Επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο.

.jpg

Σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 το 4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του συλλόγου διδασκόντων (Πράξη 19η/10-11-2022), επισκέφτηκε βιβλιοπωλείο της πόλης στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Σχολικής Μονάδας για το έτος 2022-2023 με τίτλο «Αγκαλιά με ένα βιβλίο. Η ιστορία της γραφής».

Σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών/μαθητριών μέσω ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Σχολικής Μονάδας μέσω επισκέψεων σε χώρους συνυφασμένους με το βιβλίο.

Οι μαθητές/μαθήτριες ξεναγήθηκαν στον χώρο του βιβλιοπωλείου, συζήτησαν με τον ιδιοκτήτη αυτού, απάντησαν σε ερωτήσεις που τους έγιναν και παρακολούθησαν την αφήγηση παραμυθιού που επιλέχθηκε από τις εκπαιδευτικούς. Στο τέλος της επίσκεψης χαλάρωσαν απολαμβάνοντας το κέρασμα που τους δόθηκε και επέλεξαν από ένα παραμύθι για κάθε τμήμα, ως ανάμνηση της επίσκεψής τους.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτριο Αθανασιάδη καθώς και όλο το προσωπικό του βιβλιοπωλείου του για την ένθερμη φιλοξενία και για τη δωρεά τριών εξαίρετων παραμυθιών στο Νηπιαγωγείο μας.

Ευχαριστούμε θερμότατα τις μητέρες των μαθητών/μαθητριών μας που δώρισαν δύο ακόμη πανέμορφα βιβλία στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, καθώς και όλες τις μητέρες συνοδούς για την πολύτιμη βοήθεια και για την άριστη συνεργασία, προκειμένου τα παιδιά να απολαύσουν με ασφάλεια αυτή την επίσκεψη.

.jpg

4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης,

δράσεις 2022-2023.

Παίζοντας με έναν πίνακα του Klee

 

ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Πίνακας Paul Klee «Senecio», 1922.

Senecio2

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να γνωρίσουν έργα μεγάλων ζωγράφων, να τα περιγράφουν, να εκφράζουν τον τρόπο που τα αντιλαμβάνονται και τα συναισθήματα που τους δημιουργούν (Εικαστική Αγωγή).
  • Να εκφράζονται καλλιτεχνικά, να δημιουργούν, να παίζουν και να κατασκευάζουν (Εικαστικά).
  • Να αποτυπώνουν όσα διδάχτηκαν και σε γραφικό επίπεδο/φύλλα εργασίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Παρουσίαση/επεξεργασία του πίνακα του Paul Klee «Senecio», 1922. Περιγραφή αυτού από τους μαθητές/μαθήτριες και έκφραση του τρόπου που τον αντιλαμβάνονται και των συναισθημάτων που τους δημιουργεί.
  • Διάκριση των χρωμάτων σε φωτεινά (κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο, λαχανί, γαλάζιο) και σε σκοτεινά (μαύρο, καφέ, μωβ, σκούρο μπλε, σκούρο πράσινο) και ομαδοποίηση αυτών.

.jpg

χρώμματα έργα παιδιών

(φωτεινά χρώματα: έργα μαθητών/μαθητριών Τμήματος 1)

  • Συμπλήρωση σχετικού φύλλου εργασίας: απόδοση του πίνακα κατά το ήμισυ με φωτεινά χρώματα «χαράς» και κατά το άλλο μισό με σκοτεινά χρώματα «λύπης».

KLEE ΤΜΗΜΑ 2.1

KLEE ΤΜΗΜΑ 2

(Τμήμα 2ο)

KLEE ΤΜΗΜΑ 1(τμήμα 1ο)

  • Συμπλήρωση σχετικού φύλλου εργασίας για επανάληψη/εμπέδωση και για τον φάκελο (portfolio) των μαθητών/μαθητριών. Απόδοση του έργου του Klee αρχικά με φωτεινά και κατόπιν με σκοτεινά χρώματα.

.Ε.KLEE

(τμήμα 1ο)

Δίνουμε στα συναισθήματα χρώμα και τα αποδίδουμε μέσω ζωγραφικής και συμβόλων.

Συνθέσεις που έγιναν, ώστε οι μαθητές/μαθήτριες να εισαχθούν στη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη” των εργαστηρίων δεξιοτήτων, η οποία θα εστιάζει στα συναισθήματα.

