ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ  ΕΝΤΕΚΑ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΑΣΗΜΙ ΚΟΡΝΙΖΕΣ

Επιμέλεια και χρηματοδότηση/χορηγία: Βασιλεία Δαβράδου ΠΕ8

ΘΕΜΑ  

Συνάντηση της Ιστορίας με την Τέχνη μέσα από τις Εικαστικές Αναζητήσεις Μαθητών μας κατά την Σχολική Περίοδο 2020-21.

Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου δημιούργησαν έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση για Ανεξαρτησία του 1821 και τον Μακεδονικό Αγώνα. Απέδωσαν τα έργα τους με την τεχνική της προοπτικής. Κίνητρα για τις εικαστικές τους δημιουργίες απετέλεσαν τα έργα του μεγάλου Έλληνα Μικρασιάτη ζωγράφου, Φώτη Κόντογλου και του επιφανή Στερεοελλαδίτη, Σπύρου Παπαλουκά. Επίσης, ζωγράφησαν το σχολείο τους με την τεχνική του πουαντιγισμού επηρεασμένοι από τους διακεκριμένους Γάλλους ζωγράφους, Ζωρζ Σερά και Πώλ Σινιάκ.  Μελετώντας τις «Παπαρούνες» του Κλώντ Μονέ, έκαναν την δική τους εικαστική πρόταση ζωγραφίζοντας την ελπιδοφόρα εποχή της Άνοιξης με τις παπαρούνες σε συνδυασμό με το ορθόδοξο Πάσχα.

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου δημιούργησαν ελληνικά καράβια μέσα στο απέραντο Ελληνικό γαλάζιο. Καλλιτεχνικό ερέθισμα για τις εικαστικές εργασίες τους απετέλεσαν τα έργα των μεγάλων νεοελλήνων ζωγράφων, Κωνσταντίνου Βολανάκη και Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου. Μελέτησαν επίσης τον σημαντικό ναϊφ Κωνσταντινοπολίτη Έλληνα ζωγράφο, Παναγιώτη Ποταμιανό. Στην συνέχεια, εμπνευσμένοι από τα έργα των σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων Πώλ Σεζάν και Ανρί Φαντέν-Λατούρ, ζωγράφισαν νεκρές φύσεις. Οι μαθητές μας φιλοτέχνησαν επίσης την Παραβολή του Σπλαχνικού Σαμαρείτη εμπνευσμένοι από το ομώνυμο έργο του σημαντικού Γάλλου ζωγράφου Ζώρζ Ρουώ.

Στην έκθεση, με αλφαβητική σειρά, συμμετέχουν από την Α΄Γυμνασίου ο Περικλής Κοσμίδης, η Βασιλική Παππά και ο Βασίλειος Φρασέρη-Θεοδωρίδης και από την Β΄ Γυμνασίου η Αλεξάνδρα Μπακή και η Μελπομένη Νεδέλκου.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αναγνώριση και ανάδειξη εικαστικών εργασιών. Θα συνεχιστεί με ένα έντυπο που θα εμπεριέχει όλα τα θέματα της σχολικής χρονιάς 2020-21 με αντιπροσωπευτικά έργα κι άλλων μαθητών.

   

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Δαβράδου Βασιλεία ΠΕ8.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση