Το δέντρο της ζωής

Το “Δέντρο της Ζωής” ή Ζωφόρος Stoclet είναι ο πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt που αυτή τη φορά εμπνέει την εικαστική σύνθεση που δημιουργήσαμε, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Φροντίζω το περιβάλλον” των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

.jpg

η εικαστική μας σύνθεση

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου μεγέθους σε χαρτί του μέτρου. Είναι μεικτής τεχνικής, περιλαμβάνοντας ζωγραφική, χαρτοκοπτική και χαρτοκολλητική. Χρησιμοποιήσαμε δαχτυλομπογιές και πινέλα και αξιοποιήσαμε άχρηστα χαρτόκουτα για να σχεδιάσουμε τα κυκλικά μοτίβα, τα οποία παραπέμπουν στο έργο του Klimt, και τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε μία σύντομη επανάληψη στον κύκλο, που πρόσφατα πραγματευτήκαμε.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

στάδια δημιουργίας

ΕΡΓΟΥ

λεπτομέρειες έργου

Από τους μαθητές/μαθήτριες του Τμήματος 2 και του Ολοήμερου τμήματος.

Τσικνοπέμπτη 2022

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ:

Την Τσικνοπέμπτη είθισται οι νοικοκυρές να μαγειρεύουν κρέας, να το αφήνουν να «αρπάξει» και η μυρωδιά της τσίκνας να διαποτίζει τον αέρα. Συνήθως το βράδυ της ίδιας μέρας οι παρέες βγαίνουν στις ταβέρνες και τρώνε ψητό κρέας που έχει τσικνίσει. Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντρική πλατεία. Μασκαράδες ξεχύνονται στους δρόμους. Το βράδυ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μια από τις γειτονιές της πόλης.

ΑΠΟΚΡΙΑ 1ΑΠΟΚΡΙΑ 2

(στολισμός σχολείου)

Για να νιώσουμε τον ερχομό της αποκριάς, στολίζουμε το χώρο του σχολείου με μάσκες και ομαδικές συνθέσεις, που διαθέτουμε στο αρχείο του νηπιαγωγείου και που αποτελούν δημιουργίες παλαιότερων μαθητών/μαθητριών μας. Οι δημιουργίες κοσμούν το χώρο μας και μας δίνουν έμπνευση για τα δικά μας, νέα εικαστικά έργα.

ΦΩΤΕΙΝΑΖΩΑΚΙΑ

(αποκριάτικα καπέλα)

Συζητούμε για τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, εκφράζουμε εμπειρίες, ανταλλάσσουμε απόψεις και αποκτούμε νέες γνώσεις. Κατασκευάζουμε αποκριάτικα καπέλα, τραγουδούμε και χορεύουμε, οργανώνοντας μία μικρή γιορτή στο σχολείο μας.

Χρόνια πολλά, καλή αποκριά!

 

Ραβδιά βροχής (rainsticks)

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Φροντίζω το περιβάλλον” των εργαστηρίων δεξιοτήτων, οι μαθητές/μαθήτριες του ολοήμερου τμήματος κατασκεύασαν ραβδιά βροχής (rainsticks).

Το ραβδί βροχής ή βροχόραβδος είναι όργανο που παράγει ήχο, ο οποίος θυμίζει αυτόν της βροχής, και προκύπτει αναποδογυρίζοντας τον κύλινδρο. Είναι χιλιανής προέλευσης και χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους σε επικλήσεις για βροχή. 

rainsticks

Για την κατασκευή τους, χρησιμοποιήσαμε ρολά κουζίνας, τα οποία βάψαμε με δαχτυλομπογιές. Επιλέξαμε μοτίβα διακόσμησης που παραπέμπουν στην τέχνη των Αβορίγινων (έντονα χρώματα και dot painting) και τα γεμίσαμε με όσπρια, για την παραγωγή ήχου κατά την κίνησή τους.

Με κέφι και φαντασία, λοιπόν, κάνουμε τη δική μας επίκληση για βροχή που είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των δέντρων!

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: “Φροντίζω το Περιβάλλον”.

Τίτλος προγράμματος: “Δέντρα Πηγή Ζωής-Το Τελευταίο Δέντρο”

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ

(εκτίμηση διάρκειας: 6 ώρες)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Το τελευταίο δέντρο από “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές”-Υπουργείο Πολιτισμού/ΥΠ.ΠΟ. 2008.

1 1

3

2 1Υλικό από το αρχείο του σχολείου, το περιεχόμενό του οποίου υπάρχει και στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.culture.gov.gr/DocLib/g_27299.pdf.

Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  • Ποικίλα χρώματα και υλικά για εικαστικές δημιουργίες.
  • Ομαδο-συνεργατικό έργο και ατομικές εικαστικές δημιουργίες παλαιότερων μαθητών/τριών του σχολείου ως εποπτικό υλικό, υλικό έμπνευσης και παρατήρησης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ

“Το τελευταίο δέντρο”, τέμπερα, ομαδικό έργο, Οκτώβριος 2017. Πηγή έμπνευσης, στοχασμού και γνωριμίας με το έργο του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη: “Το τελευταίο δέντρο” από “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές”- Υπουργείο Πολιτισμού/ΥΠ.ΠΟ. 2008

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να συζητούν, να μοιράζονται εμπειρίες, να αναζητούν πληροφορίες, να ανταλλάσσουν απόψεις, να μαθαίνουν, να επικοινωνούν. (γλώσσα, προφορική επικοινωνία)
  • Να καταλάβουν τις αιτίες καταστροφής του δάσους. (μελέτη περιβάλλοντος)
  • Να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στο δάσος και να ενεργοποιηθούν για την προστασία του. (κοινωνικοποίηση, οικολογική συνείδηση)
  • Να εκφράζονται ατομικά και ομαδο-συνεργατικά μέσω της εικαστικής τέχνης. (εικαστικά)
  • Να γνωρίσουν έργα των Ελλήνων ζωγράφων Κώστα Τσόκλη και Γιώργου Ξένου. (εικαστική αγωγή)

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Συζήτηση, αναζήτηση πληροφοριών, παρατήρηση.

Οι μαθητές/τριες συζητούν, μοιράζονται εμπειρίες και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά  με την προσφορά του δάσους στους ανθρώπους (οξυγόνο/σωματική υγεία, επαφή με τη φύση/ψυχική υγεία, παροχή ξυλείας, χαρτιού, φρούτων, βοτάνων, φαρμακευτικών φυτών). Αναφέρονται στην ευεργετική προσφορά του δάσους στη βελτίωση του κλίματος της περιοχής, στην προστασία από πλημμύρες και στη στέγαση πολλών ζώων.

Μαθαίνουν από τι κινδυνεύει το δάσος (υπερβολική υλοτόμηση για ξυλεία/θέρμανση, πυρκαγιές από υψηλή θερμοκρασία, γυαλιά, εμπρησμό, ανθρώπινη απροσεξία/ανευθυνότητα). Σκέφτονται τρόπους προστασίας του δάσους (ανακύκλωση, συμμετοχή σε αναδασώσεις, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, κλήση άμεσης δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς).

  • Γνωριμία με έργα των Ελλήνων ζωγράφων Κώστα Τσόκλη και Γιώργου Ξένου. Περιγραφή αυτών, εντοπισμός στοιχείων που μας εντυπωσιάζουν και έκφραση των συναισθημάτων που μας δημιουργούν.

ΔΕΝΤΡΑ

έργο του Γιώργου Ξένου, φωτογραφία από το αρχειακό υλικό του νηπιαγωγείου που προαναφέρεται

.ΤΣΟΚΛΗΣ

έργο του Κώστα Τσόκλη, έργο χωρίς τίτλο, Ιανουάριος 2008, 70 Χ100 εκ., γκαλερί Αστρολάβος, φωτογραφία από το αρχειακό υλικό του νηπιαγωγείου που προαναφέρεται

  • Εικαστική δημιουργία.

Ομαδική σύνθεση/δημιουργία με θέμα «Το τελευταίο δέντρο» και ατομικά ιχνογραφήματα, που αποδίδουν τις πυρκαγιές.

ΔΕΝΤΡΟ 1

ΔΕΝΤΡΟ 2 1ΔΕΝΤΡΟ 3

ΔΕΝΤΡΟ 4

ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και κηρομπογιές, Τμήμα 1ο

ΦΩΤΙΑ

ομαδική σύνθεση, Τμήμα 2ο και Ολοήμερο Τμήμα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του βαθμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών γύρω από το θέμα, του βαθμού συμμετοχής τους στις συζητήσεις και δράσεις που έχουν επιλεγεί, καθώς και μέσω της σύγκρισης των γνώσεων που προϋπήρχαν με αυτές που αποκτήθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2022-2023

ΟΡΙΩΝ 1

(συνολικός χάρτης ορίων του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης)

ΟΡΙΩΝ

(οδοί που υπάγονται στο 4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης)

Αγαπητοί γονείς,

Λαμβάνοντας υπόψη την περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25) , σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022.

Για το σχολικό έτος 2022-2023, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών (μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2018).

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους , σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής κι επιπρόσθετες πληροφορίες:



Λήψη αρχείου

Τα παραστατικά που απαιτούνται να προσκομίσετε κατά την επίσκεψη σας στη σχολική μονάδα είναι τα ακόλουθα:

α) η αίτηση εγγραφής (από όλους τους μαθητές/μαθήτριες) και τα δικαιολογητικά για το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (μόνο από τους μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα),

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ), συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από γιατρό,



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

γ) Βιβλιάριο υγείας μαθητή/τριας,

δ) υπεύθυνη δήλωση ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών/τριων με τα στοιχεία των συνοδών τους,



Λήψη αρχείου

ε) στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, όταν υπάρχει/ουν κι εφόσον ζητηθεί από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου (Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας).

στ) αποδεικτικό έγγραφο, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωσή του.

Παρακαλούμε να έχετε όλα τα απαιτούμενα παραστατικά και να τα καταθέσετε (συγκεντρωμένα κατά προτίμηση) στο Νηπιαγωγείο με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εγγραφής έως 20/03/2022 (το αργότερο), τηρώντας πιστά τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού κατά τις οδηγίες της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου.

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109).

Η Αν. Προϊσταμένη

Χαρίκλεια. Χ. Καλλιανίδου

 

Ώρες εγγραφών και επικοινωνίας: 13:15-14:00

τηλ: 2461026270

email: mail@4nip-kozan.koz.sch.gr

Παρακαλούμε να τηρήσετε το χρονικό πλαίσιο.

Σχήματα Επανάληψη

Γεωμετρία και τέχνη.

215887817 975646483247528 6663688930793501401 n

“Πουλί” (2018)

Με την ολοκλήρωση της εκμάθησης των επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Γεωμετρία και τέχνη” δουλεύουμε ένα τελευταίο επαναληπτικό μάθημα, ψυχαγωγώντας τους μαθητές/μαθήτριές μας. Γνωρίζουμε δύο ακόμη πίνακες του δημιουργού της πόλης μας Τάκη Χάτσιου.

242174182 1019689535509889 2027290945090416879 n

“Γυναίκα με κόσμημα” (2017)

Τους περιγράφουμε, διακρίνουμε τα σχήματα και τα χρώματα που επέλεξε. Αναπαράγουμε τις συνθέσεις του, χρησιμοποιώντας χαρτόνια ανάλογων χρωμάτων, κομμένα σε σχήματα σύμφωνα με αυτά των έργων του. Περνούμε σε ομαδοποιήσεις των κομματιών που συνθέτουν τα έργα:
α) βάσει σχήματος,
β) βάσει χρώματος.

ΧΑΤΣΙΟΥ 3

ΚΟΛΛΑΖ
Ενασχολούμαστε με παιχνίδια μάθησης και δημιουργικής σκέψης. Αυτοσχεδιάζουμε με τα κομμάτια, δημιουργώντας, αρχικά, δικές μας συνθέσεις και, κατόπιν, δίνουμε τη σύνθεση των έργων σε μορφή παζλ.

ΧΑΤΣΙΟΥ 1


ΧΑΤΣΙΟΥ 2

Τα έργα του Τάκη Χάτσιου ανακτήθηκαν από το διαδίκτυο στις 18/02/2022, με άδεια του δημιουργού και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τον ευχαριστούμε θερμά που, μέσω της έκθεσης των ψηφιακών του έργων, μας έδωσε το έναυσμα να δουλέψουμε αυτό το project με τους μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας, απολαμβάνοντας κάθε ημέρα ενασχόλησης, από το ξεκίνημα μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Φεβρουάριος 2022.

Ένα δέντρο ζητάει αυλή

Δανειστική βιβλιοθήκη.

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του παραμυθιού αποτέλεσε η επεξεργασία της θεματικής ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων “Φροντίζω το περιβάλλον” με τίτλο προγράμματος “Το τελευταίο δέντρο”.

Βιβλίο: «Ένα δέντρο ζητάει αυλή», συγγραφέας: Λίτσα Παναγιωτοπούλου, εικονογράφηση: Νίκος Μαρουλάκης, εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ.

1

Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. Συζήτηση για το πως “γεννιέται” ένα δέντρο, για τα στάδια ανάπτυξής του και παρατήρηση σχετικού εποπτικού υλικού. Κατάθεση εμπειριών/γνώσεων και ανταλλαγή απόψεων. (παιδική λογοτεχνία, μελέτη περιβάλλοντος)

.jpg

Δημιουργία παιχνιδιού λογικομαθηματικών συσχετίσεων από τους μαθητές/τριες. Καρτέλες χρονικής ακολουθίας με τα στάδια ανάπτυξης ενός δέντρου. (εικαστική έκφραση και δημιουργία, μαθηματικά)

ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ

Γεωμετρία και τέχνη

1.  Εντοπίζουμε αντικείμενα στο χώρο με σχήμα ορθογώνιο και μαθαίνουμε σχετικό τραγούδι (Κατερίνα Γιαννίκου «Μιλάμε για το ορθογώνιο», εκδόσεις: ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ). Από το υλικό των 48 λογικών μπλοκ επιλέγουμε τα ορθογώνια, τα ομαδοποιούμε (βάσει χρώματος, μεγέθους, πλάτους) και συνδέουμε τα σύνολα που δημιουργούνται με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο (γεωμετρία, μαθηματικά).

3

2

1

(παιχνίδια με το υλικό των 48 λογικών μπλοκ)

2. Παρατηρούμε τα ψηφιακά έργα του δημιουργού της πόλης μας Τάκη Χάτσιου, περιγράφουμε την αίσθηση που μας αφήνουν και, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, “διαβάζουμε” αυτό που ο καθένας/καθεμιά “βλέπει” στις φόρμες που τα σχήματα συνθέτουν. Διακρίνουμε τα χρώματα και τα σχήματα που επέλεξε για τη δημιουργία των συνθέσεών του.

xatsios

Έργο αρ. 234. (2017)

xatsios 2

Έργο αρ. 371 (2017)

Τα έργα του Τάκη Χάτσιου ανακτήθηκαν από το διαδίκτυο στις 17/02/2022, με άδεια του δημιουργού και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τον ευχαριστούμε θερμά.

ΔΩΡΕΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΥΛΗΣ

ΔΩΡΕΕΣ

Το διδακτικό προσωπικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Χαρισίου και Μαρίας Κουλιούφα, της οποίας τα τέκνα υπήρξαν μαθητές μας, για τη δωρεά τσουλίθρας, τραμπάλας, παιδικού γραφείου και αυτοκινήτου για ατελείωτα παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας.

ΑΥΛΗΣ 2

Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς την κ. Ελευθερία Κρικέλη, μητέρα νηπίου, για τη δωρεά του υπέροχου κουκλόσπιτου αυλής.

.jpg

Σας ευγνωμονούμε για τη γενναιοδωρία! Έχετε την αγάπη όλων μας!

 

Όπως τα “cut outs” του Ανρί Ματίς

Γεωμετρία και τέχνη.

.1.Μ

(ατομικές συνθέσεις)

Στο πλαίσιο της ευρύτερης διαθεματικής προσέγγισης με στόχο την εκμάθηση των σχημάτων και -ειδικότερα- στο μάθημα των εικαστικών, εξοικιωνόμαστε με τη χαρτοκοπτική, τη χαρτοκολλητική και την τεχνική του κολλάζ.

.2.3

(ατομικές συνθέσεις)

Κόβοντας πολύχρωμες λωρίδες αυτοσχεδιάζουμε, δημιουργούμε και καταλήγουμε στην τελική μορφή των ατομικών μας συνθέσεων ή του ομαδο-συνεργατικού μας έργου. Διαμορφώνουμε τους δικούς μας επίπεδους ή ανάγλυφους πίνακες με τετράγωνα ή με ορθογώνια.
ομαδοσυνεργατικό

(αυτοσχεδιασμοί, στάδια δημιουργίας και τελική ομαδοσυνεργατική σύνθεση)

Πηγή έμπνευσής μας, αυτή τη φορά, είναι τα “cut outs” του Ανρί Ματίς. Όταν ο καλλιτέχνης καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο ή στο κρεβάτι λόγω της ασθένειάς του, δεν έπαψε να είναι δημιουργικός. Η τέχνη του πήρε νέα μορφή κόβοντας ώρες ατελείωτες χαρτιά και προσφέροντας  ολοκληρωμένα και φωτεινά χρωματικά έργα με την τεχνοτροπία της χαρτοκοπτικής. Ένα από τα πιό γνωστά έργα της σειράς αυτής είναι το “Σαλιγκάρι” (1953), το οποίο έδωσε το έναυσμα για τις δικές μας γεωμετρικές δημιουργίες!

Matissesnail(Ανρί Ματίς “Σαλιγκάρι”, 1953)

Με αγάπη για την τέχνη, από τους μαθητές/μαθήτριες του ολοήμερου τμήματος.

*Πηγή του έργου του Α. Ματίς:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Snail

Ανακτήθηκε στις 16/02/2022. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.