**********

  1. Πηγή πίνακα: https://en.wikipedia.org/wiki/Senecio_(Klee). Ανακτήθηκε στις 26/11/2022 και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  2. Τα φύλλα εργασίας/εμπέδωσης υπήρχαν στο αρχείο του Νηπιαγωγείου (δε δημιουργήθηκαν από τις παιδαγωγούς) και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς αυτών.

«Συναισθήματα: Χαρά – Λύπη»

2 1

Πεταλούδες συναισθημάτων.

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Κόλλες, ψαλίδια, πινέλα, δαχτυλομπογιές, ποικίλα υλικά για εικαστικές δημιουργίες.

ΣΤΟΧΟΙ (Εικαστική Αγωγή):

  • Να εκφράζονται καλλιτεχνικά, να δημιουργούν, να παίζουν και να κατασκευάζουν.
  • Να εξοικειώνονται με τη χρήση πινέλων.
  • Να γνωρίζουν και να διακρίνουν τα θερμά από τα ψυχρά χρώματα.
  • Να δημιουργούν τα συμπληρωματικά χρώματα (πράσινο, πορτοκαλί, μωβ), αναμειγνύοντας τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε).

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Δημιουργία εικαστικών έργων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών/μαθητριών

  • «Πεταλούδα μισή-μισή», ομαδο-συνεργατικό έργο μεικτής τεχνικής (ζωγραφική με πινέλα, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική). Χωρίζουμε στη μέση με κάθετο άξονα (κάθετη συμμετρία) τη φόρμα/περίγραμμα μίας πεταλούδας. Αυτοσχεδιάζοντας, βάφουμε το μισό αυτής με φωτεινά/θερμά (χαρούμενα) χρώματα και το άλλο μισό με μουντά/σκούρα/ψυχρά (λυπημένα) χρώματα.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΜΗΜΑ 1

(Τμήμα 1ο) 

  • «Πεταλούδα δύο όψεων», ομαδο-συνεργατικό έργο μεικτής τεχνικής (ζωγραφική με πινέλα, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική). Σχεδιάζουμε σε κάνσον χαρτόνι το περίγραμμα μίας πεταλούδας. Βάφουμε τη μία όψη αυτού με θερμά χρώματα (συμβολική απόδοση του συναισθήματος της χαράς) και την άλλη με ψυχρά χρώματα (συμβολική απόδοση του συναισθήματος της λύπης).

ΘΕΡΜΑ ΨΥΧΡΑ

(Τμήμα 2ο)

Και δύο ατομικές συνθέσεις:

ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Δίνουμε στα συναισθήματα χρώμα και τα αποδίδουμε μέσω ζωγραφικής και συμβόλων.

Συνθέσεις που έγιναν, ώστε οι μαθητές/μαθήτριες να εισαχθούν στη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη” των εργαστηρίων δεξιοτήτων, η οποία θα εστιάζει στα συναισθήματα.

**********

Ώρα για παιχνίδι!

Προσπαθήστε να συνθέσετε τα παζλ με τις “Πεταλούδες Συναισθημάτων” που δημιουργήσατε. Καλή διασκέδαση!

Συγκρίσεις, εκτιμήσεις μεγεθών

1 2

Συγκρίσεις, εκτιμήσεις μεγεθών

«Η ζωή στο νηπιαγωγείο και τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σ΄ αυτό, μας δίνουν πολλές ευκαιρίες για να συγκρίνουμε και να εκτιμούμε τα διάφορα μεγέθη (…), κάνοντας άμεση σύγκριση όταν μπορούμε να τα παραβάλλουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, ή έμμεση με τη βοήθεια ενός άλλου μέσου. Τα αντικείμενα που έχουμε να συγκρίνουμε θα πρέπει να διαφέρουν αισθητά, ώστε το νήπιο να αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά, αλλά σταδιακά η διαφορά αυτή θα μειώνεται.» (*1)

Στόχος: «Να προσεγγίζουν βασικές ποσοτικές σχέσεις όπως: μικρότερο από…, μεγαλύτερο από…, ίσο με…, πλατύτερο από…, στενότερο από…, βαθύτερο από…, ελαφρότερο από…, χοντρότερο από…, λεπτότερο από…κτλ» (*1)

Το περιεχόμενο των αυθόρμητων και προγραμματισμένων δραστηριοτήτων αφορά στις «εκτιμήσεις μεγεθών μέσα από την απευθείας ή την έμμεση σύγκριση(…)» ή «εκτιμήσεις μεγεθών με βάση τις απεικονίσεις των αντικειμένων.» (*1)

Σύμφωνα με το άνωθεν θεωρητικό πλαίσιο, στο μάθημα των Μαθηματικών:

α) Ξεκινήσαμε τη διαδικασία συγκρίσεων/εκτιμήσεων μεγεθών, κάνοντας αρχικά συγκρίσεις ως προς:

– το μήκος των αντικειμένων (πιο μακρύ…, πιο κοντό…),

2

– το ύψος (πιο ψηλό…, πιο κοντό…).

.jpg

unnamed file

β) Ακολουθήσαμε εξελικτική πορεία, οδηγώντας τους μαθητές/μαθήτριες να κάνουν συγκρίσεις αρχικά με το σώμα τους (όποτε ήταν εφικτό), κατόπιν με συγκεκριμένο υλικό και -τέλος- αναπαριστώντας αυτές σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας/εμπέδωσης) (*2). 

.Φ.Ε.

ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3

**********

*1. Πηγή: «Βιβλίο δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο, βιβλίο νηπιαγωγού» (αποσπάσματα), Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΕΔΒ – ΑΘΗΝΑ, έκδοση Α΄1990. Παρατίθενται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως θεωρητικό πλαίσιο.

*2. Τα φύλλα εργασίας/εμπέδωσης υπήρχαν στο αρχείο του Νηπιαγωγείου (δε δημιουργήθηκαν από τις παιδαγωγούς) και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς αυτών.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ “Ζω καλύτερα – Ευ ζην”, Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

FOOD ART

Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Η τέχνη της σωστής διατροφής: τροφή, απόλαυση, υγεία», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.

Οι μαθητές/μαθήτριες ψυχαγωγήθηκαν με την ανάγνωση κειμένων, παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων με θέμα τη διατροφή κι έμαθαν να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, internet, κτλ. Γνώρισαν τη διατροφική πυραμίδα και τις ομάδες τροφίμων, τη διατροφική τους αξία, τις ωφέλιμες και τις επιβλαβείς για την υγεία τους τροφές, ώστε να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με τις πρώτες και να αποφεύγουν τις δεύτερες.

Ομαδοποίησαν, απαρίθμησαν, σύγκριναν σύνολα (περισσότερα – ίσα – λιγότερα) και συνέδεσαν τον πληθικό αριθμό με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο.

Έμαθαν για τη διατροφή άλλων εποχών, για τα γεύματα, για τον σεβασμό που έδειχναν την ώρα αυτών, για τον τρόπο που γευμάτιζαν οι άνθρωποι κατά το παρελθόν και πληροφορήθηκαν για τα σχετιζόμενα με τη διατροφή έθιμα του τόπου μας.

Γνώρισαν έργα τέχνης σπουδαίων εικαστικών που περιλαμβάνουν το θέμα της διατροφής στις δημιουργίες τους, συνεργάστηκαν τηρώντας τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας και εκφράστηκαν ατομικά και ομαδο-συνεργατικά μέσω της εικαστικής τέχνης. Δημιούργησαν το δικό τους βιβλίο «Μεσογειακής διατροφής», «Food art» συνθέσεις και μετέφεραν τις γνώσεις που απέκτησαν και σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας/εμπέδωσης).

Μετείχαν στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου, προσκαλώντας άτομα που σχετίζονται με το θέμα των εργαστηρίων (διατροφολόγο, ειδικό στους ξηρούς καρπούς, λαογράφο/συγγραφέα βιβλίου με θέμα τη διατροφή στην παλαιά Κοζάνη) στη σχολική μονάδα για την εκπόνηση συναφών προγραμματισμένων δράσεων.

Και σε αυτή τη θεματική ενότητα η συνεργασία και η συνδρομή των γονέων των μαθητών/μαθητριών μας υπήρξε πολύτιμη. Θεωρούμε ότι η ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

Για το Πολυτεχνείο (ενότητα 2)

.jpg

Με αφετηρία το έργο «17 Νοεμβρίου 1973, για το Πολυτεχνείο» του  χαράκτη Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου) παρουσιάζουμε τα σχετιζόμενα με την επέτειο γεγονότα. Στεκόμαστε στην έννοια της δημοκρατίας, στο τι εξέφραζε το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και στον αγώνα των φοιτητών (Ιστορία).

ΤΑΣΟΣ

Περιγράφουμε το έργο, προσπαθούμε να αντιληφθούμε τους συμβολισμούς του κι εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας δημιουργεί (Εικαστική Αγωγή).

.jpg

Συνδέουμε το χαρακτικό με το τραγούδι «Όταν σφίγγουν το χέρι» (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος, Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης) και αποδίδουμε σε φύλλο εργασίας την εικόνα με τον δικό μας τρόπο, αντιγράφοντας τις λέξεις του συνθήματος (Μουσική Αγωγή, Εικαστική Έκφραση, Γλώσσα).

ΦΥΛΛΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2

Τέλος, σε λωρίδες χαρτονιού ζωγραφίζουμε έναν ήλιο (συμβολική ζωγραφική), δημιουργώντας έναν σελιδοδείκτη. Τον κάνουμε κρίκο και μέσα τοποθετούμε το φύλλο με το τραγούδι και λεπτομέρεια του έργου του χαράκτη Τάσσου (Εικαστική Έκφραση).

.jpg

**********

Οι εικόνες είναι φωτογραφίες από το εποπτικό υλικό των εκπαιδευτικών. Τα φύλλα εργασίας δημιουργήθηκαν από τις εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς σκοπούς. 

Colours, fruit & vegetables

ΧΡΩΜΑΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

Vocabulary 

Colours

blue

red

green

orange

pink

brown

black

white

Fruit & vegetables

banana

orange

carrot

lemon

corn

tomato

ΕΑΝ, στο πλαίσιο της ενότητας “Ζω καλύτερα – Ευ ζην” των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα τη διατροφή.

Η Ευεργετική αξία των ξηρών καρπών

.jpg

«Το 4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης γίνεται ένα με τους ξηρούς καρπούς της φύσης.

Τους επιλέγει, τους επεξεργάζεται, τους ζυγίζει, τους συσκευάζει και με αγάπη

η δύναμη της φύσης είναι στα χέρια μας.»

**********

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα – Ευ ζην.

Τίτλος προγράμματος: «Η τέχνη της σωστής διατροφής: τροφή, απόλαυση, υγεία».

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Η Ευεργετική αξία των ξηρών καρπών»

(εκτίμηση διάρκειας: 1-2 ώρες)

.jpg

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές/μαθήτριες:

  • Να μετέχουν στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου, προσκαλώντας άτομα που σχετίζονται με το θέμα των εργαστηρίων στη σχολική μονάδα για την εκπόνηση συναφών προγραμματισμένων δράσεων (Κοινωνικοποίηση).
  • Να αποκτήσουν μία ευρύτητα γνώσεων γύρω από τους ξηρούς καρπούς (Μελέτη Περιβάλλοντος).
  • Να απαριθμούν και να συνδέουν τον πληθικό αριθμό με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο (Μαθηματικά).
  • Να ξεχωρίζουν το περίβλημα από τον καρπό (άσκηση σε γραφικό επίπεδο: Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα)

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Πρόσκληση γονέα νηπίων στο σχολείο. Ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετική με τα είδη των ξηρών καρπών, την ευεργετική τους αξία και τη σπουδαιότητα ένταξής τους στη διατροφή τους.

1

  • Βιωματικό εργαστήριο υπό την καθοδήγηση του προσκεκλημένου: οι μαθητές/μαθήτριες δημιουργούν μείγματα ξηρών καρπών, τα ζυγίζουν, τα συσκευάζουν και τα παίρνουν ως κέρασμα στο σπίτι τους.

2

  • Φύλλα εργασίας  με ξηρούς καρπούς για εξάσκηση στα γνωστικά αντικείμενα «Γλώσσα» και «Μαθηματικά» («δώρα» του επισκέπτη προς τους μαθητές/μαθήτριες).  

εργασίας

 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω του βαθμού εμπλοκής αυτών στη συζήτηση και στις δράσεις του εργαστηρίου.

**********

.jpg

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μιχαήλ Τσιρέκα, πατέρα νηπίων, για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για την υλοποίηση του εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιωματικού εργαστηρίου που οι μαθητές/μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν. Τον ευχαριστούμε, επίσης, για το σχετικό με την ωφελιμότητα των ξηρών καρπών φυλλάδιο που ετοίμασε προς ενημέρωση των γονέων αυτών.

Για το Πολυτεχνείο (ενότητα 1)

.jpg

Ι) «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ»

Επεξεργασία πολυτροπικού κειμένου (Γλώσσα, ανάγνωση).

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου παρουσιάζουμε στους μαθητές/μαθήτριες το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο» (μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, στίχοι: Μιχάλης Μπουρμούλης) με τη μορφή πολυτροπικού κειμένου, συνδυάζοντας εικόνες και λέξεις/κείμενο.

– Η παιδαγωγός καλείται να διαβάσει τις λέξεις/κείμενο και οι μαθητές/μαθήτριες «διαβάζουν»/αποκωδικοποιούν τις εικόνες.

– Η παιδαγωγός τραγουδά το τραγούδι στους μαθητές/μαθήτριες ή -εναλλακτικά- τους το βάζει να το ακούσουν, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μάντεψαν σωστά τις λέξεις που αποδίδονται με εικόνες.

– Η παιδαγωγός παρουσιάζει στροφή-στροφή το τραγούδι, δίνοντας δίπλα από το πολυτροπικό κείμενο τις λέξεις που αποδίδουν τις εικόνες γραμμένες σε καρτέλες.

 α) Οι λέξεις που δίδονται για την πρώτη στροφή είναι οι εξής: «παιδιά», «δυο», «καρδιές», «ήλιο».

1 1

β) Οι λέξεις που δίδονται για τη δεύτερη στροφή είναι οι εξής: «παιδιά», «κόσμο», «λουλουδίζει», «ανθός».

2. 1

γ) Οι λέξεις που δίδονται για την τρίτη στροφή είναι οι εξής: «ένα», «σύννεφο», «καρδιά», κόσμος».

3

Οι μαθητές/μαθήτριες συλλαβίζουν τις λέξεις που αναγράφονται σε κάθε καρτέλα και εντοπίζουν τον ήχο του αρχικού τους γράμματος. Κατόπιν, ψάχνοντας το αρχικό γράμμα-κλειδί ή αντιλαμβανόμενοι από τον συλλαβισμό εάν πρόκειται για μικρή ή για μεγάλη λέξη προσπαθούν να «διαβάσουν»/αποκωδικοποιήσουν τις λέξεις, τοποθετώντας τες στην κατάλληλη εικόνα.

– Η παιδαγωγός και οι μαθητές/μαθήτριες, τέλος, διαβάζουν συνεργαζόμενοι το πολυτροπικό κείμενο συνολικά, δουλεύουν εξατομικευμένα σχετικό φύλλο εργασίας και τραγουδούν ή ακούν το τραγούδι, προσπαθώντας να το μάθουν.*(1)

.Ε

Στο παρακάτω video μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι*(2):

ΙΙ) «ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» (Παιδική Λογοτεχνία)

Η παιδαγωγός διαβάζει στους μαθητές/μαθήτριες το παραμύθι «Στο δάσος», Σοφία Ζαραμπούκα, εκδόσεις: Κέδρος. Πρόκειται για μία συμβολική ιστορία μέσω της οποίας τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Ακολουθεί ανα-αφήγηση του παραμυθιού από τους μαθητές/μαθήτριες με τη βοήθεια των εικόνων, περιγραφή των συναισθημάτων που τους δημιουργεί και περιγραφή των χαρακτήρων των ηρώων του.

ΔΑΣΟΣ

Δραματοποίηση του παραμυθιού και σύνθεση της λέξης “ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ” ανά συλλαβές και γράμματα από τους μαθητές/μαθήτριες.

.jpg

**********

*(1) Η ιδέα για τη δραστηριότητα είναι από το βιβλίο «Τι θέμα να διαλέξω στο χρόνο για να τρέξω;» – 40 θεματικές προσεγγίσεις από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούνιο για το Νηπιαγωγείο, Τζένη Μωραΐτη και Γλυκερία Διανέλλου, εκδόσεις: Μεταίχμιο.

*(2) Το τραγούδι ανακτήθηκε από τον χρήστη στο YouTube “GDIONISO” στις 14/11/2022. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Χωρικές έννοιες

.jpg

Η Αντίληψη του χώρου

Το παιδί σχηματίζει την έννοια του χώρου αργά, με τη βοήθεια των σταθερών σημείων αναφοράς που διακρίνει μέσα στο περιβάλλον του.

Από πολύ μικρό αναπτύσσει χωρικές σχέσεις ανάμεσα στο σώμα του και τα γύρω έμψυχα και άψυχα όντα. Με βάση τις σχέσεις αυτές αλλά και εκείνες που παρατηρεί ανάμεσα στα ίδια τα πράγματα – αποστάσεις, διάφοροι χωρικοί προσανατολισμοί κτλ. – οικοδομεί και οργανώνει μέσα του την έννοια του χώρου. Αντιλαμβάνεται δηλαδή βασικές έννοιες του χώρου όπως: μπρος, πίσω, γύρω, μέσα, κάτω, πλάι κτλ.

Απαραίτητη προϋπόθεση στη δημιουργία των χωρικών σχέσεων του νηπίου είναι η κινητική του δραστηριότητα. Έτσι το βλέπουμε να κινείται αδιάκοπα μέσα στο χώρο. Χειρίζεται αντικείμενα, τα ψηλαφίζει, κάνει σκοπεύσεις και προσανατολίζεται.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες του νηπίου, που ενεργοποιούν τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις του, το βοηθούν να οργανώσει και να κατακτήσει το χώρο. Όσο αναπτύσσεται ψυχοκινητικά το νήπιο, τόσο πλουτίζεται και αποσαφηνίζεται μέσα του η έννοια του χώρου. Το νήπιο 4-5 χρόνων είναι σε θέση να φανταστεί το χώρο, που αποτελεί πλαίσιο της δράσης του και να αναπαράγει με συγκεκριμένο τρόπο, χωρικές καταστάσεις που αντιλήφθηκε προηγουμένως. Μπορούμε έτσι να πούμε ότι το παιδί στην ηλικία αυτή κάνει ένα βήμα παραπάνω στην κατάκτηση του χώρου, τον οποίο τώρα αναπαριστά και γραφικά. (*1)

.jpg

Σύμφωνα με το άνωθεν θεωρητικό πλαίσιο, στο μάθημα των Μαθηματικών:

α) Ξεκινήσαμε την επεξεργασία και κατάκτηση των χωρικών εννοιών, δουλεύοντας αρχικά τις έννοιες:

– «πάνω-κάτω»,

.Ε. ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

– «μέσα-έξω»,

.Ε. ΜΕΣΑ ΕΞΩ

– «κοντά-μακριά».

ΜΑΚΡΙΑ

μακρια. Φ.Ε.

– “μπροστά-πίσω”.

ΠΙΣΩ

– “ανάμεσα”.

2

– επαναληπτικό: “μέσα-έξω” και “μπροστά-πίσω”.

ΕΞΩ ΚΛΟΥΒΙ

(παιχνίδι με συγκεκριμένο υλικό)

εξω

(άσκηση σε γραφικό επίπεδο)

β) Ακολουθήσαμε εξελικτική πορεία κατάκτησης, οδηγώντας τους μαθητές/μαθήτριες να βιώσουν τις έννοιες αρχικά με το σώμα τους, κατόπιν με συγκεκριμένο υλικό και -τέλος- αναπαριστώντας αυτές σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας/εμπέδωσης) (*2).  

έξω

.jpg

γ) Εμπλουτίσαμε τη διδασκαλία με σχετικά παιδικά αναγνώσματα και ποιήματα, ορισμένα εκ των οποίων δραματοποιήσαμε ή αποδώσαμε με μιμητικές κινήσεις (Παιδική Λογοτεχνία, Γλώσσα, Δραματοποίηση).

ΚΑΤΩ

**********

*1. Πηγή: «Βιβλίο δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο, βιβλίο νηπιαγωγού» (απόσπασμα), Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΕΔΒ – ΑΘΗΝΑ, έκδοση Α΄1990. Παρατίθεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως θεωρητικό πλαίσιο.

*2. Τα φύλλα εργασίας/εμπέδωσης υπήρχαν στο αρχείο του Νηπιαγωγείου (δε δημιουργήθηκαν από τις παιδαγωγούς) και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς αυτών.

*3. Το παραμύθι που παρουσιάστηκε στους μαθητές/μαθήτριες είναι “Ο Πάνω και ο Κάτω”, Ελένη Πιτσιδοπούλου, ζωγραφιές: Μαρία Πεπονά, Συνύπαρξη, μικρή ΜΗΛΗΤΟΣ.