Προγράμματα αγωγής υγείας στο σχολείο μας

Η εκπαίδευση και η υγεία σχετίζονται άμεσα, καθώς οι μαθησιακές ικανότητες επηρεάζονται αδιαμφισβήτητα από την υγεία, όπως αντίστοιχα και η υιοθέτηση θετικών συνηθειών υγείας επηρεάζεται από την εκπαίδευση. Στόχος της αγωγής υγείας στα σχολεία είναι να μεταδοθούν πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία και κατ’ επέκταση την καλύτερη δυνατή διαχείριση της ασθένειας, αλλά και την αποφυγή της.

Το σχολείο είναι το ιδανικό περιβάλλον και µέσω της διδασκαλίας-εκπαίδευσης μπορεί να γίνει ο δίαυλος για το πέρασμα πλήθους μηνυμάτων προς το παιδί. Ο επισκέπτης υγείας – νοσηλευτής που εργάζεται στο χώρο του σχολείου είναι ο επαγγελματίας υγείας που με την κατάρτιση και τις γνώσεις που διαθέτει έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις ανεπτυγμένες εκπαιδευτικές ικανότητες των παιδιών με στόχο την προαγωγή θετικών συμπεριφορών υγείας, την πρόληψη της ασθένειας και του τραυματισμού και την διατήρηση ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.

Το σχολείο, μετά το σπίτι του παιδιού, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και κατ’ επέκταση στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στα πλαίσια αγωγής υγείας στα σχολεία πραγματοποιήθηκε από την επισκέπτρια υγείας – σχολική νοσηλεύτρια Έλενα Καφούρου , κατά το διάστημα Μαρτίου-Μάϊου 2023, πρόγραμμα  «Πρώτων Βοηθειών» στα τμήματα Α1, Γ1, Δ1, Δ2, Ε1, Ε2, Στ1, Στ2. Επίσης ,στα τμήματα της Γ’ δημοτικού έγινε παρουσίαση του προγράμματος  «Διατροφή και Υγεία» καθώς και στο Στ2 προγράμματα με θέματα « Εποχικές αλλεργίες και μη- Συμπτώματα και μέτρα πρόληψης» και «Τεχνικές χαλάρωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες».

Το αγαθό της «υγείας» αποτελεί βασικό στοιχείο στο σύστημα του σύγχρονου πολιτισμού και αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα. Η σχολική νοσηλευτική αποτελεί έναν εξειδικευμένο κλάδο των επαγγελμάτων υγείας  , η οποία καταπιάνεται τόσο με την ψυχική, όσο και με τη σωματική υγεία του σχολικού πληθυσμού . Στόχος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές μάθηση, αυτοέλεγχο και ωρίμανση έχοντας τα σαν εφόδια για την μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.