ΤΡΙΓΩΝΟ

Γεωμετρία και τέχνη

ΧΑΤΣΙΟΣ

Έργο αρ. 199. (2018), Τάκης Χάτσιος

1.  Εντοπίζουμε αντικείμενα στο χώρο με τριγωνικό σχήμα και μαθαίνουμε σχετικό τραγούδι (Κατερίνα Γιαννίκου «Μιλάμε για το τρίγωνο», εκδόσεις: ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ). Από το υλικό των 48 λογικών μπλοκ επιλέγουμε τα τρίγωνα, τα ομαδοποιούμε (βάσει χρώματος, μεγέθους, πλάτους) και συνδέουμε τα σύνολα που δημιουργούνται με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο (γεωμετρία, μαθηματικά). Διατάσσουμε τρίγωνα (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και από το μικρότερο στο μεγαλύτερο).

1

2

3

4

2. Παρατηρούμε και περιγράφουμε τα ψηφιακά έργα του δημιουργού της πόλης μας Τάκη Χάτσιου που αποτελούνται από τρίγωνα. Εκφράζουμε την αίσθηση και τα συναισθήματα που μας γεννούν. Αναπαράγουμε κάποιες από τις συνθέσεις του, χρησιμοποιώντας χαρτόνια ανάλογων χρωμάτων και κόβοντάς τα σε σχήματα σύμφωνα με αυτά των έργων του. Περνούμε σε ομαδοποιήσεις των κομματιών που συνθέτουν τα έργα:
α) βάσει σχήματος,
β) βάσει χρώματος.
Ενασχολούμαστε
με παιχνίδια μάθησης και δημιουργικής σκέψης. Αυτοσχεδιάζουμε με τα κομμάτια, δημιουργώντας, αρχικά, δικές μας συνθέσεις και, κατόπιν, δίνουμε τη σύνθεση των έργων σε μορφή παζλ.

Έργο αρ. 134. (2017)

ΤΡΙΓΩΝΑ

(παιχνίδια μάθησης)

ΧΑΤΣΙΟΥ

( Ιχνογράφημα νηπίου με μαρκαδόρους και κηρομπογιές)


ΨΑΡΙΑ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

(σχετικό φύλλο εργασίας σχεδιασμένο από τις εκπαιδευτικούς)



Λήψη αρχείου

Έργο αρ. 96. (2017)

ΣΚΥΛΟΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα έργα του Τάκη Χάτσιου ανακτήθηκαν από το διαδίκτυο στις 31/01/2022, με άδεια του δημιουργού και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τον ευχαριστούμε θερμά.

“Φροντίζω το περιβάλλον”

Αγαπητοί γονείς,

Με έναρξη τον Φεβρουάριο, εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης την τρίτη θεματική ενότητα των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», «Φροντίζω το Περιβάλλον». Ο προγραμματισμός μας είναι ο ακόλουθος:

Τίτλος προγράμματος: «Δέντρα πηγή ζωής- Το τελευταίο δέντρο»

3ΣΩΣΤΟ

Χρονική διάρκεια: 5 εργαστήρια (Φεβρουάριος-Μάρτιος)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες την ωφελιμότητα των δέντρων και των δασών και να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα της φυσικής καταστροφής των δασών. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την/τις:

  • Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)
  • Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας
  • Ικανότητά τους για δημιουργία, παιχνίδια, κατασκευές
  • Κοινωνικές δεξιότητες

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος επιδίωξη είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την ευεργετική αξία των δέντρων, να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα των πυρκαγιών, να εντοπίσουν τρόπους προστασίας των δασών και να υιοθετήσουν συμπεριφορές υπευθυνότητας και οικολογική συνείδηση.

3Β

Με εκτίμηση,

Το εκπαιδευτικό προσωπικό.

3

Γιαγιόι Κουσάμα- Από εδώ μέχρι το άπειρο

Δανειστική βιβλιοθήκη

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του βιβλίου αποτέλεσε η θεματική ενότητα “Στον μαγικό κόσμο των σχημάτων”, την οποία πραγματευόμαστε. 

Βιβλίο: “Γιαγιόι Κουσάμα-Από εδώ μέχρι το άπειρο”, συγγραφέας: Σάρα Σουζούκι, εικονογράφηση: Έλεν Γουάινσταϊν, ΜΟΜΑ, εκδοτικός οίκος: ΜΕΛΙΣΣΑ

.jpg

Yayoi Kussama (Γιαγιόι Κουσάμα):

Η σπουδαία σύγχρονη εικαστικός από την Ιαπωνία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες φωνές της avant – garde και τα έργα της αφήνουν μία υπερρεαλιστική αίσθηση.

Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. Γνωριμία με την ιστορία και τα έργα της δημιουργού. (παιδική λογοτεχνία-γλώσσα, εικαστικές τέχνες)

Προεκτάσεις μετά την επεξεργασία του Βιβλίου:

1. Με αφορμή τις κουκίδες και τα κυκλικά μοτίβα στα έργα της Γιαγιόι Κουσάμα δουλεύουμε τον “κύκλο”. Εντοπίζουμε αντικείμενα στο χώρο με κυκλικό σχήμα, μαθαίνουμε σχετικό τραγούδι (Κατερίνα Γιαννίκου «Μιλάμε για τον κύκλο», εκδόσεις: ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ) και ξεχωρίζουμε τον “κύκλο” από τη “σφαίρα”. Από το υλικό των 48 λογικών μπλοκ επιλέγουμε τους κύκλους, τους ομαδοποιούμε (βάσει χρώματος, μεγέθους, πλάτους) και συνδέουμε τα σύνολα που δημιουργούνται με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο. (γεωμετρία, μαθηματικά)

2

4

2. Γεωμετρία και τέχνη: παρατηρούμε και περιγράφουμε τα ψηφιακά έργα του δημιουργού της πόλης μας Τάκη Χάτσιου. Εστιάζουμε στα έργα που αποτελούνται από κύκλους. Εκφράζουμε την αίσθηση και τα συναισθήματα που μας γεννούν.

Τα έργα που δουλέψαμε:

Έργο αρ. 225. (2019)

3

( Ιχνογραφήματα νηπίων με μαρκαδόρους και κηρομπογιές)

1ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ

Έργο αρ. 219. (2016)

1

(χειροτεχνία)

ΚΥΚΛΟΙ

Έργο αρ. 133. (2018)

2

Συνθέτουμε το έργο σε παζλ.

3

***

Τα έργα του Τάκη Χάτσιου ανακτήθηκαν από το διαδίκτυο στις 29/01/2022, με άδεια του δημιουργού και χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Οι δημιουργίες του και ο ιστότοπός του στο διαδίκτυο:
ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΣΙΟΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ (2012-2019)
TAKIS CHATSIOS- DIGITAL ART (2012-2019)
***

“eTwinning” και “Erasmus+”

“eTwinning” και “Erasmus+”

Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης για το σχολικό έτος 2021-22, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022  η τρίτη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «eTweening». Την ημερίδα διοργάνωσε το Νηπιαγωγείο Άνω Κώμης και εισηγήτριες ήταν οι κυρίες Αθηνά Βαρσαμίδου, Στέλλα Μαβίδου και Ελένη Χατζηστεφάνου. 

etweening 1

Τέλος, η κ. Ευαγγελία Τριανταφύλλου μας ενημέρωσε για το “Erasmus+”

Ευχαριστούμε θερμά εισηγητές και διοργανωτές.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ομορφαίνουμε τις πιο παγωμένες μέρες του Χειμώνα παρέα και δημιουργώντας!

1. Χιονονιφάδες με γλωσσοπίεστρα, δαχτυλομπογιά και ασημόσκονη.

.jpg

2. Χιονάνθρωποι.

Στο πλαίσιο της διδακαλίας των σχημάτων και σε συνάρτηση με την εποχή που διανύουμε, δουλεύουμε τον κύκλο.

