1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Έλα στον καθρέφτη»

ΜΑΣΚΟΤ

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Α΄ Θεματικό Πεδίο

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: «Έλα στον καθρέφτη»

Βαθμίδα: Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – Νηπιαγωγείο.

Χρονικός προσδιορισμός

Οκτώβριος 2023-Νοέμβριος 2023

Διάρκεια: 5 ώρες

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Γνωστικό Αντικείμενο: Προσχολική
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα Βασικό Θεματικό πεδίο – Θεματική ενότητα:

Παιδί και Επικοινωνία – Γλώσσα, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών

Γνώσεις ·         Να αναγνωρίζουν λεξιλόγιο (λειτουργικό λεξιλόγιο, λεξιλόγιο με λέξεις υψηλής συχνότητας χρήσης, ορολογία γνωστικών αντικειμένων) που συναντάται σε προφορικά κείμενα και σε διάφορα επικοινωνιακά πλαίσια (Α.1.1.i). 

·         Να αναγνωρίζουν ποια στοιχεία προσδιορίζουν την ταυτότητα και τον ρόλο των ομιλητών, το θέμα και τις προθέσεις του μηνύματος/κειμένου, και το πλαίσιο της επικοινωνίας (Α.1.1.ii).

·         Να αναγνωρίζουν γράμματα (Α.1.2.iii).

·         Να διακρίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού, προγραμματιζόμενων παιχνιδιών (π.χ. εντολές κίνησης μπροστά-πίσω-αριστερά-δεξιά) (Α.2.2.iii).

Δεξιότητες ·         Να κάνουν περιγραφές με λογική σειρά και συνέπεια (Α.1.1.i).

·         Να διατυπώνουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ερωτηματικές λέξεις (Α.1.1.i).

·         Να διατυπώνουν και να συνοψίζουν επιχειρήματα για την τεκμηρίωση απόψεων (Α.1.1.i).

·         Να αναλύουν τον προφορικό λόγο σε επιμέρους φωνολογικές μονάδες/οντότητες, όπως είναι οι λέξεις, οι συλλαβές και τα φωνήματα, και να τις χειρίζονται συνειδητά (Α.1.1.ii).

·         Να εκτελούν απλές λειτουργίες/ενέργειες των ΤΠΕ για την ολοκλήρωση εργασιών/ δραστηριοτήτων (Α.2.1ii).

Στάσεις ·         Να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους (Α.1.1.i).

·         Να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σε πληροφορίες και σε απόψεις των άλλων (Α.1.1.i).

·         Να αντιμετωπίζουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία που ενισχύουν τη σκέψη και τις ικανότητές τους και όχι μόνο ως μέσα διασκέδασης και ψυχαγωγίας (Α.2.2.ii).

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία-Θεματικές Ενότητες

Β΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία: Προσωπική και Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη

Γνώσεις ·         Να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μία ξεχωριστή οντότητα (Β.1.1.i)
Δεξιότητες ·         Να περιγράφουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και να συζητούν για τα επιτεύγματα και την πρόοδό τους (Β.1.1.i).

·         Να περιγράφουν τις ομάδες στις οποίες ανήκουν και να προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά και τη δράση τους (Β.1.1.ii).

Στάσεις ·         Να εκτιμούν ό,τι τα κάνει ξεχωριστά και να σέβονται τη μοναδικότητα των άλλων (Β.1.1.i).

·         Να απολαμβάνουν να μαθαίνουν (Β.1.1.iii).

