Παραδόσεις για τον Μάρτη

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Έναυσμα για την επιλογή αυτών των αναγνωσμάτων αποτέλεσε ο ερχομός του μήνα Μάρτη, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αστάθεια στον καιρό, παρά τον ερχομό της άνοιξης.

Παραδόσεις 

Κατά τον Μάρτη, που είναι και ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ο καιρός είναι ακόμη άστατος. Άλλοτε είναι ζεστός κι ευχάριστος κι άλλοτε το κρύο είναι τσουχτερό. Όπως λέει και η παροιμία “Μάρτης είναι χάδια κάνει πότε κλαίει πότε γελάει”. Ο λαός εξέφραζε αυτές τις καιρικές αλλαγές του μήνα μέσα από διάφορους θρύλους και παραδόσεις. 

1

(οι γυναίκες του Μάρτη, παιδικό ιχνογράφημα, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές)

12 μήνες

ο βαρέλι των δώδεκα μηνών, παιδικό ιχνογράφημα, μαρκαδόροι και κηρομπογιά)

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Διαβάζουμε με τους μαθητές από το βιβλίο “Ζεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος”, θρύλοι και παραδόσεις, εκδ: Κίρκη, Ανθολόγηση: Άννα Χατζημανώλη, Εικονογράφηση: Αθηνά Σταμάτη τις ακόλουθες παραδόσεις:   – “Οι γυναίκες του Μάρτη” (Αθήνα, Ν.Πολίτης, Παραδόσεις, Α! τόμος, Νο 994).

–  “Το βαρέλι των δώδεκα μηνών” (Καλάβρυτα, Ν.Πολίτης, Παραδόσεις, Α!τόμος, Νο 990).

2

Ανάγνωση από την παιδαγωγό των παραδόσεων. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή τους από αυτούς/αυτές. 

ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ 1

Ζωγραφίζουμε τις γυναίκες του Μάρτη. Πρόκειται για ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές στο φόντο.

23

Κατασκευάζουμε τις γυναίκες του Μάρτη. Ανάλογα με τον καιρό που θα έχει κάθε ημέρα του μήνα, θα κρεμούμε στο ταμπλό της τάξης μας, πότε την “Όμορφη” και πότε την “Άσχημη” γυναίκα του.

.jpg

(η άσχημη γυναίκα του Μάρτη)

.jpg

(η όμορφη γυναίκα του Μάρτη)

Από τους μαθητές/μαθήτριες του Τμήματος 1.

Εργοστάσιο χαρταετών

Το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί ένα αγαπημένο έθιμο που συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα. Η ανοδική του πορεία στον ουρανό συμβολίζει την εξύψωση της ανθρώπινης ψυχής μετά την κάθαρση της νηστείας. Η προετοιμασία κατασκευής του χαρταετού, την εποχή που δεν υπήρχαν έτοιμοι χαρταετοί στο εμπόριο, ήταν μία διαδικασία που απολάμβανε ιδιαιτέρως όλη η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά.

.jpg

Ως αναβίωση του εθίμου, παίζουμε και κατασκευάζουμε τους δικούς μας πολύχρωμους χαρταετούς και νιώθουμε να εξυψωνόμαστε μέσω της συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης και της δημιουργικής έκφρασης!

Δράσεις:

1) Ξύλινες, γεωμετρικές δημιουργίες:

Συνεργαζόμαστε σε ζευγάρια, χρησιμοποιώντας το ξύλινο υλικό του Ο.Σ.Κ., και δημιουργούμε φιγούρες ανθρώπων που κρατούν χαρταετούς. Τρόπος εργασίας: το ένα νήπιο ζητά συγκεκριμένα σχήματα και δημιουργεί, ενώ το άλλο δίνει ό,τι του ζητά το πρώτο. Επαναλμβάνουμε, αντιστρέφοντας τους ρόλους.

123

ΦΟΥΝΤΩΤΟΣ4

(φιγούρες που πετούν χαρταετούς, δημιουργίες με ξύλινο γεωμετρικό υλικό)

2)Ομαδική σύνθεση: “Εργοστάσιο χαρταετών”.

Τρόπος εργασίας: για τη δημιουργία της δουλεύουμε σε 3 ομάδες. Α΄ομάδα: ζωγραφίζει χαρταετούς, Β΄ομάδα: φτιάχνει τις ουρές τους, Γ΄ομάδα: δημιουργεί στολίδια από χρησιμοποιημένες σερπαντίνες (ανακύκλωση/αξιοποίηση υλικών). Συναρμολογούμε τους χαρταετούς και, κολλώντας τους σε χαρτί του μέτρου βαμμένο με πινέλα και γαλάζια δαχτυλομπογιά (φόντο), τους αφήνουμε να “πετάξουν” πάνω από τις σκεπές των σπιτιών.

1 1

ομαδο-συνεργατική σύνθεση μεικτής τεχνικής (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική)

Καλή Σαρακοστή, από τους μαθητές/μαθήτριες του Ολοήμερου τμήματος!