Παραμύθι για το γράμα “Χχ”

r.2

r.1

Υποστηρίζοντας τη διδασκαλία του γράμματος “Χχ”, συνθέσαμε ένα παραμύθι με ήρωες ζωάκια που το αρχικό τους γράμμα είναι το “Χχ”. Παράλληλα, καλλιεργήσαμε τη φαντασία και τη δυνατότητα για δημιουργική γραφή των μαθητών/μαθητριών του Ολοήμερου Τμήματος.

Παραμύθια που δημιουργούν τα παιδία. Μία απόπειρα συγγραφής στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το έτος 2022-2023 με τίτλο “Αγκαλιά με ένα βιβλίο. Η ιστορία της γραφής”.

Ώρα για παιχνίδι!

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιήθηκαν δράσεις (συζήτηση, φύλλο εργασίας και κατασκευή) σχετιζόμενες με το έργο τους και την προσφορά τους στα Γράμματα.

ΕΡΓΑΣΙΑΣ

.jpg

Το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και η απόδοσή του:



Λήψη αρχείου

Χρόνια πολλά σε όλους τους μαθητές/μαθήτριες και στον κλάδο των Εκπαιδευτικών!

**********

Το φύλλο εργασίας/εμπέδωσης υπήρχε στο αρχείο του Νηπιαγωγείου -δε δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς- και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς.

Πηγή απολυτίκιου: https://www.ecclesia.gr/

Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι

Meisje met de parel

Εικαστικό εργαστήριο.

“Το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι είναι ελαιογραφία του Ολλανδού ζωγράφου της Χρυσής Εποχής Γιοχάνες Βερμέερ, ζωγραφισμένη περί το 1665. Έχοντας διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια των αιώνων, έγινε γνωστή με τον σημερινό της τίτλο στα τέλη του 20ού αιώνα από το μεγάλο μαργαριταρένιο σκουλαρίκι που φορούσε η κοπέλα. Το έργο βρίσκεται στη συλλογή του Μαουριτσχάους στη Χάγη από το 1902 και αποτελεί αντικείμενο διαφόρων λογοτεχνικών έργων. Το 2006, το ολλανδικό κοινό το επέλεξε ως τον πιο όμορφο πίνακα στις Κάτω Χώρες.” *(1)

.

.

.

(Τμήμα 1ο)

mar.1

mar.2

mar.3

(Τμήμα 2ο)

Εμπνευσμένοι από το έργο, οι μαθητές/μαθήτριες εκφράζονται μέσω ατομικών ιχνογραφημάτων (ζωγραφική με μαρκαδόρους για την απόδοση του κοριτσιού και με πινέλα και δαχτυλομπογιές για το φόντο).*(2)

Ώρα για παιχνίδι!

Παρατήρησε την εικόνα και κατόπιν προσπάθησε να συνθέσεις το παζλ.

2

**********

*(1): Πηγή πίνακα και πληροφοριών: https://el.wikipedia.org/wiki/ . Ανακτήθηκαν στις 25/01/2023 και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

*(2): Πηγή ιδέας: Ομάδα στο fb: «Παιδικός πλανήτης», ανάρτηση 20/01/2023 με αναφορά στο κέντρο δημιουργίας μάθησης και καινοτομίας “Kaleidoscopio”. Ευχαριστούμε θερμά.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (εξ αποστάσεως) 2022-2023

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

Σας γνωστοποιούμε το εξ αποστάσεως Ωρολόγιο Πρόγραμμα του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης (εγκεκριμένο και υπογεγραμμένο και από τη Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2022-2023.



Λήψη αρχείου

Με εκτίμηση,

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Χαρίκλεια Χ. Καλλιανίδου

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (δια ζώσης) 2022-2023

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

Σας γνωστοποιούμε το δια ζώσης Ωρολόγιο Πρόγραμμα του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης (εγκεκριμένο και υπογεγραμμένο και από τη Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2022-2023.



Λήψη αρχείου

Με εκτίμηση,

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Χαρίκλεια Χ. Καλλιανίδου

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ»

2019 02 15 13.37.40

Αφού ολοκληρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Αισθάνομαι -Συναισθάνομαι», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.

Οι μαθητές/μαθήτριες ψυχαγωγήθηκαν με την ανάγνωση κειμένων, παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων με θέμα τα συναισθήματα κι έμαθαν να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, internet, κτλ.

Γνώρισαν έργα τέχνης σπουδαίων εικαστικών που αποτυπώνουν ανθρώπινα συναισθήματα στις δημιουργίες τους, συνεργάστηκαν τηρώντας τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας και εκφράστηκαν ατομικά και ομαδο-συνεργατικά μέσω της εικαστικής τέχνης. Μετέφεραν τις γνώσεις που απέκτησαν ή τα συναισθήματά τους και σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας ή φύλλα εμπέδωσης).

Εκφράστηκαν μέσω της μουσικής, των μουσικοκινητικών παιχνιδιών, της δραματοποίησης της παντομίμας και της ψυχοκίνησης. Απέδωσαν συναισθήματα μέσω εκφράσεων, ήχων του σώματός τους, μιμητικών κινήσεων, κτλ.  Έμαθαν νέες εκφράσεις, κατανοήσουν τη σημασία αυτών και ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με τη μεταφορική χρήση των λέξεων.

Συνειδητοποίησαν ποιες καταστάσεις ή πρόσωπα τους προκαλούν θυμό, εντόπισαν τρόπους αντιμετώπισης/διαχείρισης αυτού καθώς και τρόπους/καταστάσεις που τους επιφέρουν χαλάρωση.

Μετείχαν στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου, προσκαλώντας μαθητή του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου στο Νηπιαγωγείο για να τους μιλήσει για το αγαπημένο του βιβλίο. Συζήτησαν και ήρθαν σε αλληλεπίδραση μαζί του, σφυρηλατώντας και συσφίγγοντας σχέσεις. Τέλος, πήραν μέρος σε φιλανθρωπικές δράσεις, συναισθανόμενοι όσους έχουν ανάγκη και προσφέροντας χαρά.

Και σε αυτή τη θεματική ενότητα η συνεργασία και η συνδρομή των γονέων των μαθητών/μαθητριών μας υπήρξε πολύτιμη. Θεωρούμε ότι η ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

**********

Η εικόνα είναι ομαδο-συνεργατική σύνθεση μεικτής τεχνικής με τίτλο “Τα μάτια της ψυχής”, από το αρχείο του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης, τάξη του 2019.

«Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος προγράμματος: «Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι».

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Στην αυλή των συναισθημάτων» (Επαναληπτικό μάθημα)

(εκτίμηση διάρκειας: 6 ώρες, 2 εβδομάδες)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Καρτέλες και εικόνες από περιοδικά με πρόσωπα που (βάσει της έκφρασής τους) εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους.
  • Καρτέλες/λεζάντες και ζωγραφιές αντιστοίχισης με θέμα μεταφορικές εκφράσεις που σχετίζονται με τη λέξη «καρδιά» κι εκφράζουν συναισθήματα.
  • Καρτέλες αντιστοίχισης εικόνων και λέξεων.
  • Φύλλο εργασίας με τίτλο: «Σχέδιο Συναισθηματικής Συνειδητοποίησης».

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να περιγράφουν εικόνες και να διαπιστώνουν τα συναισθήματα των εικονιζόμενων προσώπων (Γλώσσα, Αντιληπτική Ικανότητα, Νοητικός Τομέας).
  • Να μάθουν νέες εκφράσεις, να κατανοήσουν τη σημασία αυτών και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τη μεταφορική χρήση των λέξεων (Γλώσσα).Να αντιστοιχίζουν εικόνες με λέξεις, να συλλαβίσουν λέξεις και να εντοπίζουν τον αριθμό των συλλαβών και τον ήχο του αρχικού γράμματος αυτών (Γλώσσα, εισαγωγή στην ανάγνωση).
  • Να αντιστοιχίζουν εικόνες με λέξεις, να συλλαβίσουν λέξεις και να εντοπίζουν τον αριθμό των συλλαβών και τον ήχο του αρχικού γράμματος αυτών (Γλώσσα, εισαγωγή στην ανάγνωση).
  • Να αποδίδουν συναισθήματα μέσω εκφράσεων, ήχων του σώματος, μιμητικών κινήσεων, κτλ (Παντομίμα, Θεατρική Αγωγή).
  • Να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αντιλαμβάνονται τις συνθήκες/καταστάσεις/πρόσωπα που τους τα δημιουργούν (Αυτογνωσία, Αντιληπτική Ικανότητα, Συναισθηματική Νοημοσύνη).

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Περιγραφή εικόνων και των συναισθημάτων που τα εικονιζόμενα πρόσωπα νιώθουν βάσει των συσπάσεων στο πρόσωπό τους, των εκφράσεών τους και της στάσης του σώματός τους.

ΜΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

  • Παιχνίδι με καρτέλες/λεζάντες και ζωγραφιές αντιστοίχισης με θέμα μεταφορικές εκφράσεις που σχετίζονται με τη λέξη «καρδιά», όπως «Χρυσή καρδιά», «Με όλη μου την καρδιά», «Ραγισμένη καρδιά», «Με μισή καρδιά», «Με βαριά καρδιά», «Καρδιά περιβόλι». Κατανόηση της σημασίας αυτών των εκφράσεων και περιγραφή των συναισθημάτων που κάποιος/κάποια νιώθει σε εκάστη των περιπτώσεων. Πηγή ιδέας το βιβλίο «Προαναγνωστικές Δραστηριότητες», συγγραφέας: Εύη Γάκου, σειρά: Βασική Βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου, εκδόσεις: Καστανιώτη.

2

  • Αντιστοίχιση εικόνων και λέξεων. Λέξεις: «ΓΕΛΑΩ», «ΚΛΑΙΩ», «ΘΥΜΩΝΩ», «ΑΣΤΕΙΟΣ», «ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ», ΣΟΒΑΡΟΣ», «ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ», «ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ», «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ».

.jpg

.jpg

.jpg

.jpg

  • Παιχνίδι μίμησης. Απόδοση των συναισθημάτων που εκφράζονται στις παραπάνω καρτέλες/εικόνες μέσω εκφράσεων, ήχων του σώματος, μιμητικών κινήσεων.
  • Συμπλήρωση φύλλου εργασίας με τίτλο: «Σχέδιο Συναισθηματικής Συνειδητοποίησης» στο σπίτι. Συζήτηση/παρουσίαση των απαντήσεων στην τάξη.*1

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών θα γίνει μέσω του βαθμού εμπλοκής αυτών στις δράσεις που προγραμματίστηκαν να υλοποιηθούν, μέσω της σύγκρισης των γνώσεων που προϋπήρχαν και αυτών που αποκτήθηκαν με τη λήξη του προγράμματος και κυρίως μέσω της συναισθηματικής ωρίμανσης που επέτυχαν.

**********

*1. Πηγή “Σχεδίου Συναισθηματικής Συνειδητοποίησης”: Επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΡ. ΚΟΛΛΑΖ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

<< Το αγαπημένο μου βιβλίο ονομάζεται “Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα” των Libby Walden και  Richard Jones. Στις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου ζωντανεύει ο συναρπαστικός κόσμος των συναισθημάτων.

Εξερευνεί αυτό που συμβαίνει στην καρδιά και στο μυαλό μας κάθε φορά που μας τριγυρνούν συναισθήματα. Τι είναι το θάρρος, η λύπη και ο θυμός; Η χαρά γεμίζει χρώμα τη ζωή μας, αλλά η ζήλια, η μοναξιά και η ντροπή μας κάνουν να υποφέρουμε.

