ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ:
Την Τσικνοπέμπτη είθισται οι νοικοκυρές να μαγειρεύουν κρέας, να το αφήνουν να «αρπάξει» και η μυρωδιά της τσίκνας να διαποτίζει τον αέρα. Συνήθως το βράδυ της ίδιας μέρας οι παρέες βγαίνουν στις ταβέρνες και τρώνε ψητό κρέας που έχει τσικνίσει. Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντρική πλατεία. Μασκαράδες ξεχύνονται στους δρόμους. Το βράδυ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μια από τις γειτονιές της πόλης.
(στολισμός σχολείου)
Για να νιώσουμε τον ερχομό της αποκριάς, στολίζουμε το χώρο του σχολείου με μάσκες και ομαδικές συνθέσεις, που διαθέτουμε στο αρχείο του νηπιαγωγείου και που αποτελούν δημιουργίες παλαιότερων μαθητών/μαθητριών μας. Οι δημιουργίες κοσμούν το χώρο μας και μας δίνουν έμπνευση για τα δικά μας, νέα εικαστικά έργα.
(αποκριάτικα καπέλα)
Συζητούμε για τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, εκφράζουμε εμπειρίες, ανταλλάσσουμε απόψεις και αποκτούμε νέες γνώσεις. Κατασκευάζουμε αποκριάτικα καπέλα, τραγουδούμε και χορεύουμε, οργανώνοντας μία μικρή γιορτή στο σχολείο μας.
Χρόνια πολλά, καλή αποκριά!