Ο Νάρκισσος

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του μύθου αποτέλεσαν οι νάρκισσοι που άνθισαν στην αυλή του σχολείου μας με τον ερχομό της Άνοιξης.

.jpg

1. Βιβλίο: “Ο Νάρκισσος”, συγγραφέας Κώστας Βασιλάκης, εικονογράφηση Κατερίνα Π. Βάγια, εκδοτικός οίκος: Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ.

Ανάγνωση από την παιδαγωγό του μύθου. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές.

3

2. Συμβολική ζωγραφική. Ο μύθος ζωντανεύει μέσα από τις δημιουργίες των μαθητών/μαθητριών. Τα τρία σύμβολα που επιλέγουμε για την απεικόνιση του μύθου είναι: το λουλούδι (ως σύμβολο του όμορφου νέου/του Νάρκισσου), ο καθρέφτης (ως σύμβολο του κατοπτρισμού του Νάρκισσου στον μύθο) και το σκούρο μπλε χρώμα στον καθρέφτη, που παραπέμπει στα νερά της λίμνης, στην οποία είδε το είδωλό του. Τα έργα μας είναι ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και κηροπαστέλ.

14

352

(δημιουργίες από το Τμήμα 1)

Δημιουργώ και Καινοτομώ–Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

STEAM 1

Αγαπητοί γονείς,

Με έναρξη τον Απρίλιο, εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης την τέταρτη θεματική ενότητα των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», Δημιουργώ και Καινοτομώ–Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία. Ο προγραμματισμός μας είναι ο ακόλουθος:

Τίτλος προγράμματος: «Με τη δύναμη του ανέμου»

Χρονική διάρκεια: 5 εργαστήρια (Απρίλιος-Μάιος)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την παρατήρηση, τον πειραματισμό και την περιγραφή καταστάσεων που υποδηλώνουν την ύπαρξη του αέρα.

Οι μαθητές/τριες εργαζόμενοι ομαδικά στοχεύουν να κατανοήσουν  τον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής ιπτάμενων συσκευών και συσκευών που ταξιδεύουν στο νερό με τη δύναμη του αέρα.

Δεξιότητες που στόχο έχουν να καλλιεργηθούν είναι:

  • Δεξιότητες δημιουργικής και πλάγιας σκέψης
  • Δεξιότητες κριτικής και στρατηγικής σκέψης
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
  • Δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας

Με εκτίμηση,

Το εκπαιδευτικό προσωπικό.

STEAM 2

“Διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και βέλτιστες πρακτικές”

“Διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και βέλτιστες πρακτικές”

1

Tην Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, στις 18:00 πραγματοποιήθηκε η 5η ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: “Διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και βέλτιστες πρακτικές”. Εισηγήτρια ήταν η κ. Ευγενία Καραπάτσιου, Περιβαλλοντολόγος της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας). Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Νηπιαγωγείο Πετρανών.

Ευχαριστούμε θερμά την εισηγήτρια και τους διοργανωτές.

2

“Διαχείριση ορίων στα παιδιά”

2

Αγαπητοί γονείς,

Σας ανακοινώνουμε πως τη Δευτέρα 28/03/2022 μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex και με χρονική διάρκεια δύο ωρών (17:00-19:00) θα πραγματοποιηθεί η 5η ενημερωτική συνάντηση  γονέων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του Νηπιαγωγείου «Όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό».

Εισηγήτρια/προσκεκλημένη θα είναι η ειδική επιστήμονας κ. Στέλλα Βαρδάκα, Ψυχολόγος, Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια και η συνάντηση θα έχει ως θέμα τη “Διαχείριση ορίων στα παιδιά”.

Η παρουσία σας θα συμβάλλει στην καλύτερη μεταξύ μας συνεργασία, καθώς και στην ενημέρωσή σας και κρίνεται αναγκαία.

* Η συνάντηση θα ενταχθεί και στις 15 ώρες ενδοσχολικής επιμόρφωσης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της ενδοσχολικής συντονίστριας και του συλλόγου διδασκόντων.

** Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Χάτσιο για την παραχώρηση του έργου του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: “Φροντίζω το Περιβάλλον”

ΔΥΟ

Αφού ολοκληρώθηκε η τρίτη θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Δέντρα Πηγή Ζωής-Το Τελευταίο Δέντρο», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.

