Με αφορμή την επικαιρότητα και τον επικείμενο εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το 4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης υλοποίησε σχετική θεματική προσέγγιση.
Βασικό Θεματικό πεδίο – Θεματική ενότητα:
Η παρούσα θεματική εντάσσεται στο Β΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί εαυτός και κοινωνία – Β2. Κοινωνικές επιστήμες.
Γνώσεις
Να διακρίνουν εθνικά σύμβολα της Ελλάδας και άλλων χωρών (π.χ. τη σημαία, τον εθνικό ύμνο).
Δεξιότητες
Να διατυπώνουν ερωτήματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα .
Να επεξεργάζονται πληροφορίες για το παρελθόν, προκειμένου να μάθουν για την ιστορία του τόπου τους και άλλων λαών.
Στάσεις
Να εκτιμούν τη σημασία του παρελθόντος στην κατανόηση και εκτίμηση μιας παροντικής κατάστασης.
Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία – Θεματικές Ενότητες – Σύνδεση με το ΠΣ:
Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία – Α.1. Γλώσσα.
Γ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Θετικές Επιστήμες – Γ.1. Μαθηματικά.
Δ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση – Δ.2. Τέχνες.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι οι ακόλουθες
- Αναφορά στα Ιστορικά γεγονότα. Παρατήρηση και σχολιασμός σχετικού εποπτικού υλικού (φωτογραφικό υλικό, εφημερίδες και γελοιογραφίες εποχής, πίνακες του Α. Αλεξανδράκη σχετικούς με το ΄40).
- Συλλαβισμός των λέξεων «ΕΛΛΑΔΑ», «ΟΧΙ», «Ειρήνη», «ΑΕΡΑ». Απαρίθμηση των συλλαβών αυτών και σύνθεση των λέξεων (παθητική γραφή) γράμμα-γράμμα.
- Σύνθεση σε παζλ του χάρτη της Ελλάδας (Γεωγραφία, χωρικές σχέσεις, προσανατολισμός).
- Γνωριμία με τον ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο. Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός Ισπανικής καταγωγής, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεύματος του κυβισμού και της σύγχρονης τέχνης γενικότερα.
- Γνωριμία με ορισμένους πίνακες και σκίτσα του Πικάσο που έχουν ως θέμα τους την Ειρήνη. Παρατήρηση και περιγραφή των χρωμάτων και των συμβολισμών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης.
- Απόδοση της ειρήνης σε σχετικό φύλλο εργασίας (portfolio: Επικοινωνία. Γλώσσα & ΤΠΕ). Το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία των εκπαιδευτικών του 4ου Νηπιαγωγείου.
- Σύνθεση σε παζλ μέσω της εφαρμογής jigsawplanet στο laptop του πίνακα με το περιστέρι της ειρήνης που έχουμε επεξεργαστεί.
- Σύνθεση σε παζλ λεπτομέρειας από το έργο του Πάμπλο Πικάσο «Γκερνίκα», που αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου.
- Εκμάθηση σχετικών με την επέτειο τραγουδιών: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Εθνικός Ύμνος» (Μουσική).
- Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης που διοργάνωσε η εκπαιδευτικός της Δ΄ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης κ. Μαρία Καραγκιώτη. Ακρόαση σχετικών με την επέτειο τραγουδιών από τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης με μαέστρο τον καθηγητή μουσικής κ. Βασίλειο Λάσπα (ομαλή μετάβαση, συνεργασία Νηπιαγωγείου-Δημοτικού Σχολείου).
- Δώρο/κατασκευή των μαθητών/μαθητριών: «Σουπλά της Ειρήνης» (Εικαστικά).
- Επεξεργασία του αντιπολεμικού παραμυθιού «Η Ασπίδα της ειρήνης», Μάνια Καπλάνογλου, εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα. Ακρόαση του παραμυθιού, συζήτηση, περιγραφή των εικόνων και ανα-αφήγηση της ιστορίας. Κατανόηση του νοήματος και των μηνυμάτων της.
- Ομαδο-συνεργατική εικαστική σύνθεση μεικτής τεχνικής (ζωγραφική με μαρκαδόρους και κηροπαστέλ, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική), εμπνευσμένη από το παραμύθι, με τίτλο «Η Ασπίδα της ειρήνης».
Χρόνια πολλά!
**********
Το παιχνίδι συλλαβισμού της λέξης «ΕΛΛΑΔΑ», το φύλλο εργασίας για την κατασκευή του σουπλά και οι εικόνες/εποπτικό υλικό που πλαισίωσαν τη διδασκαλία είναι από το αρχείο της σχολικής μονάδας και αξιοποιήθηκαν (δεν δημιουργήθηκαν) από το διδακτικό προσωπικό μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Πρόγραμμα Σπουδών Για την Προσχολική Εκπαίδευση – Διευρυμένη Εκδοχή (2η Έκδοση, 2022 ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.