
ιχνογράφημα με μαρκαδόρους
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παιδικές δημιουργίες, αυθεντικές, με χρώμα, κίνηση, φαντασία παραπέμπουν σε έργα δημιουργών.
Ένα ιχνογράφημα, του οποίου τα έντονα χρώματα, η πλαισίωση της ανθρώπινης φιγούρας και η τμηματοποίηση στο φόντο κίνησε το ενδιαφέρον μας. Εν μέρει, μας θύμισε το Έργο αρ. 425 (2022) του δημιουργού Τάκη Χάτσιου, εισηγητή της 6ης ενδοσχολικής επιμορφωτικής συνάντησης με θέμα «Γεωμετρία και τέχνη. Εισαγωγή στον μαγικό κόσμο των σχημάτων», που διωργάνωσε το 4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης στο πλαίσιο των ενδοσχολικών επιμορφωτικών δράσεων 2021-2022 διάρκειας δεκαπέντε ωρών.
Αν και οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου δούλεψαν ποικιλοτρόπως παίρνοντας έμπνευση από τα έργα του δημιουργού, το συγκεκριμένο ιχνογράφημα προέκυψε χωρίς να έχουμε ακόμη επεξεργαστεί το προαναφερθέν έργο.
Έργο αρ. 425 (2022), Τάκης Χάτσιος
Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος γράφει: <<Το σχέδιο αυτό προέκυψε από τις “μουτζούρες αμηχανίας” που έκανα κατά την διάρκεια διαμόρφωσης του πλάνου εισήγησής μου για την συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς! Ψηφιοποιήθηκε και χρωματίστηκε κατόπιν στον Η/Υ αποκαλύπτοντας μια φιγούρα μέσα στη φιγούρα, ίσως το μικρό παιδί που αναζητούσα μέσα μου εκείνη τη στιγμή.
Το θέμα της εισήγησης που επέλεξα όμως δεν είχε να κάνει με την χωρίς κανόνες σχεδίαση αλλά με την γνώση, την αναζήτηση και την εμπέδωση βασικών εννοιών και εργαλείων που βοηθούν στην δημιουργία και διευρύνουν με “ασφάλεια” τα όρια της φαντασίας των μικρών και μεγάλων εν δυνάμει καλλιτεχνών.
Αφιερώνεται σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που έχουν δημιουργήσει ή θα δημιουργήσουν ανακαλύπτοντας κάποια από τα έργα μου…>>
(οι εργασίες μας)
Τιμητικά, θα κοσμήσουμε τους φακέλους που θα εσωκλείουν το portfolio των μαθητών/μαθητριών με αυτό το έργο, όπως το φιλοτέχνησαν τα παιδιά. Το παραθέτουμε, επίσης, προς αξιοποίηση από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που ενδεχομένως βρουν την ιδέα μας ενδιαφέρουσα.
Κατόπιν επιθυμίας των μαθητών/μαθητριών, κι αφού ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του έργου (περιγραφή αυτού, έκφραση των συναισθημάτων που μας δημιουργεί, το μήνυμα του καλλιτέχνη μέσω της δημιουργίας του, φύλλο εργασίας ως άσκηση παρατηρητικότητας/αναπαραγωγής των χρωματικών μοτίβων με περιθώριο αυτοσχεδιασμών, ωστόσο), προσπάθησαν να το αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο. Τα έργα τους είναι εξαιρετικής ομορφιάς και το καθένα αποτελεί μία ξεχωριστή αποτύπωση.
και τα έργα των πιο μικρών παιδιών:
Εικαστικές δράσεις, Μάιος 2022, Τμήμα 1ο.