Οι μαθητές/τριες συζήτησαν, μοιράστηκαν εμπειρίες, αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις, έμαθαν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα δέντρο, διέκριναν τα δέντρα σε «αειθαλή» και σε «φυλλοβόλα» και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους. Μέσα από γλωσσικά παιχνίδια, έμαθαν τη σημασία νέων λέξεων, τις συλλάβισαν, εντόπισαν τον ήχο του αρχικού τους γράμματος, αναγνώρισαν τα γράμματα που τις συνθέτουν και τις αντέγραψαν. Ψυχαγωγήθηκαν με την ανάγνωση παιδικών λογοτεχνικών κειμένων. Γνώρισαν την πορεία ανάπτυξης ενός δέντρου, κατασκεύασαν παιχνίδια, προσκάλεσαν και υποδέχτηκαν στο χώρο του σχολείου άτομα με τα οποία συνεργάστηκαν, οργάνωσαν ενδιαφέρουσες δράσεις και από τα οποία ενημερώθηκαν.

Αντιλήφθηκαν τις αιτίες καταστροφής του δάσους, απέκτησαν θετική στάση και ενεργοποιήθηκαν για την προστασία του. Γνώρισαν τα έργα μεγάλων ζωγράφων, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσα από ατομικές και ομαδο-συνεργατικές δημιουργίες και μετέφεραν τις γνώσεις που απέκτησαν και σε γραφικό επίπεδο (φύλλα εργασίας/εμπέδωσης). Τέλος, απόλαυσαν τραγούδια, τα συνόδευσαν με μουσικά όργανα και χόρεψαν.

Και σε αυτή τη θεματική ενότητα η συνεργασία και η συνδρομή των γονέων των μαθητών/μαθητριών μας υπήρξε πολύτιμη. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον γονέα που συμμετείχε στην υλοποίηση προγραμματισμένου εργαστηρίου (5ο Εργαστήριο: «Ενημέρωση από Πυροσβέστη»). Θεωρούμε ότι η ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

Φεβρουάριος 2022-Μάρτιος 2022

* Τα έργα είναι ομαδικές συνθέσεις των μαθητών/μαθητριών μας.

Ενημέρωση από πυροσβέστη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Φροντίζω το Περιβάλλον».

Τίτλος προγράμματος: «Δέντρα Πηγή Ζωής-Το Τελευταίο Δέντρο»

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

(εκτίμηση διάρκειας: 1 ώρα)

1

ΣΤΟΧΟΣ:

  • Να προσκαλούν και να υποδέχονται στο χώρο του σχολείου άτομα που μπορούν να τους ενημερώσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. (κοινωνικοποίηση)

ΔΡΑΣΗ:

  • Πρόσκληση πυροσβέστη (γονέα νηπίου) στο σχολείο. Ενημέρωση, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και διεύρυνση των γνώσεων των μαθητών/τριών.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νικόλαο Ζυμάρα, υπάλληλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης και πατέρα νηπίου για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση, για τις χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες και για την άψογη συνεργασία.

2

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του βαθμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών γύρω από το θέμα, του βαθμού συμμετοχής τους στη δράση, καθώς και μέσω της σύγκρισης των γνώσεων που προϋπήρχαν με αυτές που αποκτήθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου.

Τα Ελληνάκια

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του παραμυθιού αποτέλεσε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

1. Βιβλίο: “Τα ελληνάκια”, κείμενο-εικόνες: Ευγενία Φακίνου, εκδόσεις: Κέδρος.

.jpg

Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές.

2. Κατασκευή κάρτας για την 25η Μαρτίου.

Αυτή τη χρονιά οι κάρτες μας είναι εμπνευσμένες από τις εικόνες του παραμυθιού και από τα διακοσμητικά μοτίβα της λαϊκής τέχνης και της Ελληνικής παράδοσης (γοργόνα).

.jpg

(δείγμα της δουλειάς μας, Τμήμα 1)

.jpg

(“Τα Ελληνάκια”, κατασκευή, Τμήμα 2)

Ώρα για παιχνίδι!

1. στην παρακάτω άσκηση μπορείς να παίξεις το παιχνίδι memory (βρες τα όμοια ζευγάρια) με τα μοτίβα της λαϊκής παράδοσης.

2. στην παρακάτω άσκηση μπορείς να αντιστοιχίσεις τις εικόνες με το αρχικό τους γράμμα.

Καλή διασκέδαση

(οι εικόνες των παιχνιδιών είναι ατομικές ή ομαδικές συνθέσεις παλαιότερων μαθητών του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης, εμπνευσμένες από το παραμύθι “Τα Ελληνάκια”)

Παραδόσεις για τον Μάρτη

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Έναυσμα για την επιλογή αυτών των αναγνωσμάτων αποτέλεσε ο ερχομός του μήνα Μάρτη, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αστάθεια στον καιρό, παρά τον ερχομό της άνοιξης.

