1η δραστηριότητα (αφόρμηση):
Βάζουμε μουσική και προτείνουμε στα παιδιά να σηκωθούν και να κινούνται με το ρυθμό όσο παίζει η μουσική. Μόλις σταματάει η μουσική, η δασκάλα λέει δυνατά ένα συναίσθημα (π.χ. χαρά, λύπη, ενθουσιασμός, απογοήτευση, αγωνία, θυμός) και τα παιδιά θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να εκφράσουν το συναίσθημα που άκουσαν, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πρόσωπό τους αλλά ολόκληρο το σώμα τους. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση και εξηγούμε στα παιδιά ότι πολλές φορές το σώμα λέει περισσότερα από τις λέξεις ή τις εκφράσεις.
2η δραστηριότητα: «Θυμώνω μαζί σου όταν…»
Δείχνουμε στα παιδιά την εικόνα «Θυμώνω μαζί σου όταν…» και τους ζητάμε να την περιγράψουν και να σχολιάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ δυο φίλων. Τους ζητείται να κάνουν υποθετικά σενάρια για το τι μπορεί να έχει συμβεί και είναι σε αυτήν την κατάσταση οι δυο φίλοι. Επίσης, ρωτιούνται πώς καταλαβαίνουν ότι τσακώνονται. (γίνεται σύνδεση με την δραστηριότητα αγαλματάκια: έκφραση προσώπου, κινήσεις, στάση σώματος) και αν πιστεύουν ότι ο τρόπος που επιλέγουν οι δυο φίλοι προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα τους, μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να λυθεί η διαφωνία τους.
3η δραστηριότητα: «Ιστορίες σύγκρουσης »
Ζητάμε από κάθε παιδί να θυμηθεί τον τελευταίο τσακωμό που είχε ή έναν τσακωμό που θυμάται. Κατόπιν, τους χωρίζουμε σε ομάδες και τους ζητάμε να κουβεντιάσουν τους τσακωμούς τους, να διαλέξουν έναν από αυτούς και να γράψουν μια σύντομη ιστορία σχετικά με την σύγκρουση, να δώσουν ένα τίτλο και να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
- Για ποιόν λόγο έγινε ο τσακωμός;
- Ποιες συμπεριφορές ή πράξεις χειροτέρεψαν την κατάσταση;
- Με ποιους τρόπους μπορεί να επιλυθεί σωστά η σύγκρουση;
Η κάθε υποομάδα στην ολομέλεια παρουσιάζει τη δουλειά της με όποιον τρόπο θέλει (ανάγνωση ιστορίας, θεατρικού σκετς…).
4η δραστηριότητα: «Χρυσός Οδηγός επίλυσης συγκρούσεων»
Σαν τελική δραστηριότητα τα παιδιά φτιάχνουν έναν “Χρυσό Οδηγό επίλυσης συγκρούσεων” (σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν), ξεκαθαρίζοντας τις παγίδες στις συγκρούσεις (π.χ. θυμώνω και βρίζω και αντί να σταματάει ο τσακωμός και τα πράγματα γίνονται χειρότερα) και τις καλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε (π.χ. προσπαθώ να συζητήσω με τον άλλο, να βρω λύσεις κτλ.)
Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προέρχονται από παλαιότερη συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»