Καλοκαίρι

Παιχνίδια με κοχύλια στην τάξη:

  • αντιστοιχίζουμε ένα προς ένα και δημιουργούμε ζευγάρια ομοίων (μαθηματικά, αντιστοιχίσεις, σύνολα, δυάδες/ζεύγη),
  • διατάσσουμε από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και από το μικρότερο στο μεγαλύτερο (μαθηματικά, σειραθετήσεις),
  • διασκεδάζουμε με το παιχνίδι μνήμης “memory” (άσκηση παρατηρητικότητας και μνήμης).

1

2

memory

Παζλ με θέμα το καλοκαίρι:

  • παρατηρούμε, περιγράφουμε τα έργα (γλώσσα, προφορική έκφραση),
  • δίνουμε τίτλους στις εικόνες (γλώσσα, λεζάντες),
  • δημιουργούμε μία αυτοσχέδια ιστορία (γλώσσα, καλλιέργεια προφορικού λόγου),
  • συνθέτουμε τα παζλ, βλέποντας τις εικόνες (λογικομαθηματικές συσχετίσεις, έννοιες χώρου).

Χάτσιου

.jpg

Τραγούδι:

Να μας πάρεις μακριά
να μας πας στα πέρα μέρη
φύσα θάλασσα πλατιά
φύσα αγέρι φύσα αγέρι.”

Στίχοι του τραγουδιού “Θαλασσογραφία” (Καλλιτέχνης: Διονύσης Σαββόπουλος/ Άλμπουμ: Το περιβόλι του τρελού, 1969/ Στίχοι και σύνθεση: Διονύσης Σαββόπουλος)

  • μαθαίνουμε το τραγούδι “Θαλασσογραφία” (μουσική αγωγή),
  • το ακούμε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://video.link/w/QzA2c

* Το κομμάτι ανακτήθηκε από τον χρήστη Ελληνικό Τραγούδι (και δημιουργήθηκε στο VideoLink) στις 22/06/2021. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

* Ευχαριστούμε τον ζωγράφο Τάκη Χάτσιο για την παραχώρηση των έργων του.

Ευχαριστήριο

2021 2022

Στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που -κατά το τρέχον σχολικό έτος- δουλέψαμε στο νηπιαγωγείο μας, επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τη διδασκαλία των γεωμετρικών σχημάτων μέσω της τέχνης.

Με αφετηρία τα ψηφιακά έργα του ζωγράφου της πόλης μας Τάκη Χάτσιου, οι μαθητές/μαθήτριες παρατήρησαν, περιέγραψαν, εξέφρασαν συναισθήματα, δημιούργησαν ιστορίες και γνώρισαν τα είδη των γραμμών και τα γεωμετρικά σχήματα μέσω των δημιουργιών του. Πειραματίστηκαν, αυτοσχεδίασαν, ομαδοποίησαν, ενασχολήθηκαν με παιχνίδια μάθησης και δημιουργικής σκέψης και εκφράστηκαν εικαστικά έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα έργα αυτά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τάκη Χάτσιο που μας επέτρεψε να κάνουμε χρήση των δημιουργιών του στο πρόγραμμα διδασκαλίας και που ανέλαβε την επιμόρφωσή μας, έχοντας ως κεντρικό άξονα στην εισήγησή του «την γνώση, την αναζήτηση και την εμπέδωση βασικών εννοιών και εργαλείων που βοηθούν στην δημιουργία και διευρύνουν με “ασφάλεια” τα όρια της φαντασίας των μικρών και μεγάλων εν δυνάμει καλλιτεχνών».

Στα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης αφιερώνει το έργο αρ. 425 (2022), το οποίο θα κοσμεί τον φάκελο που εσωκλείει το portfolio τους, όπως αυτά το φιλοτέχνησαν. Με το ίδιο έργο, ανέλαβε αφιλοκερδώς και τη σχεδίαση των ενθυμίων τους, τα οποία μπορούν να γίνουν κάδρα ως ανάμνηση των στιγμών που οι μαθητές/μαθήτριές μας πέρασαν στο πρώτο τους σχολείο.

.jpg

.jpg