Το κουτί του θησαυρού της τέχνης!

φωτογραφία1214

«Το κουτί του θησαυρού της Τέχνης»  είναι μια παραλλαγή της παλαιότερης δραστηριότητας  «Το κουτί του θησαυρού» .

Θα  λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Θα παίρνει στο σπίτι το κουτί,  ένα διαφορετικό παιδί κάθε μέρα, και θα το επιστρέφει την επόμενη στο σχολείο.

Αυτή τη φορά θα βάζει μέσα μια κατασκευή που έχει φτιάξει στο σπίτι με τη βοήθεια και τη συνεργασία των γονέων, από άχρηστα υλικά.

Όταν την άλλη μέρα θα φέρει το κουτί στην τάξη, θα παρουσιάσει στην ομάδα αυτή την κατασκευή, θα μιλήσει γι αυτήν, και θα εξηγήσει πως την φτιάξανε. τι υλικά χρησιμοποιήσανε, γιατί επέλεξε να φτιάξει αυτό που έφτιαξε, πως ένοιωσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, τι δυσκολίες αντιμετώπισε κλπ.

Παράλληλα θα συμπληρώσει και το έντυπο που θα βρίσκεται στο κουτί, και σ’ αυτό το σημείο θα χρειαστεί την βοήθειά σας.

Το παιδί θα πάρει πίσω την κατασκευή του  στο τέλος της χρονιάς. Θα μείνει στο σχολείο ως  τον Ιούνιο που θα γίνει και έκθεση κατασκευών την ημέρα της γιορτής, και θα παραδώσει το κουτί στο επόμενο παιδί.

Σκοπός είναι η συνεργασία του παιδιού με τους γονείς, η φαντασία, η έμπνευση, η δημιουργικότητα, και κυρίως να συνειδητοποιήσει πως μπορούμε να ζωντανέψουμε τα άχρηστα υλικά που πετάμε στα σκουπίδια, να τους δώσουμε νέα μορφή, καινούργια ζωή, μια δεύτερη ευκαιρία, και από σκουπίδια να μεταμορφωθούν σε έργο τέχνης.

Στολίστε τις κατασκευές με αγάπη και φαντασία και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!!!

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το κουτί πρέπει να επιστρέφεται ακριβώς την επόμενη μέρα. Αν το παιδί που θα το φέρει, αρρωστήσει, και θα απουσιάσει ,θα πρέπει να το φέρει άδειο ο γονιός το πρωί για να το πάρει άλλο παιδί. Δεν το κρατάμε στο σπίτι πάνω από μια μέρα, γιατί τα άλλα παιδάκια το περιμένουν με λαχτάρα!

Πατήστε πάνω στο “Ο θησαυρός της Τέχνης” για να δείτε το έντυπο που θα συμπληρώνουν:

Ο θησαυρός της Τέχνης

Κάλεσμα σε περιβαλλοντική Δράση!

Το 51ο Νηπ/γείο Περιστερίου ανταποκρίνεται στο «Κάλεσμα σε Δράση», μια διεθνής προσπάθεια του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ (JGI) με σκοπό την κινητοποίηση του κοινού σε σχέση με την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων (καθώς και άλλων χρησιμοποιημένων ηλεκτρονικών)..  στην οποία συμμετέχει η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των δράσεων της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια της ταυτότητας του παγκόσμιου πολίτη (δηλαδή τη συνειδητοποίηση ότι οι ενέργειές μας στο τόπο που ζούμε έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του πλανήτη),

Η ανακύκλωση των κινητών, που ελάχιστα αποτελεί κομμάτι της οικολογικής συνείδησης των πολιτών θα πρέπει να είναι το κίνητρο για να  προβληματιστούμε  σχετικά  με τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στο περιβάλλον και για τα υλικά που δεν είναι «φιλικά» προς το περιβάλλον. Μέταλλα όπως κάδμιο μόλυβδος, υδράργυρος, λίθιο, ψευδάργυρος, και χαλκός δεν διασπώνται στο περιβάλλον, και η διαρροή τους σε αυτό μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων που υποβαθμίζουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τον υδροφόρο ορίζοντα. Στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα δημιουργώντας προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγάλη ζήτηση για σπάνια μέταλλα από τα οποία φτιάχνονται τα ηλεκτρονικά μέρη των κινητών, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων των ορυκτών από τα οποία προέρχονται κι επίσης συμβάλει σε περιβαλλοντικές καταστροφές σε χώρες όπως το Κονγκό όπου βρίσκονται ορυχεία.

 Το σχολείο μας θα υλοποιήσει τη δράση συλλογής μη χρησιμοποιούμενων κινητών έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.  Κατόπιν το σύνολο των κινητών που θα συλλεχθεί θα μεταφερθεί στο σχολείο συλλογής  που έχει οριστεί και από εκεί σε κέντρο ανακύκλωσης κινητών.

Ως  πολίτες έχουμε δύναμη και μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω της ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων μας. Αυτό θα μειώσει τη ζήτηση των συγκεκριμένων ορυκτών. Αποτέλεσμα είναι να απομακρύνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τα απόβλητα και να μειώνουμε την ανάγκη για εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών από τους βιοτόπους ζωτικής σημασίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πως η ορθολογική χρήση τους σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πρακτικών ανακύκλωσης αποτελούν βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Με μια απλή κίνηση μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος και σε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.