Παραδόσεις 

Κατά τον Μάρτη, που είναι και ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ο καιρός είναι ακόμη άστατος. Άλλοτε είναι ζεστός κι ευχάριστος κι άλλοτε το κρύο είναι τσουχτερό. Όπως λέει και η παροιμία “Μάρτης είναι χάδια κάνει πότε κλαίει πότε γελάει”. Ο λαός εξέφραζε αυτές τις καιρικές αλλαγές του μήνα μέσα από διάφορους θρύλους και παραδόσεις. 

1

(οι γυναίκες του Μάρτη, παιδικό ιχνογράφημα, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές)

12 μήνες

ο βαρέλι των δώδεκα μηνών, παιδικό ιχνογράφημα, μαρκαδόροι και κηρομπογιά)

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Διαβάζουμε με τους μαθητές από το βιβλίο “Ζεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος”, θρύλοι και παραδόσεις, εκδ: Κίρκη, Ανθολόγηση: Άννα Χατζημανώλη, Εικονογράφηση: Αθηνά Σταμάτη τις ακόλουθες παραδόσεις:   – “Οι γυναίκες του Μάρτη” (Αθήνα, Ν.Πολίτης, Παραδόσεις, Α! τόμος, Νο 994).

–  “Το βαρέλι των δώδεκα μηνών” (Καλάβρυτα, Ν.Πολίτης, Παραδόσεις, Α!τόμος, Νο 990).

2

Ανάγνωση από την παιδαγωγό των παραδόσεων. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή τους από αυτούς/αυτές. 

ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ 1

Ζωγραφίζουμε τις γυναίκες του Μάρτη. Πρόκειται για ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές στο φόντο.

23

Κατασκευάζουμε τις γυναίκες του Μάρτη. Ανάλογα με τον καιρό που θα έχει κάθε ημέρα του μήνα, θα κρεμούμε στο ταμπλό της τάξης μας, πότε την “Όμορφη” και πότε την “Άσχημη” γυναίκα του.

.jpg

(η άσχημη γυναίκα του Μάρτη)

.jpg

(η όμορφη γυναίκα του Μάρτη)

Από τους μαθητές/μαθήτριες του Τμήματος 1.

Εργοστάσιο χαρταετών

Το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί ένα αγαπημένο έθιμο που συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα. Η ανοδική του πορεία στον ουρανό συμβολίζει την εξύψωση της ανθρώπινης ψυχής μετά την κάθαρση της νηστείας. Η προετοιμασία κατασκευής του χαρταετού, την εποχή που δεν υπήρχαν έτοιμοι χαρταετοί στο εμπόριο, ήταν μία διαδικασία που απολάμβανε ιδιαιτέρως όλη η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά.

.jpg

Ως αναβίωση του εθίμου, παίζουμε και κατασκευάζουμε τους δικούς μας πολύχρωμους χαρταετούς και νιώθουμε να εξυψωνόμαστε μέσω της συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης και της δημιουργικής έκφρασης!

Δράσεις:

1) Ξύλινες, γεωμετρικές δημιουργίες:

Συνεργαζόμαστε σε ζευγάρια, χρησιμοποιώντας το ξύλινο υλικό του Ο.Σ.Κ., και δημιουργούμε φιγούρες ανθρώπων που κρατούν χαρταετούς. Τρόπος εργασίας: το ένα νήπιο ζητά συγκεκριμένα σχήματα και δημιουργεί, ενώ το άλλο δίνει ό,τι του ζητά το πρώτο. Επαναλμβάνουμε, αντιστρέφοντας τους ρόλους.

123

ΦΟΥΝΤΩΤΟΣ4

(φιγούρες που πετούν χαρταετούς, δημιουργίες με ξύλινο γεωμετρικό υλικό)

2)Ομαδική σύνθεση: “Εργοστάσιο χαρταετών”.

Τρόπος εργασίας: για τη δημιουργία της δουλεύουμε σε 3 ομάδες. Α΄ομάδα: ζωγραφίζει χαρταετούς, Β΄ομάδα: φτιάχνει τις ουρές τους, Γ΄ομάδα: δημιουργεί στολίδια από χρησιμοποιημένες σερπαντίνες (ανακύκλωση/αξιοποίηση υλικών). Συναρμολογούμε τους χαρταετούς και, κολλώντας τους σε χαρτί του μέτρου βαμμένο με πινέλα και γαλάζια δαχτυλομπογιά (φόντο), τους αφήνουμε να “πετάξουν” πάνω από τις σκεπές των σπιτιών.

1 1

ομαδο-συνεργατική σύνθεση μεικτής τεχνικής (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική)

Καλή Σαρακοστή, από τους μαθητές/μαθήτριες του Ολοήμερου τμήματος!