(στιγμιότυπο από Ψυχοκινητικό Παιχνίδι)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Τίτλος προγράμματος: «Αισθάνομαι – Συναισθάνομαι».
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Συναισθήματα: Χαρά – Λύπη»
(εκτίμηση διάρκειας: 5-6 ώρες, περίπου δύο εβδομάδες)
ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:
- Παραμύθι «Ο πιο χαρούμενος», συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, εκδόσεις: Σαββάλας, βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη (μήνυμα: για τη χαρά του να χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων).
- Πίνακας Paul Klee «Senecio», 1922.
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Senecio_(Klee)
- Κόλλες, ψαλίδια, ποικίλα υλικά για εικαστικές δημιουργίες.
- Φύλλα εργασίας/αξιολόγησης.
ΣΤΟΧΟΙ:
- Να έρθουν σε επαφή με παιδικά αναγνώσματα/παραμύθια (Λογοτεχνία-Γλώσσα).
- Να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, internet, κτλ (Νέες Τεχνολογίες).
- Να γνωρίσουν έργα μεγάλων ζωγράφων, να τα περιγράφουν, να εκφράζουν τον τρόπο που τα αντιλαμβάνονται και τα συναισθήματα που τους δημιουργούν (Εικαστική Αγωγή).
(φωτογραφία από το εποπτικό υλικό των παιδαγωγών)
- Να εκφράζονται καλλιτεχνικά, να δημιουργούν, να παίζουν και να κατασκευάζουν (Εικαστικά).
- Να εκφράζονται μέσω της μουσικής, των μουσικοκινητικών παιχνιδιών, της δραματοποίησης και της παντομίμας (Μουσική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή, Ψυχοκίνηση).
- Να αποτυπώνουν όσα διδάχτηκαν και σε γραφικό επίπεδο/φύλλα εργασίας.
ΔΡΑΣΕΙΣ:
- Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού «Ο πιο χαρούμενος», συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, εκδόσεις: Σαββάλας, βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη (μήνυμα: για τη χαρά του να χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων). Συζήτηση με τους μαθητές/μαθήτριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγηση της ιστορίας από αυτούς/αυτές.
- Συζήτηση/εμβάθυνση με αφορμή το παραμύθι για καταστάσεις/πρόσωπα/πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν χαρούμενοι/χαρούμενες ή λυπημένοι/λυπημένες.
- Παρουσίαση/επεξεργασία του πίνακα του Paul Klee «Senecio», 1922. Περιγραφή αυτού και έκφραση του τρόπου που τον αντιλαμβάνονται και των συναισθημάτων που τους δημιουργεί.
- Συμπλήρωση σχετικού/σχετικών φύλλου/φύλλων εργασίας για επανάληψη/εμπέδωση και για τον φάκελο (portfolio) των μαθητών/μαθητριών.
(Τα φύλλα εργασίας/εμπέδωσης υπήρχαν στο αρχείο του Νηπιαγωγείου -δε δημιουργήθηκαν από τις παιδαγωγούς- και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς αυτών.)
Αναλύτικότερα, οι δημιουργίες μας βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: “Παίζοντας με έναν πίνακα του Klee”
- Αναζήτηση ενδεικτικών έργων ζωγραφικής από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, internet, κτλ που εκφράζουν τα συναισθήματα «χαρά» ή «λύπη». Περιγραφή/εμβάθυνση. Παραδείγματα:
α)Πάμπλο Πικάσο, Η Τραγωδία (The Tragedy), 1903
Πηγή: https://elculture.gr/pikaso-mesa-apo-diasima-erga-2/
β)Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Η Μαγδαληνή
Πηγή: https://hamomilaki.blogspot.com/2017/04/domenikos-theotokopoulos-el-greco.html
Δημιουργία εικαστικών έργων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών/μαθητριών. Προτάσεις:
- «Το φουρφούρι της χαράς», ομαδο-συνεργατικό. Κατασκευάζουμε ένα φουρφούρι, ζωγραφίζουμε και κολλούμε σε αυτό χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, ώστε γυρίζοντας να σκορπίζει τη χαρά.
(Τμήμα 1ο)
- «Το φουρφούρι της λύπης», ομαδο-συνεργατικό. Κατασκευάζουμε ένα φουρφούρι, ζωγραφίζουμε και κολλούμε σε αυτό λυπημένα παιδικά πρόσωπα, χρησιμοποιώντας ψυχρά χρώματα.
(τμήμα 1ο)
- «Πεταλούδα μισή-μισή», ατομικά ιχνογραφήματα ή ένα ομαδο-συνεργατικό έργο. Χωρίζουμε στη μέση με κάθετο άξονα (κάθετη συμμετρία) τη φόρμα/περίγραμμα μίας πεταλούδας. Αυτοσχεδιάζοντας, βάφουμε το μισό αυτής με φωτεινά/θερμά (χαρούμενα) χρώματα και το άλλο μισό με μουντά/σκούρα/ψυχρά (λυπημένα) χρώματα.
(τμήμα 1ο)
(τμήμα 2ο)
Αναλύτικότερα, οι δημιουργίες μας βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: “Συναισθήματα: Χαρά – Λύπη”
- «Χαρούμενο ή λυπημένο παλαμολούλουδο», ομαδο-συνεργατικό (παλάμες, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική).
(τμήμα 1ο)
(τμήμα 2ο)
- Έκφραση μέσω μουσικοκινητικού παιχνιδιού: Χορεύουμε με «υφάσματα της λύπης» (σκουρόχρωμα υφάσματα/πανιά). Όταν σταματά η μουσική τα τσαλακώνουμε και τα πετούμε μακριά για να φύγει η λύπη. Χορεύουμε με «υφάσματα της χαράς» (υφάσματα/πανιά σε θερμά χρώματα).
- Τραγούδι και χορός:
(πηγή: Επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”.)
- Ακρόαση του τραγουδιού «Ο Παλιάτσος», Στίχοι: Μέλπω Ζαροκώστα, Μουσική: Νότης Μαυρουδής, Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodaly, Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, Βίντεο: Σπύρος Ζορπίδης. Ανακτήθηκε από τον χρήστη στο youtube «Spiros Zorpidis SV1 IUD Ήχος Βινυλίου» στις 03/12/2022 και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς:
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω:
- του βαθμού συμμετοχής και εμπλοκής αυτών στις δράσεις που προαναφέρονται και των γνώσεων που απέκτησαν,
- των ατομικών και ομαδο-συνεργατικών εικαστικών δημιουργιών των μαθητών/τριών,
- των σχετικών φύλλων εργασίας/εμπέδωσης.