Δανειστική βιβλιοθήκη.
Έναυσμα για την επιλογή αυτών των αναγνωσμάτων αποτέλεσε ο ερχομός του μήνα Μάρτη, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αστάθεια στον καιρό, παρά τον ερχομό της άνοιξης.
Παραδόσεις
Κατά τον Μάρτη, που είναι και ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ο καιρός είναι ακόμη άστατος. Άλλοτε είναι ζεστός κι ευχάριστος κι άλλοτε το κρύο είναι τσουχτερό. Όπως λέει και η παροιμία “Μάρτης είναι χάδια κάνει πότε κλαίει πότε γελάει”. Ο λαός εξέφραζε αυτές τις καιρικές αλλαγές του μήνα μέσα από διάφορους θρύλους και παραδόσεις.
(οι γυναίκες του Μάρτη, παιδικό ιχνογράφημα, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές)
(το βαρέλι των δώδεκα μηνών, παιδικό ιχνογράφημα, μαρκαδόροι και κηρομπογιά)
Δανειστική βιβλιοθήκη.
Διαβάζουμε με τους μαθητές από το βιβλίο “Ζεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος”, θρύλοι και παραδόσεις, εκδ: Κίρκη, Ανθολόγηση: Άννα Χατζημανώλη, Εικονογράφηση: Αθηνά Σταμάτη τις ακόλουθες παραδόσεις: – “Οι γυναίκες του Μάρτη” (Αθήνα, Ν.Πολίτης, Παραδόσεις, Α! τόμος, Νο 994).
– “Το βαρέλι των δώδεκα μηνών” (Καλάβρυτα, Ν.Πολίτης, Παραδόσεις, Α!τόμος, Νο 990).
Ανάγνωση από την παιδαγωγό των παραδόσεων. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή τους από αυτούς/αυτές.
Ζωγραφίζουμε τις γυναίκες του Μάρτη. Πρόκειται για ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές στο φόντο.
Κατασκευάζουμε τις γυναίκες του Μάρτη. Ανάλογα με τον καιρό που θα έχει κάθε ημέρα του μήνα, θα κρεμούμε στο ταμπλό της τάξης μας, πότε την “Όμορφη” και πότε την “Άσχημη” γυναίκα του.
(η άσχημη γυναίκα του Μάρτη)
(η όμορφη γυναίκα του Μάρτη)
Από τους μαθητές/μαθήτριες του Τμήματος 1.