Κατασκευέζουμε χιονανθρώπους-μόμπιλ με λευκό κάνσον. Εντοπίζουμε τον αριθμό των γραμμάτων στο όνομά μας και κόβουμε ανάλογο αριθμό κύκλων για να τους σχηματίσουμε.

.jpg

Από τους μαθητές/τριες του 2ου Τμήματος.

ΔΩΡΕΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΔΩΡΕΕΣ

Το διδακτικό προσωπικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης ευχαριστούμε θερμά την κ. Γεωργία Μοσχοπούλου, μητέρα νηπίου, για τη δωρεά παιχνιδιών στο σχολείο μας.

ΚΟΛΛΑΖ 1

ΚΟΛΛΑΖ 2

Σας είμαστε ευγνώμονες, στολίσαμε τις τάξεις μας και απολαμβάνουμε τα παιχνίδια. 

Έχετε την αγάπη όλων μας!

ΤΑ ΓΥΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΕΝΑΣ

Δανειστική βιβλιοθήκη

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του παραμυθιού αποτέλεσε η επεξεργασία της θεματικής ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη”.

Βιβλίο: “Τα γυαλάκια της Μαλένας”, ‘Ελενα Αρτζανίδου, ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

1

  • Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. (παιδική λογοτεχνία-γλώσσα)
  • Εμβάθυνση στα μηνύματα του παραμυθιού. 
  • Αναπαράσταση του παραμυθιού μέσα από ζωγραφιές.

1

2

(Τμήμα 2ο)

  • Εικαστική έκφραση.

12

34

(Τμήμα 1ο)

Δανειστική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη” των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»

Αφού ολοκληρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” και οι δύο υποενότητες αυτής, διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.

.jpg

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, και ως προς την υποενότητα «Νιώθω και αγαπώ τους άλλους», οι μαθητές/τριες απέκτησαν γνώση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, καλλιέργησαν πνεύμα αλληλεγγύης και συμμετείχαν σε εθελοντικές φιλανθρωπικές δράσεις. Άκουσαν την Ιστορία της γέννησης του Χριστού, αντιλήφθηκαν το μήνυμα αγάπης που αυτή εμπεριέχει και γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, τραγούδησαν και εκφράστηκαν εικαστικά. Συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, ευαισθητοποιήθηκαν κοινωνικά και διεύρυναν την οπτική τους. Ήρθαν σε επαφή με πολυτροπικά κείμενα, παρακολούθησαν εκπαιδευτικού περιεχομένου video και άκουσαν επιλεγμένες και σχετικού περιεχομένου ιστορίες. Κάνανε μετρήσεις (Μαθηματικά), έπαιξαν με λέξεις και τις αντέγραψαν (Γλώσσα).

2

Ως προς την υποενότητα «Ξεχωριστά διαφορετικοί, μα ίσοι» καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση απέναντι στο «άλλο»/στο διαφορετικό κι έμαθαν να το σέβονται. Εξοικειώθηκαν με την εικόνα της αναπηρίας, εντόπισαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με τους άλλους και ένιωσαν τη μοναδικότητα τους. Καλλιέργησαν την αλληλεγγύη και την συμπερίληψη.

Συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις των μαθημάτων, εξέφρασαν απόψεις, έκαναν χρήση των γνώσεων που προϋπήρχαν, απέκτησαν και εμπέδωσαν νέες. Συμμετείχαν σε ατομικές και ομαδο-συνεργατικές εικαστικές δημιουργίες και δούλεψαν σχετικά φύλλα εργασίας/εμπέδωσης.

Και σε αυτή τη θεματική ενότητα η συνεργασία και η συνδρομή των γονέων των μαθητών/μαθητριών μας υπήρξε έμπρακτη, ουσιαστική και πολύτιμη. Θεωρούμε ότι η ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” ολοκληρώθηκε πλήρως και επιτυχώς.

Δεκέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022

* Τα έργα είναι δημιουργίες παλαιότερων μαθητών μας, από το αρχείο του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης.