ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ»

2019 02 15 13.37.40

Αφού ολοκληρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Αισθάνομαι -Συναισθάνομαι», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.

Οι μαθητές/μαθήτριες ψυχαγωγήθηκαν με την ανάγνωση κειμένων, παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων με θέμα τα συναισθήματα κι έμαθαν να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, internet, κτλ.

Γνώρισαν έργα τέχνης σπουδαίων εικαστικών που αποτυπώνουν ανθρώπινα συναισθήματα στις δημιουργίες τους, συνεργάστηκαν τηρώντας τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας και εκφράστηκαν ατομικά και ομαδο-συνεργατικά μέσω της εικαστικής τέχνης. Μετέφεραν τις γνώσεις που απέκτησαν ή τα συναισθήματά τους και σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας ή φύλλα εμπέδωσης).

Εκφράστηκαν μέσω της μουσικής, των μουσικοκινητικών παιχνιδιών, της δραματοποίησης της παντομίμας και της ψυχοκίνησης. Απέδωσαν συναισθήματα μέσω εκφράσεων, ήχων του σώματός τους, μιμητικών κινήσεων, κτλ.  Έμαθαν νέες εκφράσεις, κατανοήσουν τη σημασία αυτών και ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με τη μεταφορική χρήση των λέξεων.

Συνειδητοποίησαν ποιες καταστάσεις ή πρόσωπα τους προκαλούν θυμό, εντόπισαν τρόπους αντιμετώπισης/διαχείρισης αυτού καθώς και τρόπους/καταστάσεις που τους επιφέρουν χαλάρωση.

Μετείχαν στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου, προσκαλώντας μαθητή του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου στο Νηπιαγωγείο για να τους μιλήσει για το αγαπημένο του βιβλίο. Συζήτησαν και ήρθαν σε αλληλεπίδραση μαζί του, σφυρηλατώντας και συσφίγγοντας σχέσεις. Τέλος, πήραν μέρος σε φιλανθρωπικές δράσεις, συναισθανόμενοι όσους έχουν ανάγκη και προσφέροντας χαρά.

Και σε αυτή τη θεματική ενότητα η συνεργασία και η συνδρομή των γονέων των μαθητών/μαθητριών μας υπήρξε πολύτιμη. Θεωρούμε ότι η ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

**********

Η εικόνα είναι ομαδο-συνεργατική σύνθεση μεικτής τεχνικής με τίτλο “Τα μάτια της ψυχής”, από το αρχείο του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης, τάξη του 2019.

«Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος προγράμματος: «Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι».

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Στην αυλή των συναισθημάτων» (Επαναληπτικό μάθημα)

(εκτίμηση διάρκειας: 6 ώρες, 2 εβδομάδες)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Καρτέλες και εικόνες από περιοδικά με πρόσωπα που (βάσει της έκφρασής τους) εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους.
  • Καρτέλες/λεζάντες και ζωγραφιές αντιστοίχισης με θέμα μεταφορικές εκφράσεις που σχετίζονται με τη λέξη «καρδιά» κι εκφράζουν συναισθήματα.
  • Καρτέλες αντιστοίχισης εικόνων και λέξεων.
  • Φύλλο εργασίας με τίτλο: «Σχέδιο Συναισθηματικής Συνειδητοποίησης».

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να περιγράφουν εικόνες και να διαπιστώνουν τα συναισθήματα των εικονιζόμενων προσώπων (Γλώσσα, Αντιληπτική Ικανότητα, Νοητικός Τομέας).
  • Να μάθουν νέες εκφράσεις, να κατανοήσουν τη σημασία αυτών και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τη μεταφορική χρήση των λέξεων (Γλώσσα).Να αντιστοιχίζουν εικόνες με λέξεις, να συλλαβίσουν λέξεις και να εντοπίζουν τον αριθμό των συλλαβών και τον ήχο του αρχικού γράμματος αυτών (Γλώσσα, εισαγωγή στην ανάγνωση).
  • Να αντιστοιχίζουν εικόνες με λέξεις, να συλλαβίσουν λέξεις και να εντοπίζουν τον αριθμό των συλλαβών και τον ήχο του αρχικού γράμματος αυτών (Γλώσσα, εισαγωγή στην ανάγνωση).
  • Να αποδίδουν συναισθήματα μέσω εκφράσεων, ήχων του σώματος, μιμητικών κινήσεων, κτλ (Παντομίμα, Θεατρική Αγωγή).
  • Να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αντιλαμβάνονται τις συνθήκες/καταστάσεις/πρόσωπα που τους τα δημιουργούν (Αυτογνωσία, Αντιληπτική Ικανότητα, Συναισθηματική Νοημοσύνη).

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Περιγραφή εικόνων και των συναισθημάτων που τα εικονιζόμενα πρόσωπα νιώθουν βάσει των συσπάσεων στο πρόσωπό τους, των εκφράσεών τους και της στάσης του σώματός τους.

ΜΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

  • Παιχνίδι με καρτέλες/λεζάντες και ζωγραφιές αντιστοίχισης με θέμα μεταφορικές εκφράσεις που σχετίζονται με τη λέξη «καρδιά», όπως «Χρυσή καρδιά», «Με όλη μου την καρδιά», «Ραγισμένη καρδιά», «Με μισή καρδιά», «Με βαριά καρδιά», «Καρδιά περιβόλι». Κατανόηση της σημασίας αυτών των εκφράσεων και περιγραφή των συναισθημάτων που κάποιος/κάποια νιώθει σε εκάστη των περιπτώσεων. Πηγή ιδέας το βιβλίο «Προαναγνωστικές Δραστηριότητες», συγγραφέας: Εύη Γάκου, σειρά: Βασική Βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου, εκδόσεις: Καστανιώτη.

2

  • Αντιστοίχιση εικόνων και λέξεων. Λέξεις: «ΓΕΛΑΩ», «ΚΛΑΙΩ», «ΘΥΜΩΝΩ», «ΑΣΤΕΙΟΣ», «ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ», ΣΟΒΑΡΟΣ», «ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ», «ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ», «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ».

.jpg

.jpg

.jpg

.jpg

  • Παιχνίδι μίμησης. Απόδοση των συναισθημάτων που εκφράζονται στις παραπάνω καρτέλες/εικόνες μέσω εκφράσεων, ήχων του σώματος, μιμητικών κινήσεων.
  • Συμπλήρωση φύλλου εργασίας με τίτλο: «Σχέδιο Συναισθηματικής Συνειδητοποίησης» στο σπίτι. Συζήτηση/παρουσίαση των απαντήσεων στην τάξη.*1

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών θα γίνει μέσω του βαθμού εμπλοκής αυτών στις δράσεις που προγραμματίστηκαν να υλοποιηθούν, μέσω της σύγκρισης των γνώσεων που προϋπήρχαν και αυτών που αποκτήθηκαν με τη λήξη του προγράμματος και κυρίως μέσω της συναισθηματικής ωρίμανσης που επέτυχαν.

**********

*1. Πηγή “Σχεδίου Συναισθηματικής Συνειδητοποίησης”: Επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”.