«Πλέκω φιλίες πέρα από ηλικίες»ΠΑΠΠΟΥΣ ΓΙΑΓΙΑ

Δράση σε σύμπραξη με το «Ειδικό Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ» Κοζάνης.

Την Τρίτη 03/10/2023 και με ομόφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων (Πράξη 8η/21-09-2023), πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη εκπροσώπων (ψυχολόγου και κοινωνικής λειτουργού) του «Ειδικού Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ» Κοζάνης της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Νέστωρ» στο  4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης, για την υλοποίηση καινοτόμου δράσης με τίτλο «Πλέκω φιλίες πέρα από ηλικίες». Η δράση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ και την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας και είναι σε συνάφεια με τη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που θα υλοποιηθεί στη σχολική μας μονάδα κατά το τρέχον διδακτικό έτος.

Το πλάνο διδασκαλίας περιλάμβανε:

  • Κυνήγι θησαυρού με σκοπό την εύρεση δώρων που ετοίμασαν για τους μαθητές/μαθήτριες οι κυρίες τρίτης ηλικίας του Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Πτολεμαΐδας.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΡΥΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

  • Μαντέματα από τους μαθητές μαθήτριες (τι εκφράζουν τα δώρα, ποιοι και πώς τα δημιούργησαν;).

ΣΚΟΥΛΙΚΑΚΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

  • Παρουσίαση της ιστορίας/φιλοσοφίας των δημιουργιών/δώρων που έλαβαν οι μαθητές/μαθήτριες μέσω ενός ποιήματος.

ΠΟΙΗΜΑ

ΑΝΑΚΑΛΗΨΗ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

  • Απόδοση του ποιήματος με μιμητικές κινήσεις και κατανόηση του μηνύματος που περνά.

ΠΟΙΗΜΑ ΜΕ ΜΙΜΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

  • Έκφραση συναισθημάτων και πρωτότυπη ονομασία του δώρου που έλαβε έκαστος/εκάστη μαθητής/μαθήτρια.
  • Δημιουργία βιβλίου-λευκώματος με ζωγραφιές/ιχνογραφήματα των μαθητών/μαθητριών και παραλήπτριες τις κυρίες τρίτης ηλικίας ως ανταπόδοση των δώρων που έλαβαν.

ΔΩΡΟ

  • Ακρόαση και επεξεργασία του συναφούς με το θέμα παραμυθιού «Πόσο μ΄ αρέσει ο παππούς και η γιαγιά», Τρέις Μαρόνι, εκδόσεις: «Μεταίχμιο».

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ευχαριστούμε θερμότατα την κ. Αναστασία Ζησάκου, ψυχολόγο και την κ. Ελένη Δησερή, κοινωνική λειτουργό, για την άψογη συνεργασία προκειμένου να υλοποιηθεί η δράση και για την ξεχωριστή εμπειρία που με την επίσκεψή τους προσέφεραν στους μαθητές/μαθήτριές μας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Αραπίδη, ψυχίατρο-ψυχαναλυτή, διδάκτορα Α.Π.Θ., που μας επέλεξε προτείνοντάς μας να μετέχουμε στη δράση.