“Φροντίζω το περιβάλλον”

Αγαπητοί γονείς,

Με έναρξη τον Φεβρουάριο, εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης την τρίτη θεματική ενότητα των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», «Φροντίζω το Περιβάλλον». Ο προγραμματισμός μας είναι ο ακόλουθος:

Τίτλος προγράμματος: «Δέντρα πηγή ζωής- Το τελευταίο δέντρο»

3ΣΩΣΤΟ

Χρονική διάρκεια: 5 εργαστήρια (Φεβρουάριος-Μάρτιος)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες την ωφελιμότητα των δέντρων και των δασών και να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα της φυσικής καταστροφής των δασών. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την/τις:

  • Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)
  • Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας
  • Ικανότητά τους για δημιουργία, παιχνίδια, κατασκευές
  • Κοινωνικές δεξιότητες

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος επιδίωξη είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την ευεργετική αξία των δέντρων, να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα των πυρκαγιών, να εντοπίσουν τρόπους προστασίας των δασών και να υιοθετήσουν συμπεριφορές υπευθυνότητας και οικολογική συνείδηση.

3Β

Με εκτίμηση,

Το εκπαιδευτικό προσωπικό.

3

Γιαγιόι Κουσάμα- Από εδώ μέχρι το άπειρο

Δανειστική βιβλιοθήκη

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του βιβλίου αποτέλεσε η θεματική ενότητα “Στον μαγικό κόσμο των σχημάτων”, την οποία πραγματευόμαστε. 

Βιβλίο: “Γιαγιόι Κουσάμα-Από εδώ μέχρι το άπειρο”, συγγραφέας: Σάρα Σουζούκι, εικονογράφηση: Έλεν Γουάινσταϊν, ΜΟΜΑ, εκδοτικός οίκος: ΜΕΛΙΣΣΑ

.jpg

Yayoi Kussama (Γιαγιόι Κουσάμα):

Η σπουδαία σύγχρονη εικαστικός από την Ιαπωνία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες φωνές της avant – garde και τα έργα της αφήνουν μία υπερρεαλιστική αίσθηση.

Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. Γνωριμία με την ιστορία και τα έργα της δημιουργού. (παιδική λογοτεχνία-γλώσσα, εικαστικές τέχνες)

Προεκτάσεις μετά την επεξεργασία του Βιβλίου:

1. Με αφορμή τις κουκίδες και τα κυκλικά μοτίβα στα έργα της Γιαγιόι Κουσάμα δουλεύουμε τον “κύκλο”. Εντοπίζουμε αντικείμενα στο χώρο με κυκλικό σχήμα, μαθαίνουμε σχετικό τραγούδι (Κατερίνα Γιαννίκου «Μιλάμε για τον κύκλο», εκδόσεις: ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ) και ξεχωρίζουμε τον “κύκλο” από τη “σφαίρα”. Από το υλικό των 48 λογικών μπλοκ επιλέγουμε τους κύκλους, τους ομαδοποιούμε (βάσει χρώματος, μεγέθους, πλάτους) και συνδέουμε τα σύνολα που δημιουργούνται με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο. (γεωμετρία, μαθηματικά)

2

4

2. Γεωμετρία και τέχνη: παρατηρούμε και περιγράφουμε τα ψηφιακά έργα του δημιουργού της πόλης μας Τάκη Χάτσιου. Εστιάζουμε στα έργα που αποτελούνται από κύκλους. Εκφράζουμε την αίσθηση και τα συναισθήματα που μας γεννούν.

Τα έργα που δουλέψαμε:

Έργο αρ. 225. (2019)

3

( Ιχνογραφήματα νηπίων με μαρκαδόρους και κηρομπογιές)

1ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ

Έργο αρ. 219. (2016)

1

(χειροτεχνία)

ΚΥΚΛΟΙ

Έργο αρ. 133. (2018)

2

Συνθέτουμε το έργο σε παζλ.

3

***

Τα έργα του Τάκη Χάτσιου ανακτήθηκαν από το διαδίκτυο στις 29/01/2022, με άδεια του δημιουργού και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Οι δημιουργίες του και ο ιστότοπός του στο διαδίκτυο:
ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΣΙΟΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ (2012-2019)
TAKIS CHATSIOS- DIGITAL ART (2012-2019)
***