ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΡ. ΚΟΛΛΑΖ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

<< Το αγαπημένο μου βιβλίο ονομάζεται “Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα” των Libby Walden και  Richard Jones. Στις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου ζωντανεύει ο συναρπαστικός κόσμος των συναισθημάτων.

Εξερευνεί αυτό που συμβαίνει στην καρδιά και στο μυαλό μας κάθε φορά που μας τριγυρνούν συναισθήματα. Τι είναι το θάρρος, η λύπη και ο θυμός; Η χαρά γεμίζει χρώμα τη ζωή μας, αλλά η ζήλια, η μοναξιά και η ντροπή μας κάνουν να υποφέρουμε.

Ο φόβος μας κάνει να θέλουμε να κρυφτούμε και να τρέξουμε να ξεφύγουμε. Ο ενθουσιασμός φωτίζει σαν γιορτή τη ζωή μας και η ηρεμία γαληνεύει το μυαλό και την καρδιά μας. Τα συναισθήματα, αν και δεν τα βλέπουμε, υπάρχουν στην ψυχή μας. “Είμαστε ό,τι νιώθουμε!”>>

**********

  • Οι ομαδικές εργασίες, με θέμα τα συναισθήματα χαρά, λύπη και θυμό, είναι δημιουργίες των παλαιότερων μαθητών/τριών μας.
  • Το κείμενο που τις πλαισιώνει είναι του μαθητή Χαραλάμπη Α., τον οποίο προσαλέσαμε στην τάξη μας για την παρουσίαση του παραμυθιού. Το έγραψε πριν από δύο χρόνια, όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο που τον εντυπωσίασε, και είχε την ευγένεια να μας το παραχωρήσει. Τον ευχαριστούμε θερμά που ήρθε στο Νηπιαγωγείο μας, για να μας διαβάσει το βιβλίο και για να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του. Του στέλνουμε την αγάπη μας!

ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλίο: “Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα”, κείμενα: Libby Walden, εικονογράφηση: Richard Jones, εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ.

«Προβλήματα λόγου και άρθρωσης στην προσχολική ηλικία»

«Προβλήματα λόγου και άρθρωσης στην προσχολική ηλικία»

22ο

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 το διδακτικό προσωπικό και γονείς του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης συμμετείχαν σε δίωρη διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση (18:00-20:00) με θέμα: «Προβλήματα λόγου και άρθρωσης στην προσχολική ηλικία».

Εισηγήτριες ήταν οι κ.κ. Βασιλική Ζαροκανέλλου και Ευτέρπη Παυλίδου, αμφότερες Επικ. Καθηγήτριες του τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το 22ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης. Ευχαριστούμε θερμά εισηγήτριες και διοργανωτές.

«Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος προγράμματος: «Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι».

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα»

(εκτίμηση διάρκειας: 1 ώρα)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Παραμύθι «Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα», Richard Jones & Libby Walden, εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ.

ΒΙΒΛΙΟ

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να έρθουν σε επαφή με παιδικά αναγνώσματα/παραμύθια (Λογοτεχνία-Γλώσσα).
  • Να μετέχουν στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου, προσκαλώντας άτομα στη σχολική μονάδα (μαθητή της Ε΄ τάξης του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου) για την υλοποίηση από κοινού δράσεων (Κοινωνικοποίηση, Ομαλή Μετάβαση).
  • Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με μαθητές άλλων τάξεων σφυρηλατώντας και συσφίγγοντας με αυτούς σχέσεις (Κοινωνικοποίηση, Ομαλή Μετάβαση).

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Πρόσκληση μαθητή της Ε΄ τάξης του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου στο Νηπιαγωγείο για να μιλήσει στα νήπια για το αγαπημένο του βιβλίο. Παρουσίαση και αφήγηση από αυτόν του παραμυθιού «Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα» (Richard Jones & Libby Walden, εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ). Συζήτηση και αλληλεπίδραση με τα νήπια, προκειμένου αυτά να κατανοήσουν το νόημα και τα μηνύματα της ιστορίας.

ΜΑΘΗΤΗ

(οι μαθητές/μαθήτριες του 4ου νηπιαγωγείου πηγαίνουν στην τάξη του μαθητή που θέλουν να προσκαλέσουν και ζητούν την άδεια από τον δάσκαλό του.)

.jpg

(ο προσκεκλημένος μας)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών θα γίνει μέσω του βαθμού εμπλοκής αυτών στην παρουσίαση/συζήτηση αλληλεπίδρασης με τον μαθητή του Δημοτικού Σχολείου, τον οποίο θα προσκαλέσουν, κι από τον βαθμό που θα απολαύσουν την δράση που από κοινού θα υλοποιήσουν.