Πως γεννιέται ένα βιβλίο

1 ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για το έτος 2022-2023 με τίτλο «Αγκαλιά με ένα βιβλίο. Η ιστορία της γραφής» συζητήσαμε με τους μαθητές/μαθήτριες για τον τρόπο που γεννιέται ένα βιβλίο και για τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

1. Αναφερθήκαμε:

στον συγγραφέα, από τον οποίο ξεκινά η ιδέα καταγραφής της ιστορίας/του θέματος του βιβλίου,

στον εικονογράφο, που με τις ζωγραφιές του συνοδεύει την ιστορία με εικόνες,

στον εκδότη, που αποφασίζει εάν η ιστορία θα κυκλοφορήσει σε μορφή βιβλίου,

στον γραφίστα, που μελετά τη σελιδοποίηση κι επιμελείται το εξώφυλλο του βιβλίου,

στον τυπογράφο, που αναλαμβάνει να τυπώσει το βιβλίο σε μεγάλα φύλλα που κατόπιν διπλώνονται, κόβονται και κολλούνται ή ράβονται

και στον βιβλιοπώλη που πουλά το βιβλίο, ώστε να φτάσει στα χέρια μας.    

2.Παρακολουθήσαμε σχετικό video και αντλήσαμε πληροφορίες από την παιδική εγκυκλοπαίδεια «Εφευρέσεις, βήματα της ανθρώπινης προόδου» των εκδόσεων ΣΤΡΑΤΙΚΗ.

.jpg

3.Εστιάσαμε στον ρόλο του τυπογράφου, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην εφεύρεση της τυπογραφίας με κινητά στοιχεία από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο και παρατηρώντας εικόνες από το αρχειακό υλικό των παιδαγωγών.

.3

.2

.1

.jpg

4.Κάναμε τα δικά μας τυπώματα χρησιμοποιώντας μελάνι, κινητά στοιχεία και σφραγίδες.

.jpg

5.Δουλέψαμε σχετικό φύλλο εργασίας/εμπέδωσης.

.Ε.

6.Προγραμματίσαμε επίσκεψη σε τυπογραφείο της πόλης, προκειμένου να αποκτήσουμε μία πιο ολοκληρωμένη/βιωματική εικόνα γύρω από όσα πραγματευτήκαμε.

7.Δημιουργήσαμε τον δικό μας «Δίσκο της Φαιστού» (ομαδο-συνεργατικό έργο των μαθητών/μαθητριών των δύο τμημάτων) προκειμένου να τον δωρίσουμε στο τυπογραφείο που θα επισκεφτούμε. 

2 ΠΛΑΙΣΙΟ

**********

Το video ανακτήθηκε από τον χρήστη στο YouTube «Μαθαίνω Διασκεδάζοντας» στις 13/02/2023. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αφήστε μια απάντηση