Συμμετοχή στον διαγωνισμό “MAKE A WISH- ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ”_2023-2024

ΑΣΤΕΡΙ 2

“Ας γίνουν οι ευχές μας κομμάτι της ευτυχίας σας”

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Γνωριμία με το έργο και τη δράση του Ιδρύματος «Κάνε μία ευχή». Παρατήρηση του υλικού που μας έχει αποσταλεί. Καταστάσεις προβληματισμού, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων.
  • Εικαστική έκφραση και δημιουργία. Ομαδο-συνεργατική δημιουργία αφίσας/αστεριού για το «Κάνε μία ευχή». Αποστολή της δημιουργία μας, ως ένδειξη εκδήλωσης της αγάπης μας, και συνακόλουθη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό του.

Η δημιουργία μας με τίτλο “Ας γίνουν οι ευχές μας κομμάτι της ευτυχίας σας” είναι μία ομαδο-συνεργατική σύνθεση με μαρκαδόρους. Στολίσαμε τη ζωγραφιά μας με τα κομμάτια ενός παλιού παζλ, τα οποία βάψαμε σε χρυσή απόχρωση, και με χριστουγεννιάτικα στολίδια-μινιατούρες, σχηματίζοντας τη λέξη “Ευχή”.

Με αγάπη και κοινωνική συναίσθηση,

Οι μαθητές/μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

ΑΣΤΕΡΙ 3 1

Έννοιες χώρου_2023-2024

20160922 121522

Η Αντίληψη του χώρου

Το παιδί σχηματίζει την έννοια του χώρου αργά, με τη βοήθεια των σταθερών σημείων αναφοράς που διακρίνει μέσα στο περιβάλλον του.

Από πολύ μικρό αναπτύσσει χωρικές σχέσεις ανάμεσα στο σώμα του και τα γύρω έμψυχα και άψυχα όντα. Με βάση τις σχέσεις αυτές αλλά και εκείνες που παρατηρεί ανάμεσα στα ίδια τα πράγματα – αποστάσεις, διάφοροι χωρικοί προσανατολισμοί κτλ. – οικοδομεί και οργανώνει μέσα του την έννοια του χώρου. Αντιλαμβάνεται δηλαδή βασικές έννοιες του χώρου όπως: μπρος, πίσω, γύρω, μέσα, κάτω, πλάι κτλ.

Απαραίτητη προϋπόθεση στη δημιουργία των χωρικών σχέσεων του νηπίου είναι η κινητική του δραστηριότητα. Έτσι το βλέπουμε να κινείται αδιάκοπα μέσα στο χώρο. Χειρίζεται αντικείμενα, τα ψηλαφίζει, κάνει σκοπεύσεις και προσανατολίζεται.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες του νηπίου, που ενεργοποιούν τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις του, το βοηθούν να οργανώσει και να κατακτήσει το χώρο. Όσο αναπτύσσεται ψυχοκινητικά το νήπιο, τόσο πλουτίζεται και αποσαφηνίζεται μέσα του η έννοια του χώρου. Το νήπιο 4-5 χρόνων είναι σε θέση να φανταστεί το χώρο, που αποτελεί πλαίσιο της δράσης του και να αναπαράγει με συγκεκριμένο τρόπο, χωρικές καταστάσεις που αντιλήφθηκε προηγουμένως. Μπορούμε έτσι να πούμε ότι το παιδί στην ηλικία αυτή κάνει ένα βήμα παραπάνω στην κατάκτηση του χώρου, τον οποίο τώρα αναπαριστά και γραφικά. (*1)

Σύμφωνα με το άνωθεν θεωρητικό πλαίσιο, στο μάθημα των Μαθηματικών:

α) Ξεκινήσαμε την επεξεργασία και κατάκτηση των χωρικών εννοιών, δουλεύοντας αρχικά τις έννοιες:

“πάνω”

ΠΑΝΩ

“κάτω”

ΚΑΤΩ

“μέσα”

ΜΕΣΑ

“έξω”

ΕΞΩ

“μέσα-έξω” (επαναληπτικό)

ΜΕΣΑ ΕΞΩ

“πίσω-μπροστά”

ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΙΣΩ

“ανάμεσα”

ανάμεσα 1

“δεξιά”

Δεξιά

“αριστερά”

Αριστερά

β) Ακολουθήσαμε εξελικτική πορεία κατάκτησης, οδηγώντας τους μαθητές/μαθήτριες να βιώσουν τις έννοιες αρχικά με το σώμα τους, κατόπιν με συγκεκριμένο υλικό και -τέλος- αναπαριστώντας αυτές σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας/εμπέδωσης).

