ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: “Φροντίζω το Περιβάλλον”.

Τίτλος προγράμματος: “Δέντρα Πηγή Ζωής-Το Τελευταίο Δέντρο”

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ

(εκτίμηση διάρκειας: 6 ώρες)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Το τελευταίο δέντρο από “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές”-Υπουργείο Πολιτισμού/ΥΠ.ΠΟ. 2008.

1 1

3

2 1Υλικό από το αρχείο του σχολείου, το περιεχόμενό του οποίου υπάρχει και στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.culture.gov.gr/DocLib/g_27299.pdf.

Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  • Ποικίλα χρώματα και υλικά για εικαστικές δημιουργίες.
  • Ομαδο-συνεργατικό έργο και ατομικές εικαστικές δημιουργίες παλαιότερων μαθητών/τριών του σχολείου ως εποπτικό υλικό, υλικό έμπνευσης και παρατήρησης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ

“Το τελευταίο δέντρο”, τέμπερα, ομαδικό έργο, Οκτώβριος 2017. Πηγή έμπνευσης, στοχασμού και γνωριμίας με το έργο του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη: “Το τελευταίο δέντρο” από “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές”- Υπουργείο Πολιτισμού/ΥΠ.ΠΟ. 2008

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να συζητούν, να μοιράζονται εμπειρίες, να αναζητούν πληροφορίες, να ανταλλάσσουν απόψεις, να μαθαίνουν, να επικοινωνούν. (γλώσσα, προφορική επικοινωνία)
  • Να καταλάβουν τις αιτίες καταστροφής του δάσους. (μελέτη περιβάλλοντος)
  • Να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στο δάσος και να ενεργοποιηθούν για την προστασία του. (κοινωνικοποίηση, οικολογική συνείδηση)
  • Να εκφράζονται ατομικά και ομαδο-συνεργατικά μέσω της εικαστικής τέχνης. (εικαστικά)
  • Να γνωρίσουν έργα των Ελλήνων ζωγράφων Κώστα Τσόκλη και Γιώργου Ξένου. (εικαστική αγωγή)

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Συζήτηση, αναζήτηση πληροφοριών, παρατήρηση.

Οι μαθητές/τριες συζητούν, μοιράζονται εμπειρίες και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά  με την προσφορά του δάσους στους ανθρώπους (οξυγόνο/σωματική υγεία, επαφή με τη φύση/ψυχική υγεία, παροχή ξυλείας, χαρτιού, φρούτων, βοτάνων, φαρμακευτικών φυτών). Αναφέρονται στην ευεργετική προσφορά του δάσους στη βελτίωση του κλίματος της περιοχής, στην προστασία από πλημμύρες και στη στέγαση πολλών ζώων.

Μαθαίνουν από τι κινδυνεύει το δάσος (υπερβολική υλοτόμηση για ξυλεία/θέρμανση, πυρκαγιές από υψηλή θερμοκρασία, γυαλιά, εμπρησμό, ανθρώπινη απροσεξία/ανευθυνότητα). Σκέφτονται τρόπους προστασίας του δάσους (ανακύκλωση, συμμετοχή σε αναδασώσεις, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, κλήση άμεσης δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς).

  • Γνωριμία με έργα των Ελλήνων ζωγράφων Κώστα Τσόκλη και Γιώργου Ξένου. Περιγραφή αυτών, εντοπισμός στοιχείων που μας εντυπωσιάζουν και έκφραση των συναισθημάτων που μας δημιουργούν.

ΔΕΝΤΡΑ

έργο του Γιώργου Ξένου, φωτογραφία από το αρχειακό υλικό του νηπιαγωγείου που προαναφέρεται

.ΤΣΟΚΛΗΣ

έργο του Κώστα Τσόκλη, έργο χωρίς τίτλο, Ιανουάριος 2008, 70 Χ100 εκ., γκαλερί Αστρολάβος, φωτογραφία από το αρχειακό υλικό του νηπιαγωγείου που προαναφέρεται

  • Εικαστική δημιουργία.

Ομαδική σύνθεση/δημιουργία με θέμα «Το τελευταίο δέντρο» και ατομικά ιχνογραφήματα, που αποδίδουν τις πυρκαγιές.

ΔΕΝΤΡΟ 1

ΔΕΝΤΡΟ 2 1ΔΕΝΤΡΟ 3

ΔΕΝΤΡΟ 4

ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και κηρομπογιές, Τμήμα 1ο

ΦΩΤΙΑ

ομαδική σύνθεση, Τμήμα 2ο και Ολοήμερο Τμήμα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του βαθμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών γύρω από το θέμα, του βαθμού συμμετοχής τους στις συζητήσεις και δράσεις που έχουν επιλεγεί, καθώς και μέσω της σύγκρισης των γνώσεων που προϋπήρχαν με αυτές που αποκτήθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου.