ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία».

1

Αφού ολοκληρώθηκε η τρίτη θεματική ενότητα «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Γενηθήτω Φως», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν. Οι μαθητές/μαθήτριες έμαθαν να συνδέουν το σκοτάδι και τη σκιά με την έλλειψη του φωτός, πειραματίστηκαν, έκαναν υποθέσεις, τις επαλήθευσαν και εξήγαγαν συμπεράσματα. Ανακάλυψαν βιωματικά την ιδιότητα της διαπερατότητας του φωτός και ομαδοποίησαν διάφορα υλικά με βάση αυτή την ιδιότητα.

Συνέδεσαν τα επτά χρώματα τις ίριδας με τη διάσπαση της ακτίνας του ήλιου, έπαιξαν και εξοικειώθηκαν με τη χρήση απλών ρομπότ (bee-bot), κατασκεύασαν ένα επιδαπέδιο  παιχνίδι, άντλησαν πληροφορίες από την ανάγνωση βιβλίων γνώσεων και σχετικών με το θέμα μας μύθων και συνειδητοποίησαν την εναλλαγή της νύχτας και της μέρας ως  αποτέλεσμα της περιστροφής της γης γύρω από τον άξονά της και τη θέση του ήλιου.

Διαχώρισαν τις τεχνητές από τις φυσικές πηγές φωτός, συνεργάστηκαν με μαθητές και με δασκάλους του συστεγαζόμενου δημοτικού, υλοποιώντας κοινές δράσεις (πειράματα), εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσω ατομικών και ομαδο-συνεργατικών έργων και αποτύπωσαν όσα διδάχτηκαν και σε γραφικό επίπεδο/φύλλα εργασίας.

Θεωρούμε ότι η ενότητα «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

“Φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός”

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία.

Τίτλος προγράμματος: «Γενηθήτω Φως».

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός.

(εκτίμηση διάρκειας: 3 ώρες)

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ:

  • Υλικά πειράματος που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό.
  • Σχετικό φύλλο εργασίας /εμπέδωσης (πηγή: «Σχέδια εργασίας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό», Κ.Χριστόγερου και Κ. Αρμενιάκου, εκδ. Κέδρος).

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να διαχωρίσουν τις τεχνητές από τις φυσικές πηγές φωτός.
  • Να πειραματίζονται, να συνεργάζονται με μαθητές και με δασκάλους του συστεγαζόμενου δημοτικού και να υλοποιούν κοινές δράσεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Αναζητούμε πηγές φωτός που γνωρίζουμε και τις ομαδοποιούμε σε φυσικές και τεχνητές.
  • Ξεχωρίζουμε τις τεχνητές από τις φυσικές πηγές φωτός στο σχετικό φύλλο εργασίας (πηγή: «Σχέδια εργασίας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό», Κ.Χριστόγερου και Κ. Αρμενιάκου, εκδ. Κέδρος).

.Ε.ΠΗΓΕΣ

.Ε.ΦΩΣ

  • Παρακολουθούμε ένα πείραμα ηλεκτρισμού/παραγωγής φωτός με τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων του συστεγαζόμενου δημοτικού.

ΣΤ 2

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η επιτυχία του εργαστηρίου θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και από τον βαθμό συμμετοχής  των  μαθητών/τριών στις συζητήσεις και στο πείραμα. Από τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση του πειράματος και από την προσπάθειά τους στο φύλλο εργασίας/εμπέδωσης.