Κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας

Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την πλοήγησή μας σε αυτό!
Οι παρακάτω οδηγίες ? συμβουλές ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου είναι από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές :

A. Μαθητές

Αγαπητοί μαθητές:
1. Προστατεύστε το αγαθό της ιδιωτικότητάς σας! Μην δίνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία και μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου.
2. Μη γνωστοποιείτε μέσω του Διαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε αγνώστους.
3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
5. Κατά την επίσκεψή σας σε δικτυακούς τόπους μην συμπληρώνετε φόρμες με τα παραπάνω στοιχεία, όταν σας ζητούνται.
6. Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί!
7. Μη δίνετε πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας σε άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο.
8. Μην συναντάτε ποτέ μόνοι σας άτομα που γνωρίσατε από το Διαδίκτυο. Ενημερώστε τους γονείς σας και ζητήστε τους να είναι οπωσδήποτε παρόντες.
9 Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
10. Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε σε κρίση σας.
11 Μη στέλνετε υλικό από το δικό σας υπολογιστή (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο) που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
12 Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (Μουσική, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
13. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software) εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software). Σε κάθε περίπτωση διαβάστε ή συμβουλευτείτε τους μεγαλύτερους όσον αφορά τους όρους χρήσης και τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησής του. Οδηγίες καλής χρήσης Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
14. Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια. Ίσως περιέχουν προγράμματα Δούρειους Ίππους και ιούς που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας και τα δεδομένα σας.
15. Μην ανοίγετε e-mail από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς.
16. Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία. Πολλά από αυτά είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.
18. Ανατρέξτε στο internet-safety για περισσότερη ενημέρωση

Οδηγίες καλής χρήσης του Διαδικτύου
Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε χρήστες ή ομάδες χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ή του Διαδικτύου γενικότερα, πρέπει να χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα:
1. Το περιεχόμενο των πληροφοριών που αποστέλλετε δεν πρέπει:
-να προσβάλλει άλλους χρήστες του Διαδικτύου, αλλά να ακολουθεί τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του Διαδικτύου.
– να προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.
-να σχετίζεται με παράνομες πράξεις.
– να έχει υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά (παρά μόνο ενημερωτική-
πληροφοριακή).
2. Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες που:
– προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό.
– προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
– περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.
– αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.
-αφορούν στην παράνομη διανομή προγραμμάτων.
-περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό – προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται.
– αφορούν σε υλικό με διαφημιστικά banners.
3. Θα πρέπει να ελέγχετε το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του Διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, καλό είναι στον υπολογιστή μέσω του οποίου συνδέεστε στο Διαδίκτυο να υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και να ανανεώνεται αυτόματα με τις πληροφορίες για νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

 

B. Γονείς

Αγαπητοί γονείς, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία των παιδιών στο Διαδίκτυο, κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές. Πιστεύοντας ότι θα σας βοηθήσουμε στην εποπτεία και καθοδήγηση των παιδιών σας στα βήματά τους στο Διαδίκτυο σας προτείνουμε να τις διαβάσετε προσεκτικά. Οι προτάσεις μας αφήνονται στη δημιουργική κριτική σας για την εφαρμογή τους ή όχι.
1. Φροντίστε να ενημερωθείτε για Διαδίκτυο και τα πολλά οφέλη που προσφέρει σε σύγχρονες κοινωνίες όπως η δική μας. Μάθετε για ορισμένους κινδύνους που υπάρχουν, ώστε να εξασφαλίσετε στα παιδιά σας μία ασφαλή περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο του Διαδικτύου.
2. Αντιμετωπίστε το Διαδίκτυο ως ένα σύγχρονο αγαθό με πολλές θετικές πτυχές και σαφώς λιγότερες αρνητικές.
3. Διαβάστε τις οδηγίες μας προς τους μαθητές. Πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες.
4. Δείξτε στα παιδιά σας πως να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και συζητήστε μαζί τους για τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν.
5. Μάθετε στα παιδιά σας να μην απαντούν ποτέ σε πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύματα. Εξηγήστε τους πως αν λάβουν τέτοια μηνύματα ή μηνύματα που δεν κατανοούν, δεν φταίνε αυτά και ότι θα πρέπει να σας ενημερώσουν.
6. Αναφέρετε άμεσα τέτοια κρούσματα στον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) που χρησιμοποιείτε.
7. Μάθετε στα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες σε αγνώστους στο Διαδίκτυο.
8. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία οικογενειακή συμφωνία για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι.
9. Δημιουργήστε μία λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και παιδικές ιστοσελίδες.
10. Να επιβλέπετε τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, κατά τη σύνδεσή τους με το Διαδίκτυο και ειδικά κατά τις πρώτες προσπάθειές τους.
11. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε χώρο του σπιτιού με άμεση πρόσβαση από όλα τα μέλη της οικογένειας.
12. Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των Αγαπημένων (bookmarks) και του Ιστορικού (history) του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιείτε.
13. Εγκαταστήστε στον υπολογιστή του σπιτιού σας κάποιο ειδικό λογισμικό (φίλτρο) για τον έλεγχο
του περιεχομένου του Διαδικτύου.
14. Ελέγξτε τις δραστηριότητες μέσω Διαδικτύου στις οποίες επιδίδονται τα παιδιά σας και του σκοπού αυτών.

