Διακοσμητικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο

ΔΩΡΕΕΣ

Το διδακτικό προσωπικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης ευχαριστούμε θερμά την κ. Δάφνη Κηπουρίδου, μητέρα νηπίου, για τη δωρεά διακοσμητικού Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο σχολείο μας.

ΔΩΡΕΑ

Σας είμαστε ευγνώμονες, στολίσατε το χώρο μας.

Υγεία και ευχές από όλους μας!

30/11/2021

Το ποντικάκι που ήθελα να αγγίξει ένα αστεράκι

Δανειστική βιβλιοθήκη

Έναυσμα για την επιλογή αυτού του παραμυθιού αποτέλεσε η προετοιμασία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων καθώς και η συμμετοχή μας σε φιλανθρωπική δράση του ιδρύματος “Κάνα μία ευχή” (make a wish)

“Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι”.jpg

Βιβλίο: “Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι”. Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς, ζωγραφιές: Stephen West, εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα (παιδική λογοτεχνία).

  • Ανάγνωση από την παιδαγωγό του παραμυθιού. Συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. (γλώσσα)
  • Εμβάθυνση στα μηνύματα του παραμυθιού.
  • Εικαστικές δημιουργίες/ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους, μετά την επεξεργασία του παραμυθιού. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα λειτούργησε και ως συνέχεια προηγούμενης δράσης, κατά την οποία οι μαθητές/τριες φιλοτέχνησαν ομαδο-συνεργατικά ένα αστέρι για το Ίδρυμα “Κάνε μία Ευχή”. (εικαστικά)

123546

Την υπέροχη ιστορία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω video:

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Ανακτήθηκε από τον χρήστη Junior Gr στο youtube (και δημιουργήθηκε στο VideoLink) στις 30/11/2021.

Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

MAKE A WISH- ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη».

Τίτλος προγράμματος: «Νιώθω και αγαπώ τους άλλους»

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: MAKE A WISH- ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ

(εκτίμηση διάρκειας: 2 ώρες)

1

(Τμήμα 1ο)

make a wish Ρούλα(Τμήμα 2ο)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

Το υλικό που λάβαμε ταχυδρομικά από το Ίδρυμα Κάνε μια Ευχή (Make-A-Wish Foundation) και ποικίλα υλικά εικαστικής έκφρασης.

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης των μαθητών/τριών απέναντι στο «άλλο», στο διαφορετικό.
  • Η ενθάρρυνση της εθελοντικής φιλανθρωπικής δράσης.
  • Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών/τριών.
  • Η εξοικείωσή τους στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Γνωριμία με το έργο και τη δράση του Ιδρύματος «Κάνε μία ευχή». Παρατήρηση του υλικού που μας έχει αποσταλεί. Καταστάσεις προβληματισμού, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων.
  • Εμπλοκή γονέων και μαθητών σε εθελοντικές δράσεις φιλανθρωπίας-αλληλεγγύης. Αγορά/απόκτηση (όσων επιθυμούν) του αστεριού του «Make a wish» κι ενίσχυση του φιλανθρωπικού του έργου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ

  • Εικαστική έκφραση και δημιουργία. Ομαδο-συνεργατική δημιουργία αφίσας/αστεριού για το «Κάνε μία ευχή». Αποστολή της δημιουργία μας, ως ένδειξη εκδήλωσης της αγάπης μας, και -συνακόλουθη- συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του.

51

  • Εικαστική έκφραση και δημιουργία. Φύλλο εργασίας για το portfolio, εμπνευσμένο από την αφίσα του Ιδρύματος “Κάνε μία ευχή” και σχεδιασμένο από τις εκπαιδευτικούς του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης. Θέμα: “Σχεδίασε το Αστέρι σου!”. Ατομικά ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους.



Λήψη αρχείου

ΚΟΛΛΑΖΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του βαθμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών, καθώς και των γονέων αυτών, γύρω από το θέμα. Μέσω του βαθμού συμμετοχής των μαθητών/τριών στις συζητήσεις και δράσεις που έχουν επιλεγεί, καθώς και μέσω της ενσυναίσθησης που θα αποκτήσουν μετά το πέρας του εργαστηρίου.

STARS 1(η εικόνα που στείλαμε για τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό σχολείων)

«Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Αγαπητοί γονείς,

Με έναρξη τον Δεκέμβριο, εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης τη δεύτερη θεματική ενότητα των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη». Ο προγραμματισμός μας είναι ο ακόλουθος:

Υποενότητες/Τίτλοι προγραμμάτων:

Ι. «Νιώθω και αγαπώ τους άλλους»

ΙΙ. «Ξεχωριστά διαφορετικοί, μα ίσοι»

.jpgΧρονική διάρκεια: 5 εργαστήρια (Δεκέμβριος-Ιανουάριος)

Αδρή περιγραφή προγράμματος: σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Να αντιληφθούν και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα. Να δημιουργηθεί συμπεριληπτικό περιβάλλον στην τάξη. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την/τις:

  • Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)
  • Δεξιότητες της Κοινωνικής ζωής
  • Δεξιότητες κοινωνικής ενσυναίσθησης
  • Κατασκευές, παιχνίδια/ ανάπτυξη της δημιουργικότητας

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, και ως προς την πρώτη υπενότητα, επιδίωξη είναι οι μαθητές/τριες να αποκτήσουν γνώση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, να καλλιεργήσουν πνεύμα αλληλεγγύης, να αντιληφθούν το μήνυμα αγάπης που εμπεριέχει η ιστορία της γέννησής του Χριστού και να μάθουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Ως προς τη δεύτερη υποενότητα, στοχεύουμε οι μαθητές/τριες να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα της διαφορετικότητας, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, να αγκαλιάσουν το «διαφορετικό» με αγάπη και να καταρρίψουν στερεοτυπικές συμπεριφορές.

Με εκτίμηση,

Το εκπαιδευτικό προσωπικό.

.jpg.jpg

Αποχαιρετούμε το Φθινόπωρο

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Φθινοπώρου και το αποχαιρετούμε ακούγοντας την υπέροχη σύνθεση του Αντόνιο Βιβάλντι “Φθινόπωρο” από το κορυφαίο έργο του “Οι Τέσσερις Εποχές”.

φθινόπωρο

Το κομμάτι, που το συνοδεύει ένα ενδιαφέρον video, μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω:

Φθινόπωρο, Αντόνιο Βιβάλντι

Ώρα για παιχνίδι!

Προσπαθήστε να συνθέσετε το παζλ με τα φθινοπωρινά φύλλα.

ΟΛΓΑΣ(δημιουργίες των μαθητών/τριων του Ολοήμερου τμήματος)

* Το video με το κομμάτι του Βιβάλντι “Φθινόπωρο” ανακτήθηκε από τον χρήστη Orchestra of St. Luke’s στο youtube (και δημιουργήθηκε στο VideoLink) στις 29/11/2021.

Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- “Ρομποτική στο Νηπιαγωγείο”

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- “Ρομποτική στο Νηπιαγωγείο”

Το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με ακόμη 8 Νηπιαγωγεία της περιοχής Κοζάνης διοργανώνουν από κοινού ενδοσχολικές επιμορφωτικές δράσεις. Κάθε Νηπιαγωγείο αναλαμβάνει ένα επιμορφωτικό δίωρο ποικίλης θεματολογίας και συμμετέχουν διαδικτυακά 20 συνάδελφοι. Τον κύκλο των σεμιναρίων άνοιξε το 22ο Νηπιαγωγείο με το σεμινάριο <<Ρομποτική στο Νηπιαγωγείο>> και εισηγήτρια την Ευγενία Κατσάλη , την οποία ευχαριστούμε θερμά. Παίξαμε και μάθαμε αρκετά για τις ρομποτικές μέλισσες BEE-BOT.

