Τα γιορτινά φαγητά. Έθιμα στον κύκλο του χρόνου

Πρόσκληση λαογράφου-συγγραφέα στο νηπιαγωγείο.

“Τα γιορτινά φαγητά. Έθιμα στον κύκλο του χρόνου.”

.jpg

Σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο του 6ου εργαστηρίου της θεματικής ενότητας «Ευ ζην – Ζω καλύτερα», υποδεχτήκαμε στον χώρο του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης τη Λαογράφο, Εκπαιδευτικό και Συγγραφέα του βιβλίου «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» κυρία Ματίνα Τσικριτζή – Μόμτσιου.

Το θέμα συζήτησης με τους μαθητές/μαθήτριες ήταν «Τα γιορτινά φαγητά. Έθιμα στον κύκλο του χρόνου». Μέσω μίας πολύ ενδιαφέρουσας και πλήρους παρουσίασης, ενημερωθήκαμε για τη σύνδεση της διατροφής με τις ανάγκες της εποχής, τα προϊόντα της γης και τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Συζητήσαμε για παλαιότερα και για νεότερα έθιμα της πόλης μας, μάθαμε τι έτρωγαν οι κάτοικοι της Κοζάνης κατά το παρελθόν και τι εξακολουθούμε, λόγω παράδοσης, να τρώμε τις ημέρες των εορτών, μιας και «τόπος μας είναι οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα έθιμα και…οι άνθρωποί μας».

Η δράση έκλεισε με τραγούδια και ρυθμικά ποιήματα, σχετιζόμενα με τροφές και καρποφόρα δέντρα.

Ευχαριστούμε θερμότατα την κ. Ματίνα που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, μας έμαθε τόσα όμορφα πράγματα για τον τόπο μας και παραχώρησε στο σχολείο μας την ενδιαφέρουσα παρουσίασή της!

Τα-Γιορτινά-Φαγητά.ppt – Παρουσιάσεις Google

4 Νηπιαγωγείο Κοζάνης,

δράσεις 2022-2023

Αφήστε μια απάντηση