Ο φόβος μας κάνει να θέλουμε να κρυφτούμε και να τρέξουμε να ξεφύγουμε. Ο ενθουσιασμός φωτίζει σαν γιορτή τη ζωή μας και η ηρεμία γαληνεύει το μυαλό και την καρδιά μας. Τα συναισθήματα, αν και δεν τα βλέπουμε, υπάρχουν στην ψυχή μας. “Είμαστε ό,τι νιώθουμε!”>>

**********

  • Οι ομαδικές εργασίες, με θέμα τα συναισθήματα χαρά, λύπη και θυμό, είναι δημιουργίες των παλαιότερων μαθητών/τριών μας.
  • Το κείμενο που τις πλαισιώνει είναι του μαθητή Χαραλάμπη Α., τον οποίο προσαλέσαμε στην τάξη μας για την παρουσίαση του παραμυθιού. Το έγραψε πριν από δύο χρόνια, όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο που τον εντυπωσίασε, και είχε την ευγένεια να μας το παραχωρήσει. Τον ευχαριστούμε θερμά που ήρθε στο Νηπιαγωγείο μας, για να μας διαβάσει το βιβλίο και για να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του. Του στέλνουμε την αγάπη μας!

ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλίο: “Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα”, κείμενα: Libby Walden, εικονογράφηση: Richard Jones, εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ.

«Προβλήματα λόγου και άρθρωσης στην προσχολική ηλικία»

«Προβλήματα λόγου και άρθρωσης στην προσχολική ηλικία»

22ο

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 το διδακτικό προσωπικό και γονείς του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης συμμετείχαν σε δίωρη διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση (18:00-20:00) με θέμα: «Προβλήματα λόγου και άρθρωσης στην προσχολική ηλικία».

Εισηγήτριες ήταν οι κ.κ. Βασιλική Ζαροκανέλλου και Ευτέρπη Παυλίδου, αμφότερες Επικ. Καθηγήτριες του τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το 22ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης. Ευχαριστούμε θερμά εισηγήτριες και διοργανωτές.

«Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος προγράμματος: «Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι».

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα»

(εκτίμηση διάρκειας: 1 ώρα)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Παραμύθι «Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα», Richard Jones & Libby Walden, εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ.

ΒΙΒΛΙΟ

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να έρθουν σε επαφή με παιδικά αναγνώσματα/παραμύθια (Λογοτεχνία-Γλώσσα).
  • Να μετέχουν στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου, προσκαλώντας άτομα στη σχολική μονάδα (μαθητή της Ε΄ τάξης του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου) για την υλοποίηση από κοινού δράσεων (Κοινωνικοποίηση, Ομαλή Μετάβαση).
  • Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με μαθητές άλλων τάξεων σφυρηλατώντας και συσφίγγοντας με αυτούς σχέσεις (Κοινωνικοποίηση, Ομαλή Μετάβαση).

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Πρόσκληση μαθητή της Ε΄ τάξης του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου στο Νηπιαγωγείο για να μιλήσει στα νήπια για το αγαπημένο του βιβλίο. Παρουσίαση και αφήγηση από αυτόν του παραμυθιού «Στην καρδιά και στο μυαλό…Συναισθήματα» (Richard Jones & Libby Walden, εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ). Συζήτηση και αλληλεπίδραση με τα νήπια, προκειμένου αυτά να κατανοήσουν το νόημα και τα μηνύματα της ιστορίας.

ΜΑΘΗΤΗ

(οι μαθητές/μαθήτριες του 4ου νηπιαγωγείου πηγαίνουν στην τάξη του μαθητή που θέλουν να προσκαλέσουν και ζητούν την άδεια από τον δάσκαλό του.)

.jpg

(ο προσκεκλημένος μας)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών θα γίνει μέσω του βαθμού εμπλοκής αυτών στην παρουσίαση/συζήτηση αλληλεπίδρασης με τον μαθητή του Δημοτικού Σχολείου, τον οποίο θα προσκαλέσουν, κι από τον βαθμό που θα απολαύσουν την δράση που από κοινού θα υλοποιήσουν.