Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης 2024-2025

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

σας γνωστοποιούμε επισήμως στο Ιστολόγιο της σχολικής μονάδας το περιεχόμενο του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης για το σχολικό έτος 2024-2025, υπογεγραμμένο κατά τη σύνταξή του από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, τον Σύλλογο Διδασκουσών, τον Εκπρόσωπο του Δήμου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου γονέων & κηδεμόνων και εγκεκριμένο από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή εκπαίδευσης.



Λήψη αρχείου

Ευχή όλων μας η πιστή τήρηση και εφαρμογή των περιεχομένων του.

Με εκτίμηση,

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Χαρίκλεια Χ. Καλλιανίδου

Project: Σεισμός

Project: Σεισμός

Με αφόρμηση την άσκηση ετοιμότητας για τον σεισμό που προηγήθηκε, αναδύθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

Δραστηριότητα 1η

Οι μαθητές/μαθήτριες απεικονίζουν μέσω ιχνογραφημάτων με μαρκαδόρους και κηροπαστέλ τα τρία βήματα του πρωτοκόλλου ετοιμότητας.

ΣΤΑΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 1

στάδια δημιουργίας

«Με το πρώτο σύνθημα της σφυρίχτρας κάλυψη των μαθητών/μαθητριών κάτω από τα τραπέζια, σε συγκεκριμένη θέση έκαστος/εκάστη και παραμονή μέχρι τη λήξη του σεισμού»

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 1

Μ1

Κάλυψη μαθητών/μαθητριών

«Με το δεύτερο σύνθημα της σφυρίχτρας στοίχιση μαθητών/μαθητριών. Ορισμός συγκεκριμένου/συγκεκριμένης μαθητή/μαθήτριας στην πρώτη καθώς και στην τελευταία θέση, που θα λειτουργούν ως “οδηγός” και ως “φύλακας” της ομάδας αντίστοιχα»

ΠΑΡΑΤΑΞΗ 2 1

Μ2

ΠΑΡΑΤΑΞΗ 1

Στοίχιση μαθητών/μαθητριών

«Με το τρίτο σύνθημα της σφυρίχτρας ασφαλής και οργανωμένη έξοδος των μαθητών/μαθητριών από τον χώρο του Νηπιαγωγείου με κατεύθυνση τον αύλειο χώρο του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου (χώρος καταφυγής)»

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 2

Μ3

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 1

Χώρος καταφυγής

Δραστηριότητα 2η

Οι μαθητές/μαθήτριες διαλέγουν τρία από τα ιχνογραφήματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης δράσης, αντιγράφουν τις λεζάντες που τα συνοδεύουν και δημιουργούν αφίσα με τίτλο «Άσκηση σεισμού». Η αφίσα αναρτάται σε εμφανές σημείο της αίθουσας μαζί με τη σφυρίχτρα της τάξης.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΕΙΣΜΟΥ

Δραστηριότητα 3η

«Ο μύθος του Εγκέλαδου»

Ο Εγκέλαδος ήταν Γίγαντας, γιός της Γαίας και του Ταντάλου. Μετείχε στη Γιγαντομαχία, τη μάχη μεταξύ Θεών του Ολύμπου και Γιγάντων. Σε μονομαχία με την Αθηνά, η Θεά τον ανέτρεψε με το άρμα της, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα. Εφτάψυχος, καθώς ήταν, επέζησε και η Αθηνά για να τον ακινητοποιήσει έριξε στην πλάτη του ένα νησί, τη σημερινή Σικελία. Κάποιες φορές ο Εγκέλαδος στροβιλίζεται, προσπαθώντας να αποτινάξει από πάνω του τη Σικελία. Καθώς κινείται εντόνως, η Γη σείεται και γίνεται σεισμός.

Οι μαθητές/μαθήτριες ακούν την αφήγηση του μύθου και, κατόπιν, σε φύλλο εργασίας απεικονίζουν τον Εγκέλαδο κατά τον τρόπο που τον έχουν φανταστεί.