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία-Θεματικές Ενότητες

Γ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Θετικές Επιστήμες: Μαθηματικά

Γνώσεις ·         Να διερευνούν σχέσεις ανάμεσα σε αριθμούς και σύνολα, σύμβολα, σχήματα κ.ά., καθώς και μορφές συμβολικής αναπαράστασής τους (Γ.1.2.iii).
Δεξιότητες ·         Να συγκρίνουν τον πληθικό αριθμό δύο συνόλων με τη βοήθεια των αντιστοιχιών, χωρίς την απαρίθμηση των στοιχείων των συνόλων (με τη χρήση διαγραμμάτων ή πινάκων απλής εισόδου) (Γ.1.2.iii).
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία-Θεματικές Ενότητες

Δ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση: Κινητική Αγωγή

Γνώσεις ·         Να αναγνωρίζουν τα μέλη του σώματος και τις κινητικές τους δυνατότητες (Δ.1.1.i).
Δεξιότητες ·         Να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των μελών του σώματος για να κινηθούν και να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος (Δ.1.1.i)
Στάσεις ·         Να σέβονται τον προσωπικό χώρο των άλλων και να συνεργάζονται για να ικανοποιήσουν κινητικούς στόχους (Δ.1.1.i).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Α΄ ΦΑΣΗ-ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ

Δραστηριότητα: Για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών/μαθητριών  ο/η παιδαγωγός  φέρνει στον χώρο συζήτησης την κούκλα-μασκότ της τάξης. Αυτή τους παρουσιάζει μία βαλίτσα, η οποία περιέχει μία εικόνα ματιού κι έναν καθρέφτη. Βάσει του περιεχομένου της οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να μαντέψουν το θέμα στο οποίο θα αναφερθούν και τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν τον καθρέφτη. Αντιλαμβάνονται πως θα συζητήσουν για τα μάτια και  παρατηρώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη περιγράφουν έκαστος/εκάστη το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος αυτών. Αναφέρουν επίσης στην ολομέλεια από που ενδεχομένως κληρονόμησαν το χρώμα των ματιών τους (αν ομοιάζουν με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους) και καλούνται να εντοπίσουν κάποιον/κάποια συμμαθητή/συμμαθήτρια με χρώμα ματιών ίδιο με το δικό τους. Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση, σημειώνουν σε ιστόγραμμα, υπό τη μορφή καταιγισμού ιδεών τι μπορούν να κάνουν με τα μάτια τους. 

ΕΚΠΛΗΞΗ

Β΄ ΦΑΣΗ-ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Δραστηριότητα: Ως συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης, οι μαθητές/μαθήτριες διακρίνουν τα χρώματα των ματιών: μαύρα, καφέ (καστανά), πράσινα και γαλανά. Συλλαβίζουν τις λέξεις, εντοπίζουν τον αριθμό των συλλαβών τους και τον ήχο του αρχικού τους γράμματος. Ανατρέχοντας στο παρουσιολόγιο, βρίσκουν νήπια των οποίων το αρχικό γράμμα του ονόματός τους είναι το «Μ», το «Κ», το «Π» ή το «Γ». Στον χώρο συζήτησης ο/η παιδαγωγός παρουσιάζει κινητές καρτέλες που απεικονίζουν μάτια στα τέσσερα προαναφερόμενα χρώματα και καρτέλες στις οποίες αναγράφονται οι αντίστοιχες λέξεις. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να αντιστοιχίσουν εικόνες με λέξεις, αναγνωρίζοντας τις δεύτερες από το αρχικό τους γράμμα. Κοιτώντας τον τρόπο που γράφεται κάθε λέξη, τη σχηματίζουν με κινητά καρτελάκια (παθητική αντιγραφή-αντιστοίχιση γραμμάτων ένα προς ένα). Κατόπιν, σε ατομικό φύλλο καταγραφής βάφουν ή ζωγραφίζουν μάτια στο χρώμα των δικών τους, αντιγράφοντας και την αντίστοιχη λέξη. 

ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΑΤΙΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ 2

ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ

Φ.Ε

Γ΄ ΦΑΣΗ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Δραστηριότητα: Ο/Η παιδαγωγός βάζει μουσική και, σηκώνοντας εναλλάξ τις καρτέλες με τις εικόνες των ματιών, καλεί τους μαθητές/μαθήτριες με το αντίστοιχο της καρτέλας χρώμα να σχηματίσουν κύκλο, χορεύοντας στον ρυθμό της μουσικής. Σε δεύτερο γύρο, επαναλαμβάνεται το παιχνίδι με τη διαφορά ότι, αυτή τη φορά, ο/η παιδαγωγός χρησιμοποιεί ως ένδειξη ενεργοποίησης των ομάδων τις καρτέλες στις οποίες αναγράφονται οι λέξεις με τα χρώματα. 