********** 

*1. Βιβλιογραφία/Πηγή: «Βιβλίο δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο, βιβλίο νηπιαγωγού» (απόσπασμα), Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΕΔΒ – ΑΘΗΝΑ, έκδοση Α΄1990. Παρατίθεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως θεωρητικό πλαίσιο.

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Σας γνωρίζω τους παππούδες μου»

ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑ 1

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τίτλος εργαστηρίου: «Σας γνωρίζω τους παππούδες μου»

Βαθμίδα: Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – Νηπιαγωγείο.

Χρονικός προσδιορισμός

Δεκέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024

Διάρκεια: 4 ώρες

Με αφορμή τη δράση «Πλέκω φιλίες πέρα από ηλικίες» που υλοποιήθηκε σε σύμπραξη με το «Ειδικό Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ Κοζάνης» την Τρίτη 03/10/2023 (περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/4nipkoza/2023/10/03/pleko-filies-pera-apo-ilikies/) εισάγουμε τους μαθητές/μαθήτριες στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με Τίτλος προγράμματος: «Στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς».

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

Βιβλία γνώσεων, παραμύθια, εικόνες, φωτογραφίες (από το σπίτι), laptop για πλοήγηση στο διαδίκτυο.

ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές/μαθήτριες:

  • Να ευαισθητοποιηθούν ως προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
  • Να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους.
  • Να αντιληφθούν τον σεβασμό που αξίζει να τους δείχνουν, καθότι η προσφορά τους στην οικογένεια είναι σπουδαία καθ’ όλη την πορεία της ζωής τους.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Οι μαθητές/μαθήτριες της τάξης:

  • Παρουσιάζουν την οικογένειά τους και τους δίδεται η ευκαιρία να μιλήσουν για τους παππούδες τους. Πώς ονομάζονται οι γονείς του πατέρα τους και της μητέρας τους; Που μένουν; Με τι ασχολούνται; Πόσο συχνά βρίσκονται μαζί τους; Πώς περνούν τον κοινό τους χρόνο; Τι απολαμβάνουν κυρίως από την παρουσία τους;
  • Συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με τη βοήθεια του/της παιδαγωγού μαθαίνουν τα στάδια της ζωής του ανθρώπου, ανατρέχοντας σε σχετικά βιβλία γνώσεων, εικόνες-φωτογραφίες και στο διαδίκτυο.

ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑΚΟΛΛΑΖ

  • Περιγράφουν και εκφράζουν συναισθήματα για τους παππούδες τους και προσπαθούν να θυμηθούν μια ιστορία ή ένα γεγονός/περιστατικό που έγινε με τον παππού ή τη γιαγιά τους.
  • Απεικονίζουν τους γονείς του πατέρα τους, της μητέρας τους και στο κέντρο τον εαυτό τους και εκφράζονται δημιουργικά σε σχετικό φύλλο εργασίας.

Φ.Ε.1

Φ.Ε.2

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του βαθμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μαθητών/μαθητριών γύρω από το θέμα, του βαθμού συμμετοχής τους στις συζητήσεις και δράσεις (αναζητήσεις, διερευνήσεις, σχετικό φύλλο εργασίας), καθώς και μέσω της σύγκρισης των γνώσεων που προϋπήρχαν με αυτές που αποκτήθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου.

**********

Ευχαριστούμε θερμά το 20ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης και τη συνάδελφο Βασιλική Κουστούδη για το φύλλο εργασίας που μας έδωσε. 

“Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”_2023-2024

9

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος προγράμματος: «Στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς»

Χρονική διάρκεια: 5 εργαστήρια (Δεκέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/μαθήτριες να αφουγκραστούν τις ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας, να συναισθάνονται και να προσφέρουν.

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την/τις:

  • δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα),
  • δεξιότητες της Κοινωνικής ζωής,
  • δεξιότητες κοινωνικής ενσυναίσθησης,
  • κατασκευές, παιχνίδια.

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος επιδίωξη είναι οι μαθητές/μαθήτριες να αποκτήσουν τις ακόλουθες γνώσεις-δεξιότητες-στάσεις:

Γνώσεις

  • Συναισθηματικός κόσμος και συμπεριφορά.
  • Κοινωνική οργάνωση και διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Δεξιότητες

  • Διερεύνηση και καταγραφή παραγόντων που διαμορφώνουν την ατομική και κοινωνική εμπειρία.
  • Λήψη αποφάσεων και υπεύθυνη συμπεριφορά.

Στάσεις

  • Κατανόηση του εαυτού και σημασία θετικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους.
  • Ανάπτυξη πανανθρώπινων αξιών, όπως ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, σεβασμός, αλληλεγγύη.

**********

Εικόνα: «Νιότη και Γήρας». Ιχνογράφημα με μαρκαδόρους και κηροπαστέλ.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.