ΜΥΘΟΣ

Δραστηριότητα 4η

Οι μαθητές/μαθήτριες παρατηρούν, επεξεργάζονται και περιγράφουν τις εικόνες αφίσας του Ο.Α.Σ.Π. Συζητούν, ανταλλάσσουν εμπειρίες κι απόψεις και εκπαιδεύονται σε ζητήματα αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας.

ΑΦΙΣΑ

Δραστηριότητα 5η

Έχοντας ολοκληρωθεί οι προηγούμενες δράσεις, οι μαθητές/μαθήτριες αξιοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν και δημιουργούν τη δική τους «Βαλίτσα σεισμού».

ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΕΙΣΜΟΥ

x

Άσκηση ετοιμότητας για τον σεισμό

Άσκηση ετοιμότητας για τον σεισμό

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε πως την Τρίτη 29/10/2024 υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη, εκ των τριών, άσκηση ετοιμότητας για τον σεισμό. Οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό. Ακολούθησε η άσκηση ετοιμότητας σύμφωνα με το πρωτόκολλο ως εξής:

  • Με το πρώτο σύνθημα της σφυρίχτρας κάλυψη των μαθητών/μαθητριών κάτω από τα τραπέζια, σε συγκεκριμένη θέση έκαστος/εκάστη και παραμονή μέχρι τη λήξη του σεισμού.
  • Με το δεύτερο σύνθημα της σφυρίχτρας στοίχιση μαθητών/μαθητριών. Ορισμός συγκεκριμένου/συγκεκριμένης μαθητή/μαθήτριας στην πρώτη καθώς και στην τελευταία θέση, που θα λειτουργούν ως “οδηγός” και ως “φύλακας” της ομάδας αντίστοιχα.
  • Με το τρίτο σύνθημα της σφυρίχτρας ασφαλής και οργανωμένη έξοδος των μαθητών/μαθητριών από τον χώρο του Νηπιαγωγείου με κατεύθυνση τον αύλειο χώρο του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου (χώρος καταφυγής).

Εάν επιθυμείτε να κάνεται σχετική ενημέρωση των παιδιών σας και στο σπίτι, σας παραθέτουμε το ακόλουθο αρχείο του Ο.Α.Σ.Π. που απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες:



Λήψη αρχείου

Με εκτίμηση,

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Χαρίκλεια Χ. Καλλιανίδου

**********

πηγή αρχείου: https://www.oasp.gr/inform/students

ανακτήθηκε στις 29/10/2024 και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

28η Οκτωβρίου (2024-2025)

ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Με αφορμή την επικαιρότητα και τον επικείμενο εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το 4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης υλοποίησε σχετική θεματική προσέγγιση.

Βασικό Θεματικό πεδίο – Θεματική ενότητα:

Η παρούσα θεματική εντάσσεται στο Β΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί εαυτός και κοινωνία – Β2. Κοινωνικές επιστήμες.

Γνώσεις

Να διακρίνουν εθνικά σύμβολα της Ελλάδας και άλλων χωρών (π.χ. τη σημαία, τον εθνικό ύμνο).

Δεξιότητες

Να διατυπώνουν ερωτήματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα.

Να επεξεργάζονται πληροφορίες για το παρελθόν, προκειμένου να μάθουν για την ιστορία του τόπου τους και άλλων λαών.

Στάσεις

Να εκτιμούν τη σημασία του παρελθόντος στην κατανόηση και εκτίμηση μιας παροντικής κατάστασης.

Δράσεις:

  • Αναφορά στα Ιστορικά γεγονότα. Παρατήρηση και σχολιασμός σχετικού εποπτικού υλικού (φωτογραφικό υλικό, εφημερίδες και γελοιογραφίες εποχής, πίνακες του Α. Αλεξανδράκη σχετικούς με το ΄40).
  • Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης που διοργάνωσε η εκπαιδευτικός της Δ΄ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης κ. Ευγενία Καλαβριώτου. Ακρόαση σχετικών με την επέτειο τραγουδιών από τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης με μαέστρο τον καθηγητή μουσικής κ. Βασίλειο Λάσπα (ομαλή μετάβαση, συνεργασία Νηπιαγωγείου-Δημοτικού Σχολείου).

ΣΚΗΝΙΚΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία – Θεματικές Ενότητες – Σύνδεση με το ΠΣ:

Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία – Α.1. Γλώσσα.

Δράσεις:

  • Επεξεργασία του παραμυθιού «Ασπρογάλανο πανί» από το Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το Νηπιαγωγείο. Ακρόαση του παραμυθιού, συζήτηση, ανα-αφήγηση και δραματοποίηση της ιστορίας. Κατανόηση του νοήματος και των μηνυμάτων της.

ΣΗΜΑΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • Παρατήρηση και περιγραφή της Ελληνικής σημαίας. Η σημαία ως σύμβολο: συζήτηση, προβληματισμοί, κατάθεση εμπειριών, ανταλλαγή απόψεων. Σχετικό λεξιλόγιο: λωρίδες (οριζόντιες, κάθετες), σύμβολο, πατρίδα, εθνικός ύμνος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

ΚΟΛΛΑΖ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Γ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Θετικές Επιστήμες – Γ.1. Μαθηματικά.

Δράσεις:

  • Ομαδοποιήσεις με αφετηρία την Ελληνική σημαία βάσει χρώματος, μεγέθους, σχήματος.
  • Δημιουργία συνόλων, απαριθμήσεις, εισαγωγή στην έννοια του πληθικού αριθμού, διάκριση/χρήση αριθμητικών συμβόλων.

ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΕΙΣ

  • Αντιστοιχίσεις και ομαδοποιήσεις των σημαιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κριτήριο εάν έχουν οριζόντιες ή κάθετες λωρίδες, σταυρούς ή άλλα σύμβολα.

ΣΗΜΑΙΕΣ Ε.Ε

ΣΗΜΑΙΕΣ Ε.Ε. ΚΟΛΛΑΖ

μ.1

μ.2

Δ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση – Δ.2. Τέχνες.

Δράσεις:

  • Γνωριμία με το έργο «Ο νέος σημαιοφόρος» του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Παρατήρηση των χρωμάτων και των συμβολισμών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, περιγραφή των συναισθημάτων που μας δημιουργεί ο πίνακας, συζήτηση σχετική με το θέμα και κατανόηση της έννοιας/σπουδαιότητας της λέξης «σημαιοφόρος» (Εικαστική Αγωγή).

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ 2

  • Εκμάθηση σχετικών με την επέτειο τραγουδιών: «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Εθνικός Ύμνος» (Μουσική Αγωγή).

 Χρόνια πολλά!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

BEE BOT

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα-Ευ ζην.
Τίτλος προγράμματος: «Φρούτα φθινοπωρινά & το ρόδι βασιλιάς!».
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
(διάρκειας: 5 ώρες)

Θεματικό Πεδίο & Θεματική Ενότητα: Γ΄ Παιδί και Θετικές Επιστήμες – Γ.1. Μαθηματικά – Γ.1.2. Αριθμοί – Πράξεις και  Άλγεβρα

Γνώσεις:

  • Να προσδιορίζουν την πληθικότητα ενός συνόλου αριθμών (πόσοι αριθμοί είναι) (i).
  • Να αντιλαμβάνονται ότι στην απαρίθμηση μίας ακολουθίας αριθμών, ο τελευταίος αριθμός δηλώνει την πληθικότητα (i).
  • Να διερευνούν σχέσεις ανάμεσα σε αριθμούς και σύνολα, σύμβολα, σχήματα (να εστιάζουν σε μία ιδιότητα ενός αντικειμένου, π.χ. χρώμα, είδος κ.τ.λ.) (i, ii).

Δεξιότητες:

  • Να καταμετρούν αντικείμενα από το υλικό της τάξης ή αντικείμενα από κάρτες ή εικόνες ή άλλες μορφές συμβολικής αναπαράστασης  (i).
  • Να διατάσσουν ποσότητες και αριθμούς (i).
  • Να ομαδοποιούν, να μοιράζουν αντικείμενα σε δυάδες, τριάδες, τετράδες και πεντάδες, ανάλογα με την επικοινωνιακή συνθήκη στην οποία εργάζονται (ii). 
  • Να εξοικειώνονται με τις σχέσεις μεταξύ των στοιχείων σε δύο (ισότητα, ανισότητα, αντιστοιχίσεις) (iii).

Στάσεις:

  • Να συνεργάζονται για να εκτελέσουν απλές μαθηματικές πράξεις και να επιλύουν καθημερινά προβλήματα στο σχολείο και αλλού (ii). 

ΥΛΙΚΟ:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
  • φρούτα και λαχανικά από το μανάβικο της τάξης,
  • παιχνίδι «matching game» της Unicef,
  • παιχνίδι αρίθμησης «φύλλα, μήλα, δέντρα» (κατασκευασμένο από την εκπαιδευτικό),
  • αριθμοκάρτες 1-4,
  • σχετικό/ά φύλλο/α εργασίας/αξιολόγησης.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Με τα φρούτα παίζουμε διάφορα παιχνίδια:

  • ομαδοποίησης: σε φρούτα και λαχανικά (από το μανάβικο) και αξιοποιώντας το υλικό από το παιχνίδι «matching game» της Unicef,

ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 1

ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2

MEMORY

  • ομαδοποιήσεων/δημιουργίας συνόλων: μήλων βάσει χρώματος (κόκκινα, κίτρινα, πράσινα),

μήλα

ΜΗΛΑ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • αντιστοίχισης: κάθε φρούτο με το δένδρο από το οποίο προέρχεται (φύλλο εργασίας),



Λήψη αρχείου

  • σύγκρισης βάρους: εμπειρικά (ζυγίζουν τα φρούτα στα δυο τους χέρια & αποφαίνονται ποιο είναι το βαρύτερο),
  • αρίθμησης: παιχνίδι αρίθμησης «φύλλα, μήλα, δέντρα» (κατασκευασμένο από την εκπαιδευτικό),

ΦΥΛΛΑ ΜΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ 1

  • ρομποτικής: η Bee-Bot κινείται και «τρώει» φρούτα και λαχανικά.

BEE BOT ΦΡΟΥΤΑ

BEE BOT ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω:

  • των απαντήσεων που δίνουν στην παιδαγωγό κατά την διεξαγωγή των προγραμματισμένων παιχνιδιών,
  • του προαναφερθέντος φύλλου εργασίας/αξιολόγησης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

φρούρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα-Ευ ζην.
Τίτλος προγράμματος: «Φρούτα φθινοπωρινά & το ρόδι βασιλιάς!».
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
(διάρκεια: 2 ώρες)
Θεματικό Πεδίο & Θεματική Ενότητα: Α΄ Παιδί και Επικοινωνία – Α.1. Γλώσσα
Γνώσεις:
Να αναγνωρίζουν λεξιλόγιο (λειτουργικό λεξιλόγιο, λεξιλόγιο με λέξεις υψηλής συχνότητας χρήσης, ορολογία γνωστικών αντικειμένων) που συναντάται σε διάφορα επικοινωνιακά πλαίσια (i).
Δεξιότητες:
Να κάνουν περιγραφές με λογική σειρά και συνέπεια (i).
Στάσεις
Να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους (i).
Να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σε πληροφορίες (i).
ΥΛΙΚΟ:
φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
υποπροϊόντα αυτών,
εικόνες φρούτων (έργα τέχνης, φωτογραφίες).
ΔΡΑΣΕΙΣ:
Συζητώντας μαθαίνουμε:
για τα φρούτα (μήλο, αχλάδι, ρόδι, σταφύλι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κτλ) και τα λαχανικά του φθινοπώρου (χρώματα, γεύσεις: γλυκό, ξινό, στυφό),
από ποια δένδρα ή φυτά τα παίρνουμε,
τη διατροφική τους αξία (βιταμίνες Α & C, μέταλλα, ιχνοστοιχεία),
τα υποπροϊόντα τους (χυμοί, αποξηραμένα φρούτα & λαχανικά, γλυκά κουταλιού, κομπόστες, μαρμελάδες, πάστα ντομάτας),
τη διαδικασία της καλλιέργειάς τους (φύτευση, πότισμα, σκάλισμα, λίπανση: κοπριά- φυτοφάρμακα και πόσο αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας).
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω διαπίστωσης των νέων γνώσεις που αποκτήθηκαν και εμπεδώθηκαν από αυτούς/αυτές και μέσω δημιουργίας «αραχνογράμματος» με όσα έχουν μάθει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.

“Ευ-Ζην”, 2024-2025

Νταλί ρόδι

Τίτλος προγράμματος: «Φρούτα Φθινοπωρινά και το Ρόδι Βασιλιάς»

Χρονική διάρκεια: 5-7 εργαστήρια (Οκτώβριος 2024-Νοέμβριος 2024)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση υγιούς διατροφικής συμπεριφοράς και η επαφή/γνωριμία των παιδιών με τα φρούτα του φθινοπώρου. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την/τις:

  • στρατηγική και πλάγια σκέψη,
  • παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας,
  • ικανότητά τους για δημιουργία, παιχνίδια, κατασκευές,
  • δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος επιδίωξη είναι οι μαθητές/μαθήτριες να γνωρίσουν τα φρούτα του φθινοπώρου, τη διατροφική τους αξία, τα υποπροϊόντα τους και τη διαδικασία καλλιέργειάς τους. Σύνδεση της Ελληνικής παράδοσης, μυθολογίας, θρησκείας και  τέχνης με το ρόδι. 

«Οι Κατακτητές»

δημιουργίες κολλάζ

Την εβδομάδα από 07-10-2024 έως 10-10-2024, και με αφορμή τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τους Τούρκους στις 11 Οκτωβρίου, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες με κύριο στόχο οι μαθητές/μαθήτριες να οδηγηθούν σε κατάσταση προβληματισμού, προκειμένου να βρουν λύσεις διαφύλαξης της ειρήνης. Οι δραστηριότητες που αφορούν στα Θεματικά Πεδία του Π.Σ. αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το είδος διερεύνησης «Επίλυση προβλήματος».

 Αφόρμηση αποτέλεσε η παρουσίαση/ανάγνωση ενός επιλεγμένου αντιπολεμικού παραμυθιού, το οποίο οι μαθητές/μαθήτριες επεξεργάστηκαν ποκιλοτρόπως στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, κατακτώντας επιμέρους γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που άπτονται και των τεσσάρων θεματικών πεδίων του νέου Προγράμματος Σπουδών και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  • Παιδί και Επικοινωνία (Γλώσσα & Τ.Π.Ε.).
  • Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία (Προσωπική και Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη, Κοινωνικές Επιστήμες).
  • Παιδί και Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία Κατασκευών).
  • Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση (Κινητική Αγωγή & Τέχνες).

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:

Δραστηριότητα 1:

Ακρόαση του αντιπολεμικού παραμυθιού «Οι Κατακτητές»,  Ντέιβιντ Μακ Κη, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ. Ανάγνωση από την παιδαγωγό, συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. Εμβάθυνση στα μηνύματά του και απάντηση στο ερώτημα τι λύσεις θα πρότειναν, στην περίπτωση που κατακτητές απειλούσαν την πατρίδα τους. Πλειοψηφική επιλογή πολιτισμένων λύσεων, παρόμοιων με αυτές που παρουσιάζονται στο παραμύθι, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και την ενίσχυση φιλικών σχέσεων με τους άλλους (Παιδί και Επικοινωνία, Γλώσσα & Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία).

παραμύθι

Δραστηριότητα 2:

Στο παραμύθι, όταν ο πολεμοχαρής αρχικά Στρατηγός κατάλαβε ότι δε χρειαζόταν να έχει μεγάλο στρατό στη μικρή χώρα, αποφάσισε να αφήσει μόνο 10 στρατιώτες για να τη φυλάνε. Οι μαθητές/μαθήτριες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο υλικό (ξύλινα στρατιωτάκια) προβαίνουν σε απαριθμήσεις (1-10), εισάγονται στην έννοια του πληθικού αριθμού και συνδέουν κάθε αριθμό με το αντίστοιχο αριθμητικό του σύμβολο (Παιδί και Θετικές Επιστήμες, Μαθηματικά).

1 3

4 6

7 9

10

Δραστηριότητα 3:

Οι μαθητές/μαθήτριες θεωρώντας ορθή λύση τη φιλική/γλυκιά προσέγγιση των υποθετικών κατακτητών κι όχι τη χρήση βίας, τρόμου ή απειλών, πρότειναν να τους φιλοξενήσουν, προσφέροντάς τους την παραδοσιακή/τοπική πίτα κιχί και να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους το τραγούδι «Μήλο μου κόκκινο». Στο παραμύθι, άλλωστε, ανάλογα φέρθηκαν και οι κάτοικοι της μικρής χώρας που ο Στρατηγός επεδίωξε να κατακτήσει. Για τον λόγο αυτό τραγουδούν και χορεύουν το προαναφερθέν τραγούδι (Παιδί, Σώμα και Κινητική Αγωγή). Πλάθουν κιχιά με πλαστελίνη, τα «ψήνουν» (Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη) και δημιουργούν εικαστική σύνθεση που αναπαριστά συμβολικά την πρόταση επίλυσης προβλήματος που πρότειναν. Η ομαδο-συνεργατική εικαστική τους δημιουργία απεικονίζει ένα μήλο, που στο περίγραμμά του παιδία χορεύουν το παραδοσιακό τραγούδι και που το κέντρο του στολίζει ένα κιχί (Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση).

ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ

στάδια δημιουργίας

τμήμα 1

τμήμα 2

Χρόνια πολλά και ειρηνικά στην πόλη της Κοζάνης!

“Οι μαγικές λεξούλες”

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ 3

Σε συνέχεια του διδακτικού σεναρίου «Είσαι το άλλο μου μισό» που υπάγεται στο Θεματικό Πεδίο «Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία» της Θεματικής Ενότητας «Προσωπική και Κοινωνικο-συναισθηματική Ανάπτυξη», στη Δ΄ Φάση του «Εμπλουτισμού» υλοποιήθηκαν και οι ακόλουθες τρεις δραστηριότητες, που υπάγονται στο εμπλεκόμενο πεδίο «Παιδί και Δημιουργία» του Προγράμματος Σπουδών.

Δραστηριότητα 1

Τίτλος: «Οι μαγικές λέξεις -Λαϊκά Παραμύθια της Τσεχίας»

Δημιουργός: Μαρινέλα-Μαρίνα Σεντουκά

Ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα συγγραφείς παιδικών  παραμυθιών κατέγραψαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο λαϊκά παραμύθια της Τσεχίας, τα οποία μέχρι τότε διασώζονταν από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου.

Πρωταγωνιστές αυτών ήταν πολύ συχνά, μεταξύ άλλων, και τα εξής πρόσωπα:

α) Ο δράκος -ο κακός χαρακτήρας της υπόθεσης- η έμπνευση του οποίου προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

β) Η πριγκίπισσα, το θύμα που κινδυνεύει φυλακισμένο στη σπηλιά του δράκου.

γ) Ο ήρωας -είτε ευγενής με βασιλική καταγωγή, είτε γιος μιας φτωχής χήρας- που καταφέρνει χάρη στις αρετές που τον διακρίνουν να ελευθερώσει την πριγκίπισσα.

Πάνω σε αυτή τη βασική ιδέα έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να δημιουργούνται πολυπληθείς παραλλαγές με εντυπωσιακή ποικιλία ανάλογα με το μήνυμα/ηθικό δίδαγμα που επιθυμεί να περάσει ο/η δημιουργός.

