Την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 ολοκληρώθηκαν οι διαδικτυακές επισκέψεις των προσκεκλημένων συγγραφέων μας στις ψηφιακές τάξεις του σχολείου μας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου που εορτάζεται στις 2 Απριλίου.
Οι συγγραφείς ο καθένας με το δικό του τρόπο διάβασαν ή διηγήθηκαν στους μαθητές, ιστορίες τους και συζήτησαν μαζί τους. Μίλησαν για το έργο τους, έδωσαν πληροφορίες για το πως γράφεται ένα βιβλίο, μοιράστηκαν μυστικά για τα θέματα των βιβλίων τους και το πώς εμπνέονται να γράψουν και απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών.
Οι συναντήσεις με την Α’ και την Β’ τάξη έγιναν ανήμερα στη γιορτή του βιβλίου στις 2 Απριλίου και η συγγραφέας Κονδυλία Θεοδωροπούλου διάβασε με το δικό της αμίμητο τρόπο στους μικρούς μαθητές το παραμύθι της το “Αρκουδοβούνι“. Μια βδομάδα μετά στις 8 Απριλίου η Σοφία Μαντουβάλου μίλησε με τους μαθητές της Γ’ και της Δ’ για “το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια” και στις 9 Απριλίου με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης και το “φάντασμα του μαυροπίνακα”. Την Πέμπτη 8 Απριλίου η τεχνολογία μας δημιούργησε προβλήματα και δεν μπορούσε να συνδεθεί καλά με τους μαθητές της Δ’ τάξης κι έτσι με αρκετά εμπόδια και με μη συνεργάσιμες κάμερες και μικρόφωνα η συγγραφέας διηγήθηκε στα παιδιά, πως η «οδοντογλυφίδα έγινε ογδοντογλυφίδα». Όλοι μας περάσαμε το υπόλοιπο βράδι ψάχνοντας λέξεις που θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ‘γ’ με κάποιο άλλο γράμμα. Την επόμενη μέρα οι τυχεροί μαθητές της Δ’ τάξης ξανασυνδέθηκαν και είδαν πλέον την ακούραστη Σοφία Μαντουβάλου με καλύτερη σύνδεση και κάμερα που δούλευε. Αυτή τη φορά όλοι βρεθήκαμε να παίζουμε ένα παιχνίδι στο οποίο ο διευθυντής του σχολείου κατέληξε «ερωτευμένος» με μια ατίθαση αλογοουρά και οι υπόλοιποι μαθητές και δασκάλες με κάτι… αντίστοιχο. Τη Δευτέρα 12 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με τον Μάνο Κοντολέων να επισκέπτεται στους μαθητές της Ε’ που είχαν διαβάσει “τι κέρδισε ο Άλκης και τι έχασε ο Λάκης” και να τους διηγείται πως έγραψε την πρώτη του ιστορία, αλλά και γιατί «δεν του αρέσει το Πάσχα».
Πέρα από το εκπαιδευτικό όφελος που είχαν, αυτές οι συναντήσεις ήταν για όλους ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινή τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές συνομίλησαν άμεσα με τους επισκέπτες συγγραφείς κι έτσι ήρθαν σε επαφή, είδαν και άκουσαν νέα πρόσωπα και παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να συνυπάρξουν στο ίδιο ψηφιακό δωμάτιο με τους συμμαθητές τους των άλλων τμημάτων.
Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το σχολείο μας έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό ‘τοίχο’ που μπορούν οι μαθητές να ‘ανεβάσουν’ τα βιβλία που διάβασαν, τους συντρόφευσαν και αγάπησαν. Έχουν ήδη γίνει αρκετές αναρτήσεις, αλλά ο τοίχος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι το τέλος των διακοπών του Πάσχα. Έτσι οι μαθητές μπορούν και τώρα αν θέλουν, να ανεβάσουν τις εντυπώσεις τους από τις επισκέψεις των συγγραφέων, ή ένα κείμενο ή μια ζωγραφιά εμπνευσμένη από το βιβλίο τους που διάβασαν. Επίσης μιας και έρχεται το Πάσχα που προσφέρεται για να διαβάσει κανείς βιβλία, μπορούν να κάνουν μια ανάρτηση για ένα βιβλίο που διάβασαν μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Όταν επιστρέψουμε στο σχολείο, θα γίνει κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές που έκαναν ανάρτηση και θα δοθούν βιβλία σε έξι νικητές.
Για να επισκεφθείτε τον τοίχο του βιβλίου ή να κάνετε ανάρτηση πατήστε εδώ.