ΨΥΧΟΚΙΝΗΣΗ 2

ΨΥΧΟΚΙΝΗΣΗ

Δ΄ ΦΑΣΗ-ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ

Δραστηριότητα: Οι μαθητές/μαθήτριες με τη βοήθεια της παιδαγωγού δημιουργούν: α) στην εφαρμογή LerningApps παιχνίδι αντιστοίχισης εικόνων με τη σωστή λέξη όμοιο με αυτό που υλοποιήθηκε στην Β΄ Φάση της Επισκόπησης, β) στην εφαρμογή Jigsawplanet παζλ (επιλογή αριθμού και σχήματος κομματιών) με το έργο «Ο ψεύτικος καθρέφτης» του Ρενέ Μαγκρίτ. Εξοικειώνονται με τη χρήση των ΤΠΕ και απολαμβάνουν τα διαδραστικά παιχνίδια που δημιούργησαν. 

Ε΄ ΦΑΣΗ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Δραστηριότητα: Οι μαθητές/μαθήτριες σε συνεργασία με τον/την παιδαγωγό: α) περνούν στη δημιουργία πίνακα (απλού ή διπλής εισόδου) με τα ονόματά τους (τα οποία γράφουν μόνοι/μόνες τους ή ανά ζεύγη με τη βοήθεια κάποιου άλλου παιδιού) και την απόχρωση των ματιών τους, β) μετασχηματίζουν τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στον/στους πίνακα/πίνακες σε διάγραμμα κόβοντας λωρίδες από κάνσον χαρτόνι αντίστοιχου χρώματος (μαύρου, καφέ, πράσινου, γαλάζιου) και σειραθετώντας/διατάσσοντάς τες.

ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ

ραβδόγραμμα 2

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.

“Ζω καλύτερα-Ευ ζην”_2023-2024

Ρενέ Μαγκρίτ 0 ψεύτικοςν καθρέφτης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ζω καλύτερα-Ευ ζην

Τίτλος προγράμματος: «Όραση. Σαν τα μάτια μου προσέχω»

Χρονική διάρκεια:5 εργαστήρια (Οκτώβριος 2023-Νοέμβριος 2023)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/μαθήτριες να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους προστασίας των ματιών και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της όρασης.

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την/τις:

  • στρατηγική και πλάγια σκέψη,
  • παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας,
  • ικανότητά τους για δημιουργία, παιχνίδια, κατασκευές,
  • δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος επιδίωξη είναι οι μαθητές/μαθήτριες να αποκτήσουν τις ακόλουθες γνώσεις-δεξιότητες-στάσεις:

Γνώσεις

  • Να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους.
  • Να αναγνωρίζουν τα μέλη του σώματος τους.
  • Να αναγνωρίζουν που συναντάται σε προφορικά ή γραπτά κείμενα και σε διάφορα επικοινωνιακά πλαίσια.
  • Να διακρίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού, προγραμματιζόμενων παιχνιδιών (π.χ. εντολές κίνησης μπροστά-πίσω-αριστερά-δεξιά).

Δεξιότητες

  • Να περιγράφουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά.
  • Να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των μελών του σώματος για να κινηθούν και να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
  • Να κάνουν περιγραφές με λογική σειρά και συνέπεια.
  • Να διατυπώνουν και να συνοψίζουν επιχειρήματα για την τεκμηρίωση απόψεων.
  • Να εκτελούν απλές λειτουργίες/ενέργειες των ΤΠΕ για την ολοκλήρωση εργασιών/ δραστηριοτήτων.

Στάσεις

  • Να εκτιμούν ό,τι τα κάνει ξεχωριστά και να σέβονται τη μοναδικότητα των άλλων.
  • Να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σε πληροφορίες.

**********

Ο πίνακας “Ο ψεύτικος καθρέφτης” του Ρενέ Μαγκρίτ ανακτήθηκε από το διαδίκτυο στις 02/11/2023 και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.