Η επιλογή του παραμυθιού με τίτλο «Μαγικές λεξούλες» εξυπηρετεί τον στόχο μας, που αφορά στον τρόπο που επικοινωνούμε κι εκφραζόμαστε με ευγένεια απευθυνόμενοι στον συνομιλητή μας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις.

Για να πετύχουμε ένα ευχάριστο και ζωντανό αποτέλεσμα στη δική μας παραλλαγμένη απόδοση του παραμυθιού μέσω του κουκλοθεάτρου, βασίστηκα στους στίχους  του τραγουδιού που ακούγεται στο ακόλουθο βίντεο κι έγραψα στίχους που αποδίδουν με ελεύθερο τρόπο το νόημά του στην ελληνική γλώσσα.

Αφόρμηση: το video Štístko a Poupěnka – Kouzelná slůvka *:

https://video.link/w/hE04d

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Τραγούδι/ποίημα:

Η γλώσσα έχει δύναμη

οι λέξεις μαγικές

όλα μπορούν να συμβούν

«σε παρακαλώ» αν λες.

 

Κάθε πόρτα ξεκλειδώνει

με μία «καλημέρα»

και μ’ ένα σου χαμόγελο

θα ομορφαίνει η μέρα.

 

Η «συγνώμη» βάλσαμο

τα δάκρυα στεγνώνει

και το λάθος που έγινε

κι εκείνο το διορθώνει.

 

Λίγα ή πολλά σαν παίρνω

πάντα «ευχαριστώ»

την αγάπη ανταποδίδω,

φίλοι μου σας αγαπώ!

* το video ανακτήθηκε από τον χρήστη  Štístko a Poupěnka (και δημιουργήθηκε στο VideoLink), 25/09/2022. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ 1

Κείμενο κουκλοθεάτρου:



Λήψη αρχείου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ 2

Ποίμα:



Λήψη αρχείου

Δραστηριότητα 2

Τίτλος: «Ο Πύργος της αγάπης»

Δημιουργός: Χαρίκλεια Καλλιανίδου

Ανάπτυξη

Οι μαθητές/μαθήτριες κόβουν χρωματιστές λωρίδες χαρτονιών. Παίζουν με τη διάταξή τους, καταλήγοντας στη δημιουργία ενός εικαστικού πύργου μοντέρνας τεχνικής, στον οποίο ο/η παιδαγωγός προσθέτει τέσσερις χρωματιστές καρδιές. Στην ολομέλεια, οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να σκεφτούν λέξεις με θετικό πρόσημο για να περιγράψουν την αλληλεπίδρασή τους κατά τη δημιουργία του. Τα μεγάλα νήπια τις καταγράφουν (αντιγραφή) και τις κολλούν στο ομαδικό εικαστικό κάδρο.

ΚΟΛΛΑΖ

λέξεις πλαίσιο

ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Δραστηριότητα 3

Τίτλος: «Τα κομφετί της αγάπης»

Δημιουργοί: Χαρίκλεια Καλλιανίδου – Μαρινέλα-Μαρίνα Σεντουκά

Ανάπτυξη

Παρουσιάζεται στην ολομέλεια η ακόλουθη εικόνα:

εικόνα

Οι μαθητές/μαθήτριες, αφού την περιγράψουν, καλούνται να αφουγκραστούν τα μηνύματά της. Οδηγούμενοι/ες σε καταστάσεις προβληματισμού, διατυπώνουν σκέψεις, εξάγουν συμπεράσματα, και αναζητούν προτάσεις επίλυσης. Η εικόνα μοιράζεται σε έκαστο/εκάστη μαθητή/ μαθήτρια που παρεμβαίνει στο μουντό ασπρόμαυρο κάδρο, προσθέτοντας πολύχρωμα «κομφετί αγάπης» τεχνικής πουαντιγιέ (Pointille), τα οποία συμβολικά αναπαριστούν τις προτάσεις επίλυσης της προβληματικής κατάστασης που προηγουμένως εξέφρασαν.

κολλάζ

* Η εικόνα-φύλλο εργασίας (αγνώστου δημιουργού) ανακτήθηκε από το διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον/στην δημιουργό αυτής.