Οδηγίες καλής χρήσης Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
1. Αν το παιδί σας θέλει να συναντήσει κάποιο άτομο που γνώρισε στο Διαδίκτυο, εξηγήστε του τους λόγους που πρέπει να είναι επιφυλακτικό. Φροντίστε όμως να το συνοδεύσετε σε μια τέτοια συνάντηση, αν επιμένει.
2. Συστρατευτείτε στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο καταγγέλλοντας οποιαδήποτε ιστοσελίδα με παράνομο περιεχόμενο στην Ελληνική ανοικτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr).
3. Ανατρέξτε στο internet-safety για περισσότερη ενημέρωση.

 

Γ. Εκπαιδευτικοί

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία των μαθητών στο Διαδίκτυο, κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές. Πιστεύοντας ότι θα σας βοηθήσουμε στην εποπτεία και καθοδήγηση των μαθητών σας στη δικτυακή κοινωνία μέσα από το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής, σας προτείνουμε να τις διαβάσετε προσεκτικά. Οι προτάσεις μας αφήνονται στη δημιουργική κριτική σας για την εφαρμογή τους ή όχι.
1. Φροντίστε να ενημερώνεστε τακτικά για Διαδίκτυο και τα οφέλη που προσφέρει στο έργο σας αλλά και τους
κινδύνους που υπάρχουν.
2. Αντιμετωπίστε το Διαδίκτυο ως ένα σύγχρονο αγαθό μεπολλές θετικές πτυχές και σαφώς λιγότερες αρνητικές.
3. Διαβάστε τις οδηγίες μας προς τους μαθητές. Πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες. Προσπαθήστε οι πιο πάνω
αρχές να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα στο περιβάλλον του σχολικού εργαστηρίου.
4. Συζητήστε με τους μαθητές σας για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους του Διαδικτύου και συνάψτε σε μία συμφωνία μαζί τους για τη χρήση του.
5. Δημιουργήστε μία λίστα δικτυακών τόπων με κατάλληλο περιεχόμενο που θα προωθεί το σεβασμό των ανθρώπινων αξιών και θα προαγάγει το γνωστικό και πνευματικό επίπεδο των μαθητών σας.
6. Προσπαθήστε μέσω του διαλόγου και της επίδειξης καλών πρακτικών για την ανάπτυξη από τους μαθητές σας δεξιοτήτων κριτικής χρήσης του Διαδικτύου.
7. Μην αφήνετε τους μαθητές σας χωρίς επίβλεψη κατά τη διάρκεια χρήσης του Διαδικτύου.
8. Ελέγχετε τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι μαθητές σας μέσω των Αγαπημένων (bookmarks) και του Ιστορικού (history) του προγράμματος φυλλομετρητή (browser).
9. Αν συναντήσετε κάποια ιστοσελίδα με ακατάλληλο περιεχόμενο επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της υπηρεσίας (cachemaster@sch.gr) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
10. Συστρατευτείτε στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο καταγγέλλοντας οποιαδήποτε ιστοσελίδα με παράνομο περιεχόμενο στην Ελληνική ανοικτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr).
11. Ανατρέξτε στο http://internet-safety.sch.gr για περισσότερη ενημέρωση.
12. Εκτυπώστε τις οδηγίες μας και μοιράστε τις στους γονείς των μαθητών σας.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι :
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο-ασφάλεια στο διαδίκτυο
safeline
help-line
SaferInternet4Kids
H Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine, δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Κατηγορίες: Διαδύκτιο-Ασφάλεια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.