.jpg

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ “Ευ Ζην”

«Φρούτα φθινοπωρινά-διατροφή, υγεία, χαρά»food art 1

Αφού ολοκληρώθηκε το εργαστήριο δεξιοτήτων «Φρούτα φθινοπωρινά-διατροφή, υγεία, χαρά», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν. Τα νήπιά μας γνώρισαν τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά, την προέλευσή τους, τη διατροφική τους αξία, τα υποπροϊόντα τους, τη διαδικασία καλλιέργειάς τους, καθώς επίσης και την «Τριάδα της Μεσογειακής Διατροφής». Εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους, έπαιξαν γλωσσικά παιχνίδια. Προβληματίστηκαν και μέσα από υποθέσεις, έφτασαν σε συμπεράσματα, σύγκριναν, ομαδοποίησαν, αντιστοίχισαν, σειροθέτησαν φρούτα και σύνδεσαν την ποσότητα με τα αριθμοσύμβολα. Εκφράστηκαν δημιουργικά (ομαδικά και ατομικά) και ήρθαν σε επαφή με την τέχνη. Γνώρισαν μύθους και έθιμα του τόπου μας, τραγούδησαν και χόρεψαν. Υιοθέτησαν στάσεις, ώστε να προάγουν τη σωματική και κατ’ επέκταση την ψυχική τους υγεία («Νούς υγιής εν σώματι υγιή»).

Συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις των μαθημάτων, ώστε οι παιδαγωγοί να εντοπίσουν τις γνώσεις που προϋπήρχαν καθώς κι αυτές που αποκτήθηκαν και εμπεδώθηκαν από αυτούς/αυτές και καταγράφηκε η προσπάθειά τους σε σχετικά φύλλα εργασίας/εμπέδωσης.

Σε αυτή τη διαδρομή, συμπαραστάτες υπήρξαν οι γονείς των νηπίων, βοηθώντας είτε υλικά, είτε με τη συμμετοχή τους στις δράσεις. Θεωρούμε ότι το εργαστήριο δεξιοτήτων «Φρούτα φθινοπωρινά-διατροφή, υγεία, χαρά», στέφθηκε με επιτυχία.

food art 2

Οκτώβριος 2021-Νοέμβριος 2021

 

ΦΡΟΥΤΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα- Ευ ζην.

Τίτλος προγράμματος: «Φρούτα φθινοπωρινά-διατροφή, υγεία, χαρά».

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΥΤΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ

(εκτίμηση διάρκειας: 3 ώρες)

ΜΕΣΑ και ΥΛΙΚΑ:

  • Φρούτα (5 μήλα, 3 πορτοκάλια, 4 αχλάδια, 5 μανταρίνια, 4 μπανάνες), 2 γιαούρτια, 1 βάζο μέλι, 3 κουτάλια σούπας, 1 σαλατιέρα, πιάτα και κουτάλια μίας χρήσης, χαρτοπετσέτες.

.jpg

  • Χαρτί Α4, χαρτί Α3.
  • Ένα μαντίλι.
  • Αριθμοκάρτες/αριθμοί 1-9.
  • Πίνακας υλικών κι εκτέλεσης συνταγής και κινητά καρτελάκια λέξεων συνταγής.
  • Λέξη «ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ» σε καρτέλα πλαστικοποιημένη και πλαστικοποιημένα γράμματα που συνθέτουν τη λέξη αυτή.
  • Καρτέλες γραμμάτων της λέξης «ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ».
  • Πίνακας αναφοράς με χρώματα και κινητές καρτέλες με τις λέξεις «κόκκινο», «κίτρινο», «πράσινο» και «πορτοκαλί».
  • Φρούτα από χαρτόνι (μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μπανάνα, μανταρίνι).
  • Φύλλα εργασίας/αξιολόγησης.

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Επαφή των μαθητών/τριών με τα φρούτα και απόκτηση υγειούς διατροφικής συμπεριφοράς. (Αγωγή υγείας)
  • Καλλιέργεια της γλώσσας. Βελτίωση και εμπλουτισμός του προφορικού λόγου. Γραφή σε «λίστες». (Γλώσσα)
  • Ερμηνεία των γενικών στοιχείων του κόσμου μέσα από διαδικασίες όπως: παρατήρηση, περιγραφή, σύγκριση, ταξινόμηση, αντιστοίχιση, πληθικότητα και αριθμητικά σύμβολα. (Μαθηματικά)

ΔΡΑΣΗ:

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Α) Πριν την εκτέλεση της συνταγής

  • Μαντέματα: αναγνώριση φρούτων με κλειστά μάτια (αφή, όσφρηση).
  • Ομαδοποιήσεις φρούτων βάσει χρώματος και είδους.
  • Συγκρίσεις συνόλων μέσω αντιστοιχίσεων ένα προς ένα (ποια ομάδα έχει τα περισσότερα φρούτα; ποια τα λιγότερα; ποιες ομάδες είναι ισάριθμες;).
  • Πληθικότητα και αριθμητικά σύμβολα. Απαρίθμηση φρούτων σε κάθε σύνολο. Σύνδεση κάθε συνόλου με την αντίστοιχη αριθμοκάρτα.

