σημαντικά μνημεία της πόλης με τελευταία στάση και προσκύνημα στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο.

11

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε ένα πρωτότυπο μουσείο στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης για μια ξενάγηση στο Μουσείο Ανθρωπίνου Σώματος από εξειδικευμένο προσωπικό-ιατρό, για ένα θεαματικό ταξίδι μέσα στο Ανθρώπινο Σώμα.

ημέρα

Στον γυρισμό μας στην Αθήνα ενδιαφέρον έδωσε η επίσκεψη στον έκτασης 1.500 στρεμμάτων αρχαιολογικό χώρο στο Δίον που αποτελείται από μια οχυρωμένη πόλη, πλαισιωμένη από χώρους λατρείας.

12

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με μια τελευταία στάση στην πόλη του Βόλου, κτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου.

13