ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Σπουδαία διάκριση του 4ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας

δυο βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό

Το 4ο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υλοποίησε τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, της Ελλάδας της Κύπρου και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και έχει ως βασική επιδίωξη να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Κύπρου, την ανθρωπογεωγραφία της, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τέλος το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Τα νήπια ασχολήθηκαν σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα με το θέμα της Κύπρου (γλώσσα-μαθηματικά-περιβάλλον-εικαστικά) και με τη χρήση εργαλείων web2 προσέγγισαν τα αξιοθέατα, τα ιστορικά-θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού. Προσεγγίσαμε τα γεγονότα του 74 μιλήσαμε για την εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα συνδέσαμε με τα πρόσωπα του τόπου μας που έγιναν ήρωες και με τους τέσσερις μέχρι σήμερα αγνοούμενους.

Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήσαμε τρία έργα στις κατηγορίες σποτ, εικαστικό, ταινία μικρού μήκους εκ των οποίων τα δύο βραβεύτηκαν. Συνολικά στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 1456 καλλιτεχνικές δημιουργίες σε όλες τις κατηγορίες.

Δυο λόγια για το σποτ «Ας διδαχτούμε»

Στο σποτ αναδεικνύουμε το γεγονός της προσμονής για 48 χρόνια των τεσσάρων αγνοουμένων της ΠΕ Καρδίτσας Δ. Αθανασόπουλο, Δ. Ανεμά, Χ. Σκαμπαρδώνη και Γρ. Ραχωβίτσα. Ευελπιστούμε πως με την ολοκλήρωση της ανεύρεσης όλων των αγνοουμένων, η ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) να μη χρειαστεί να ασχοληθεί ξανά με τέτοιο έργο που είναι απόρροια του πολέμου. Η προτροπή μας είναι να εργαστούμε όλοι για την ειρήνη και στόχος να εμπεδωθεί η φιλία, η ειρήνη και η προκοπή, για όλους τους λαούς στη γη. Μπορείτε να δείτε το έργο στον παρακάτω σύνδεσμο

https://drive.google.com/file/d/1HitKdELX-zsr2Fx_qVTAeEBJBn78GJ4t/view?usp=sharing

Δυο λόγια για το εικαστικό «Η Κύπρος μας»

Η γνωριμία με την Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ζωγραφιάς με στοιχεία κολάζ. Σε χαρτί του μέτρου με χρήση τέμπερας, ξυλομπογιάς και μαρκαδόρων, τα παιδιά αποτύπωσαν το γεωφυσικό χάρτη με ανάλογα χρώματα. Πρόσθεσαν τα ονόματα των πόλεων το φάρο στον Απόστολο Ανδρέα. Στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που την περιβάλλει με τους κυματισμούς πετούν γλάροι, πλέουν βάρκες, ιστιοφόρα, αναδύεται η γοργόνα, δελφίνια, η θεά του νησιού η Αφροδίτη. Τα ζωντανά χρώματα, η παιδικότητα, η ομαδική εργασία βρήκαν την έκφρασή τους στο έργο με τίτλο Η Κύπρος μας. Οι διαστάσεις του έργου είναι 100 x 160 cm.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του προγράμματος απένειμε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία αυτή. Μπορείτε να δείτε το έργο στον παρακάτω σύνδεσμο

https://drive.google.com/file/d/1F5eck1OdYsXlxESHkPVhKXSPC89e2KcA/view?usp=sharing

Δύο λόγια για ην ταινία «Η Επιστροφή»

Το Νοέμβριο του 2021 επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Κύπρο επτά ήρωες αγνοούμενοι από το 1974. Μεταξύ αυτών και Θωμάς Κουκούλης από τον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Στις 12 Δεκεμβρίου έγινε η ταφή του ήρωα στη γενέτειρά του με τις τιμές που αρμόζουν και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Θωμάς Κουκούλης στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ (Ελληνικής Δύναμης Κύπρου) έφτασε στην Κύπρο στις 19 Ιουλίου του 1974. Από το ξημέρωμα της επόμενης, 20ης Ιουλίου, βιώνει τα γεγονότα της εισβολής, το βομβαρδισμό του στρατοπέδου του με το πρώτο φως της ημέρας. Συμμετέχει στη υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και της Ελληνικής σημαίας. Το μεσημέρι με την ΕΛΔΥΚ επιτίθενται στο Κιόνελι αλλά αναγκάζονται να γυρίσουν στο στρατόπεδο λόγω των δυσμενών συνθηκών, αναδιοργανώνονται και επιτίθενται ξανά το βράδυ. Φτάνοντας στις παρυφές του Κιόνελι (έδρα των αντιπάλων) υποστηρίζοντας την ομάδα του ως πολυβολητής, δέχεται το βόλι και εκεί αφήνει την τελευταία του πνοή. Παραμένει αγνοούμενος χρόνια 47 φιλοξενούμενος στα χώματα της Κύπρου τα ιερά. Η ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) αξιοποιώντας πληροφορίες προέβη σε εκσκαφή και ανεύρεση των οστών. Ύστερα από την ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA αποδόθηκαν στην οικογένειά του. Η υπέρτατη θυσία του κοσμεί το πάνθεο των ηρώων μας, εμπνέει το λαό μας σε κάθε ανάλογη περίσταση. Τα διδάγματα της ιστορίας οφείλουμε να τα αντλούμε, να διδασκόμαστε από αυτά ιδιαίτερα από τη δοκιμασία του Ελληνισμού το 1974.

Τα νήπια απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον ήρωα με το δικό τους τρόπο, με απαγγελίες ποιημάτων που έγραψαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, καταθέσεις στεφάνων δόξας και γάμου, έτσι όπως αποτυπώνετε στην ταινία.

Γιατί ποτέ δεν πέθαναν ποτέ δε σκοτωθήκαν

τη λευτεριά ερωτεύτηκαν την Κύπρο παντρευτήκαν.

Η θυσία του Θωμά και τόσων άλλων ηρώων, ας είναι η αφορμή για να….. ανεβούμε λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα…. όπως ο Γ. Σεφέρης εξέφρασε την ανάταση του λαού και του έθνους ποιητικά.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του προγράμματος απένειμε στην ταινία το πρώτο βραβείο.

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη Λευκωσία στις 11 Μαΐου, θα βραβευθούν τα σχολεία που διακρίθηκαν. Μπορείτε να δείτε το έργο στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://drive.google.com/file/d/1LG0bWnCTp173HYTWFye0rqSlR9txkFCy/view?usp=sharing

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αναστασοπούλου Αγλαΐα, Γκουμπλιά Παρασκευή, Γρηγορίου Σταυρούλα, Δημάκη Ευαγγελία, Νούκας Σεραφείμ, Σταυράκη Σοφία

4ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας