ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα – Ευ ζην.
Τίτλος προγράμματος: «Η τέχνη της σωστής διατροφής: τροφή, απόλαυση, υγεία».
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Μαθαίνω με την Κολοτούμπα»
(εκτίμηση διάρκειας: 5-6 ώρες, δύο εβδομάδες)
ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:
- Παραμύθι «Μία φορά…ήταν η Κολοτούμπα», συγγραφέας: ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, εικονογράφος: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ, εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.
- Βιβλία, περιοδικά, εικόνες σχετικά/ές με το θέμα και πλοήγηση στο διαδίκτυο.
- Κόλλες, ψαλίδια, ποικίλα υλικά για εικαστικές δημιουργίες.
- Φύλλα εργασίας/αξιολόγησης.
ΣΤΟΧΟΙ:
- Να έρθουν σε επαφή με παιδικά αναγνώσματα/παραμύθια (Λογοτεχνία-Γλώσσα).
- Να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, internet, κτλ (Νέες Τεχνολογίες).
- Να γνωρίσουν τις ομάδες τροφίμων, τη διατροφική τους αξία, τις ωφέλιμες και τις επιβλαβείς για την υγεία τους τροφές, ώστε να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με τις πρώτες και να αποφεύγουν τις δεύτερες (Αγωγή Υγείας, Μελέτη Περιβάλλοντος).
- Να εκφράζονται καλλιτεχνικά, να δημιουργούν, να παίζουν και να κατασκευάζουν (Εικαστικά).
- Να ομαδοποιούν, να απαριθμούν, να συγκρίνουν σύνολα (περισσότερα – ίσα – λιγότερα), να συνδέουν τον πληθικό αριθμό με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο (Μαθηματικά).
ΔΡΑΣΕΙΣ:
- Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού «Μία φορά…ήταν η Κολοτούμπα», συγγραφέας: ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, εικονογράφος: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ, εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγηση της ιστορίας από αυτούς/αυτές.
- Γνωριμία (με αφορμή και με τη βοήθεια του παραμυθιού) με τις πέντε ομάδες τροφίμων:
1η Ομάδα: Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά. Παρέχουν πρωτεΐνη (τροφές/υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς).
2η Ομάδα: Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κτλ.). Παρέχουν ασβέστιο (γερά κόκκαλα).
(τροφές 1ης & 2ης ομάδας)
3η Ομάδα: Λίπη, έλαια και γλυκά (ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, γλυκά). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας, αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας.
4η Ομάδα: Συμπληρώματα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες). Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος.
(τροφές 3ης & 4ης ομάδας)
5η Ομάδα: Φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα περιέχουν Βιταμίνες Α και E, υδατάνθρακες, μέταλλα, νερό, κτλ. Οι υδατάνθρακες των φρούτων γλυκόζη, φρουκτόζη προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται όπως είναι παρά με τη μορφή χυμών. Τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, υδατάνθρακες, μέταλλα, νερό, κτλ. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και καλό είναι να προτιμάμε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά.
(τροφές 5ης ομάδας)
- Συμπλήρωση σχετικού/σχετικών φύλλου/φύλλων εργασίας για επανάληψη/εμπέδωση και για τον φάκελο (portfolio) των μαθητών/μαθητριών.
- Δημιουργία ομαδο-συνεργατικού έργου: Κατασκευή βιβλίου με τις ομάδες τροφίμων (χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, κολλάζ).
(δημιουργία)
(Εξώφυλλο)
(οικογένειες τροφίμων)
- Παιχνίδια ομαδοποιήσεων, απαριθμήσεων, σύγκρισης συνόλων (περισσότερα – ίσα – λιγότερα) και σύνδεσης του πληθικού αριθμού με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο με εικόνες περιοδικών και με φρούτα από το μανάβικο της τάξης.
(Τμήμα 1ο)
(Τμήμα 2ο)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω:
- συζήτησης (επαναληπτικού μαθήματος), όπου η παιδαγωγός εντοπίζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν και εμπεδώθηκαν από τους μαθητές/τριες,
- των ατομικών και ομαδο-συνεργατικών εικαστικών δημιουργιών των μαθητών/τριών,
- των σχετικών φύλλων εργασίας/εμπέδωσης.