ΑΡΙΘΜΟΙ

  • Παρατήρηση του πίνακα παρουσίασης της συνταγής. Σχετικές ερωτήσεις από την Εκπαιδευτικό και απαντήσεις από τους μαθητές/τριες («Τι είναι συνταγή;», «Τι βλέπουμε στη συνταγή;»- γράμματα, λέξεις, αριθμούς, εικόνες, «Πώς είναι γραμμένα τα υλικά;»-κάθετα, κ.τ.λ.).

συνταγή

  • Αντιστοιχίσεις των λέξεων φρούτων και υλικών που είναι γραμμένες στα κινητά καρτελάκια με αυτές της συνταγής.
  • Άλλα παιχνίδια λέξεων.

πορτοκάλι σύνθεση λέξεων

(“ΜΗΛΟ”, “ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ”: σύνθεση λέξεων)

λέξεις

(αντιστοίχιση χρωμάτων-λέξεων)

λέξεις

(αντιστοίχιση φρούτων-λέξεων)
.jpg(παροιμίες με φρούτα)

  • Τοποθέτηση των λέξεων της συνταγής (τις οποίες έχουμε ξεκολλήσει) στη σωστή θέση από μνήμης (αυτό μπορεί να γίνει και την επόμενη ημέρα, ως άσκηση επανάληψης/εμπέδωσης).

Β) Εκτέλεση συνταγής

  • Οι μαθητές διαβάζουν ανά σειρά τα υλικά. Τα τοποθετούν ξέχωρα για την εκτέλεση της συνταγής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Εκπαιδευτικού (π.χ.: «Θα τα χρειαστούμε όλα τα μήλα;», «Περισσότερα ή λιγότερα;», «Πόσα περίσσεψαν;» ή «Πόσα ακόμη χρειαζόμαστε;», κ.τ.λ.).
  • Οι μαθητές ξεφλουδίζουν μανταρίνια, μπανάνες, πορτοκάλια (λεπτή κινητικότητα). Η Εκπαιδευτικός βοηθά με τα μήλα και τα αχλάδια. Εκτελούμε τη συνταγή, ανακατεύοντας τα φρούτα και προσθέτοντας γιαούρτι και μέλι.
  • Κατά τη διάρκεια της παρασκευής, οι μαθητές λένε ποιήματα και λίμερικ σχετικά με τα φρούτα.
  • Η Εκπαιδευτικός κατευθύνει τους μαθητές/τριες, ώστε να εντοπίσουν πως η λέξη «Φρουτοσαλάτα» είναι σύνθετη λέξη. Βρίσκουν τα δύο συνθετικά, συλλαβίζουν τη λέξη, την αναλύουν στα γράμματα που εμπεριέχει με τη βοήθεια του υλικού που προαναφέρθηκε (λέξη «ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ» σε καρτέλα πλαστικοποιημένη και πλαστικοποιημένα γράμματα που συνθέτουν τη λέξη αυτή).

σύνθεση λέξης

  • Οι μαθητές χρησιμοποιούν καρτέλες γραμμάτων της λέξης «ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ». Κάθε μαθητής/τρια κρατάει κάποιο γράμμα. Προσπαθούν να μπουν στη σωστή σειρά, προκειμένου να σχηματίσουν τη λέξη με υποδείξεις της Εκπαιδευτικού ή κάποιου μαθητή/τριας.
  • Οι μαθητές σερβίρουν ευγενικά και δοκιμάζουν.

.jpg

Και μια όμορφη κατασκευή από τους μαθητές/τριες του Ολοήμερου τμήματος.

γλωσσοπίεστρα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

  • Αξιολόγηση γεύσεων από τους μαθητές/τριες.
  • Φύλλα αξιολόγησης. Οι μαθητές δουλεύουν ατομικά σε ομάδες εργασίας. Κάθε ομάδα δουλεύει από ένα διαφορετικό φύλλο εργασίας/αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή/τριας. Επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των μελών κάθε ομάδας.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

(τα φύλλα εργασίας είναι δημιουργίες των εκπαιδευτικών του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης)

* Τα φύλλα αξιολόγησης ίσως πλαστικοποιηθούν και γίνουν «σουπλά», που οι μαθητές/τριες θα πάρουν σπίτι τους ή που θα αξιοποιηθούν στο χώρο του Νηπιαγωγείου για παιχνίδια με πλαστελίνη. Εναλλακτικά, ίσως μπουν στον ατομικό φάκελο κάθε μαθητή/τριας.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα- Ευ ζην.

Τίτλος προγράμματος: «Φρούτα φθινοπωρινά-διατροφή, υγεία, χαρά».

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

(εκτίμηση διάρκειας: 2 ώρες)

ΥΛΙΚΟ:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
  • φρούτα και λαχανικά από το μανάβικο της τάξης,
  • παιχνίδι «matching game» της Unicef,
  • παιχνίδι αρίθμησης «φύλλα, μήλα, δέντρα» (κατασκευασμένο από την εκπαιδευτικό),
  • αριθμοκάρτες 1-4
  • σχετικό/ά φύλλο/α εργασίας/αξιολόγησης.

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να αντιμετωπίζουν καταστάσεις προβληματισμού, να κάνουν απλές υποθέσεις και να οδηγούνται σε συμπεράσματα.
  • Να διαχειρίζονται καταστάσεις που συνδέονται με την καθημερινή ζωή.
  • Να ερμηνεύουν τον κόσμο μέσα από: παρατήρηση, περιγραφή, σύγκριση, ομαδοποίηση, αντιστοίχιση, σειροθέτηση & συμβολική αναπαράσταση.
  • Να οικοδομούν σταδιακά την έννοια των αριθμών και να την αντιστοιχίζουν με τα αριθμητικά σύμβολα.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Με τα φρούτα παίζουμε διάφορα παιχνίδια:

  • ομαδοποίησης: σε φρούτα και λαχανικά (από το μανάβικο) και αξιοποιώντας το υλικό από το παιχνίδι «matching game» της Unicef,

λαχανικά

(ομαδοποιήσεις φρούτων και λαχανικών/δημιουργία συνόλων)
memory(παιχνίδι μνήμης “memory”)

  • ομαδοποιήσεις/δημιουργία συνόλων: μήλων βάσει χρώματος (κόκκινα, κίτρινα, πράσινα),

σύνολα

  • αντιστοίχισης: κάθε φρούτο με το δένδρο από το οποίο προέρχεται (φύλλο εργασίας),



Λήψη αρχείου

(το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία των εκπαιδευτικών του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης)

  • σύγκρισης βάρους: εμπειρικά (ζυγίζουν τα φρούτα στα δυο τους χέρια & αποφαίνονται ποιο είναι το βαρύτερο),
  • διαίρεσης: μοιράζουν φρούτα σε πολλούς συμμαθητές,
  • αρίθμησης: παιχνίδι αρίθμησης «φύλλα, μήλα, δέντρα» (κατασκευασμένο από την εκπαιδευτικό).

μήλα δέντρα 1μήλα δέντρα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω:

  • Συζήτησης και διατύπωσης των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγουν. Η παιδαγωγός εντοπίζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν και εμπεδώθηκαν από αυτούς/αυτές.
  • Των απαντήσεων που δίνουν στην παιδαγωγό κατά την διεξαγωγή των προγραμματισμένων παιχνιδιών.
  • Του προαναφερθέντος φύλλου εργασίας/αξιολόγησης.

 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα- Ευ ζην.

Τίτλος προγράμματος: «Φρούτα φθινοπωρινά-διατροφή, υγεία, χαρά».

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

(εκτίμηση διάρκειας:3 ώρες)

.jpg(“Καλάθι με φρούτα”, ομαδική εικαστική δημιουργία του ολοήμερου τμήματος)

ΥΛΙΚΟ:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
  • υποπροϊόντα αυτών,
  • εικόνες φρούτων (έργα τέχνης, φωτογραφίες),

(σχετικό ταμπλό παρατήρησης/επεξεργασίας).jpg

  • εικόνες της μεσογειακής τριάδας (οίνος-σίτος-έλαιον) και των αντίστοιχων θεών (Διόνυσος-Δήμητρα-Αθηνά),

(απεικόνιση των Θεών Αθηνάς, Διόνυσου, Δήμητρας και των προϊόντων που αντίστοιχα προστατεύουν: ελιά/λάδι, κρασί/σταφύλι, σιτάρι. Έργο παλαιότερων μαθητών από το αρχείο του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης, που χρησιμοποιείται ως εποπτικό υλικό)

.jpg

  • εικόνες και λέξεις της μεσογειακής τριάδας.

( Έργο παλαιότερων μαθητών από το αρχείο του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης. Η Μεσογειακή Τριάδα αποδίδεται με λέξεις, ζωγραφιές και σύμβολα της Γραμμικής Β’. Χρησιμοποιείται ως εποπτικό υλικό).jpg

ΣΤΟΧΟΙ

  • Να περιγράφουν, να διηγούνται, να συζητούν με τη χρήση στοιχειώδους επιχειρηματολογίας, να αποκτούν φωνολογική επίγνωση, να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο (Γλώσσα).
  • Να γνωρίσουν περισσότερα για τους φυτικούς οργανισμούς (Φυσικό περιβάλλον).
  • Να μάθουν να συνεργάζονται και να κατακτούν τη γνώση μέσα από την ομαδική εργασία (ανθρωπογενές περιβάλλον).
  • Να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το περιβάλλον (ανθρωπογενές περιβάλλον).
  • Να γνωρίσουν τη σχέση της επιστήμης με την καθημερινή ζωή (γεωπόνος-φυτοφάρμακα) και τη χρησιμότητα των μηχανών στη ζωή μας (ανθρωπογενές περιβάλλον).

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Α) Συζητώντας μαθαίνουμε:

  • για τα φρούτα (μήλο, αχλάδι, ρόδι, σταφύλι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κτλ) και τα λαχανικά του φθινοπώρου (χρώματα, γεύσεις: γλυκό, ξινό, στυφό),
  • από ποια δένδρα ή φυτά τα παίρνουμε,
  • τη διατροφική τους αξία (βιταμίνες Α & C, μέταλλα, ιχνοστοιχεία),
  • τα υποπροϊόντα τους (χυμοί, αποξηραμένα φρούτα & λαχανικά, γλυκά κουταλιού, κομπόστες, μαρμελάδες, πάστα ντομάτας),
  • τη διαδικασία της καλλιέργειάς τους (φύτευση, πότισμα, σκάλισμα, λίπανση: κοπριά-φυτοφάρμακα και πόσο αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας).

Β) Μεσογειακή τριάδα και διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα:

  • Καλάθι με προϊόντα της μεσογειακής τριάδας

.jpg

  • Κάνουμε μία σύντομη αναφορά στην διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα και στην «τριάδα της Μεσογειακής διατροφής» (σίτος, λάδι, κρασί).

3άδα

(εποπτικό υλικό από το αρχείο των εκπαιδευτικών του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης)

  • Παίζουμε παιχνίδι αντιστοίχισης εικόνων και λέξεων της μεσογειακής τριάδας. Συλλαβίζουμε τις λέξεις και εντοπίζουμε τη φωνή του αρχικού τους γράμματος.

.jpg(εποπτικό υλικό από το αρχείο των εκπαιδευτικών του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης)

  • Ζωγραφίζουμε τη μεσογειακή τριάδα. (ζωγραφική με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές στο φόντο).

1Ζ2Ζ3Ζ

  • Δουλεύουμε σχετικά φύλλα εργασίας/εμπέδωσης.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

(τα φύλλα εργασίας είναι δημιουργίες των εκπαιδευτικών του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών γίνεται μέσω:

  • συζήτησης (επαναληπτικού μαθήματος), όπου η παιδαγωγός εντοπίζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν και εμπεδώθηκαν από τους μαθητές/τριες,
  • δημιουργίας «αραχνογράμματος» με όσα έχουν μάθει.



Λήψη αρχείου

Ώρα για παιχνίδι!

Προσπάθησε να ταιριάξεις τα ζευγάρια.

(παιχνίδι μνήμης “memory”)

Προσπαθήστε να σχηματίσετε τη Μεσογειακή Τριάδα στο παρακάτω παζλ.