Συγκρίσεις, εκτιμήσεις μεγεθών
«Η ζωή στο νηπιαγωγείο και τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σ΄ αυτό, μας δίνουν πολλές ευκαιρίες για να συγκρίνουμε και να εκτιμούμε τα διάφορα μεγέθη (…), κάνοντας άμεση σύγκριση όταν μπορούμε να τα παραβάλλουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, ή έμμεση με τη βοήθεια ενός άλλου μέσου. Τα αντικείμενα που έχουμε να συγκρίνουμε θα πρέπει να διαφέρουν αισθητά, ώστε το νήπιο να αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά, αλλά σταδιακά η διαφορά αυτή θα μειώνεται.» (*1)
Στόχος: «Να προσεγγίζουν βασικές ποσοτικές σχέσεις όπως: μικρότερο από…, μεγαλύτερο από…, ίσο με…, πλατύτερο από…, στενότερο από…, βαθύτερο από…, ελαφρότερο από…, χοντρότερο από…, λεπτότερο από…κτλ» (*1)
Το περιεχόμενο των αυθόρμητων και προγραμματισμένων δραστηριοτήτων αφορά στις «εκτιμήσεις μεγεθών μέσα από την απευθείας ή την έμμεση σύγκριση(…)» ή «εκτιμήσεις μεγεθών με βάση τις απεικονίσεις των αντικειμένων.» (*1)
Σύμφωνα με το άνωθεν θεωρητικό πλαίσιο, στο μάθημα των Μαθηματικών:
α) Ξεκινήσαμε τη διαδικασία συγκρίσεων/εκτιμήσεων μεγεθών, κάνοντας αρχικά συγκρίσεις ως προς:
– το μήκος των αντικειμένων (πιο μακρύ…, πιο κοντό…),
– το ύψος (πιο ψηλό…, πιο κοντό…).
β) Ακολουθήσαμε εξελικτική πορεία, οδηγώντας τους μαθητές/μαθήτριες να κάνουν συγκρίσεις αρχικά με το σώμα τους (όποτε ήταν εφικτό), κατόπιν με συγκεκριμένο υλικό και -τέλος- αναπαριστώντας αυτές σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας/εμπέδωσης) (*2).
**********
*1. Πηγή: «Βιβλίο δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο, βιβλίο νηπιαγωγού» (αποσπάσματα), Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΕΔΒ – ΑΘΗΝΑ, έκδοση Α΄1990. Παρατίθενται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως θεωρητικό πλαίσιο.
*2. Τα φύλλα εργασίας/εμπέδωσης υπήρχαν στο αρχείο του Νηπιαγωγείου (δε δημιουργήθηκαν από τις παιδαγωγούς) και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς αυτών.