Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου:
1. Η παιδαγωγός διαβάζει στους μαθητές/μαθήτριες το παραμύθι «Ντενεκεδούπολη», Ευγενία Φακίνου, εκδόσεις: Κέδρος. Πρόκειται για μία συμβολική ιστορία μέσω της οποίας τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τις έννοιες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του αγώνα για την ελευθερία. Ακολουθεί ανα-αφήγηση του παραμυθιού από τους μαθητές/μαθήτριες, περιγραφή των συναισθημάτων που τους δημιουργεί, περιγραφή των χαρακτήρων των ηρώων του και παρουσίαση της ιστορίας ως κουκλοθεατρική παράσταση (Παιδική Λογοτεχνία, Παιδί και Επικοινωνία: Γλώσσα, Παιδί Δημιουργία και έκφραση: Θεατρική Αγωγή).
2. Οι μαθητές/μαθήτριες ζωγραφίζουν τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης «Μηλίτσα» και «Σαρδέλα», κόβουμε και πλαστικοποιούμε τις φιγούρες και τις κολλούμε σε γλωσσοπίεστρο, δημιουργώντας απλές/αυτοσχέδιες κούκλες κουκλοθεάτρου (Παιδί Δημιουργία και έκφραση: Εικαστική Αγωγή).
3. Με αφετηρία τρία εικαστικά έργα (ένα σκίτσo με θέμα την ειρήνη του Pablo Picasso, το έργο «Φοιτητές» του γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Περάκη κι ένα κολλάζ του Οδυσσέα Ελύτη) οι μαθητές/μαθήτριες αντιλαμβάνονται τις συμβολικές αναφορές στις έννοιες «ειρήνη», «αγώνας για τη δημοκρατία», «ελευθερία» και η παιδαγωγός παρουσιάζει τα σχετιζόμενα με την επέτειο γεγονότα, εξηγεί τη σημασία του συνθήματος «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και αναφέρεται στον αγώνα των φοιτητών (Παιδί Δημιουργία και έκφραση: Εικαστική Αγωγή, Ιστορία). Συνδέει το κολλάζ του Ελύτη με το «Ένα το χελιδόνι», Άσμα Δ΄ του έργου του «Άξιον Εστί», και ακολουθεί ακρόαση αυτού από τα νήπια (Παιδί Δημιουργία και έκφραση: Μουσική Αγωγή).
4. Η παιδαγωγός παρουσιάζει στους μαθητές/μαθήτριες το γραμματόσημο «Μνήμη Πολυτεχνείου» που δημιουργήθηκε από την Βάσω Κατράκη και κυκλοφόρησε το 1983 από το Ελληνικό κράτος. Σε αυτό απεικονίζεται μία αρχετυπική ανθρώπινη φιγούρα, που παραπέμπει στις μορφές αρχαίων γεωμετρικών αγγείων. Αυτή με ανοιχτά χέρια στέκει μπροστά από έναν εκτυφλωτικά πύρινο ήλιο με αιχμηρές ακτίνες. Οι μαθητές/μαθήτριες περιγράφουν το έργο, προσπαθούν να αντιληφθούν τους συμβολισμούς του, εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους δημιουργεί και το αποδίδουν σε ατομικά ιχνογραφήματα (Παιδί Δημιουργία και έκφραση: Εικαστική Αγωγή).
Κι ένα παιχνίδι μνήμης (memory) με τα έργα των μαθητών/μαθητριών:
**********
Εικόνες: Τα έργα τέχνης και το γραμματόσημο “Μνήμη Πολυτεχνείου” είναι φωτογραφίες από το εποπτικό υλικό των εκπαιδευτικών και χρησιμοποιούνται μόνο για παιδαγωγικούς σκοπούς.
Τραγούδι: “Ένα το χελιδόνι”, ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, μεικτή χορωδία Θάλειας Βυζαντίου & ανδρικός χορός του Εθνικού Θεάτρου. Το video ανακτήθηκε από τον χρήστη στο YouTube “Γρηγόρης Μπιθικώτσης” στις 17/11/2023 και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς.