«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»

Κατά το σχολικό έτος 2021-22, μαθητές του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα :  «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» του σωματείου Διάζωμα. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές της γ γυμνασίου επισκέφθηκαν, τον Μάρτιο, τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσσήνης όπου, με τη βοήθεια της υπεύθυνης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ. Ιωάννας Ραβάνη, ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο, στην αγορά, στο στάδιο και στο Γυμνάσιο ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις.

Η συγκεκριμένη δράση σε συνδυασμό με την παράλληλη υλοποίηση στο σχολείο μας, περιβαλλοντικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή (‘’Act Green’’) και την θεματική  ενότητα ‘’Φροντίζω το περιβάλλον (Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά)’’ στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων’’, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να κατανοήσουν την αναγκαιότητα εφαρμογής μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης προς αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας στις οποίες συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιήθηκαν και συνειδητοποίησαν την προσωπική τους ευθύνη για την προστασία και διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν, αναζήτησαν πληροφορίες για την γέννηση και την εξέλιξη του αρχαίου θεάτρου, ερεύνησαν πηγές ως προς την αξιοπιστία τους καλλιεργώντας ταυτόχρονα και την κριτική τους σκέψη, προκειμένου να δημιουργήσουν το παρακάτω βίντεο  το οποίο δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα του σωματείου Διαζώματος :

https://diazoma.gr/generationd/#/post/-NBqPwmt0Z43XqNIlqSI

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του πολιτισμού είναι καθοριστικός στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης  καθώς είναι παρών σε όλους τους τομείς και η βιωσιμότητα μπορεί και πρέπει να ενσωματωθεί σε αυτόν, στα πλαίσια της αειφορίας.  Για το λόγο αυτό, το σχολείο μας θα συνεχίσει να δίνει το παρόν οργανώνοντας και άλλες σχετικές δράσεις στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ανάγκης για προσεχτική διαχείριση των μνημείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ώστε αυτά να προστατευτούν και να διαιωνιστούν στις επόμενες γενεές αλλά και την αναζήτηση της βιωσιμότητας για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί : Γεωργία Μουσελίμη, Κατερίνα Αλεξοπούλου, Ελένη Κολαμπά, Χρήστος Λαδάς, Γεωργία Νικολετσέα.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην Διαγωνισμοί-Βραβεύσεις, Πολιτιστικά προγράμματα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.