ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ : “ACTING GREENER IN SCHOOLS THROUGH DIGITAL NARRATIVES”

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +

ACTING GREENER IN SCHOOLS THROUGH DIGITAL NARRATIVES”

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Για να δείτε τις φωτογραφίες , τα παραμύθια και τα βιντεάκια, πατήστε πάνω στους υπερσυνδεσμους (λέξεις με κόκκινα γράμματα) με το ποντίκι σας ,αριστερό κλικ!

Το Σχολείο μας συμμετέχει το τρέχον σχολικό έτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + , με τίτλο “Acting Greener in Schools through Digital Narratives”. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δ/ντρια της σχολικής μας μονάδας, κα. Σέργη Μαρία, και τους/ις μαθητές/ριες του Ε1΄ τμήματος του σχολείου και αφορά την κλιματική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά, συζητήσαμε με τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή, τι σημαινει κλιματική αλλαγή, πού παρατηρούμε γύρω μας την κλιματική αλλαγή, αιτίες και συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έπειτα,τα παιδιά αναζήτησαν στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες και παρουσίασαν στην τάξη παραδείγματα της κλιματικής αλλαγής.

Μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος και πώς μπορούμε να συμβάλουμε σ’ αυτήν. Διαφοροποιήσαμε τις έννοιες “ Γραμμική οικονομία” και “Κυκλική οικονομία ”, η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στην ανακύκλωση και τη σημασία της για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο με τίτλο “Η αξία της ανακύκλωσης”. Έπειτα οι μαθητές/ριες ζωγράφισαν παραδείγματα περιπτώσεων γραμμικής και κυκλικής οικονομίας.

Παίξαμε το παιχνίδι της τυφλόμυγας με έναν διαφορετικό τρόπο: Τα παιδιά έφεραν αχρηστα υλικά από το σπίτι τους , τα σκορπίσαμε στην τάξη και στη συνέχεια ένα παιδί με κλειστά τα μάτια, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός συμμαθητή του, έπρεπε να μαζέψει τα άχρηστα υλικά και να τα βάλει στη σακούλα σκουπιδιών που είχαμε κρεμάσει .

Τη δραστηριότητα αυτή την ονομάσαμε “Τα σκουπίδια που φτιάχνουμε σήμερα” και είχε ως απώτερο στόχο τη συζήτηση για τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, για να μειωθούν τα απόβλητα στο τοπικό μας περιβάλλον , καθώς και το πώς αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Αργότερα, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και αξιοποιήσαμε αυτά τα άχρηστα υλικά. Η ομάδα των αγοριών έφτιαξε ένα ρομπότ που το ονόμασε “σκουπιδοφάγο

και η ομάδα των κοριτσιών έγραψε ένα σχετικό παραμύθι.

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού, όπου παρακολουθήσαμε καλές πρακτικές για την έναρξη εκστρατειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την Παγκόσμια Ημέρα Υδροβιότοπων (2 Φεβρουαρίου) παρακολουθήσαμε το βίντεο “ Οι υδροβιότοποι και η σημασία τους ” ( Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου, με την επιμέλεια της επιστημονικά υπεύθυνης του Μουσείου, καθηγήτριας του τμήματιος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Δρ. Νίκης Ευελπίδου)

Επίσης παρακολουθήσαμε απ’ το CINEDU την ταινία “ Οι απόδημοι ”, όπου μία αρκούδα με το αρκουδάκι της αναγκαζονται να μεταναστεύσουν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Υλοποιήσαμε διάφορες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Επισκεφθήκαμε το Φράγμα της Φανερωμένης και τη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών (όπου τα παιδιά έκαναν και κάποια μικρά πειράματα, που αφορούσαν την κατασκευή των φραγμάτων). Μιλήσαμε για τη λειψυδρία στη Νάξο και για το πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη συχνότητα των βροχοπτώσεων.

Επισκεφθήκαμε τη λαγκούνα, όπου ενημερωθήκαμε για την ποιότητα των πετρωμάτων και τη συμβολή των πλακών στην προστασία της ακτής. Επίσης μιλήσαμε για τον υδροβιότοπο της περιοχής.

Επισκεφθήκαμε δύο κέντρα ανακύκλωσης που υπάρχουν στο νησί και καταλήξαμε στο Δημαρχείο, όπου ένας εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου & Μ. Κυκλάδων μας μίλησε, στην αίθουσα “Ι.Καμπανέλλης” ,για την ανακύκλωση και τη σημασία της.

Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκαν δύο σημαντικές επιμορφώσεις: Η πρώτη από τον κ. Τσελέντη Ιάκωβο, υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “ Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές ” και

η δεύτερη από τη Δρ.Δρ, Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια του τμήματιος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ με θέμα “ Η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη γενικά και στη Νάξο ειδικότερα ”.

Τελικό προϊόν που παράχθηκε – Ψηφιακές ιστορίες :

Οι μαθητές/ριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ασχολήθηκαν με τη συγγραφή τριών σεναρίων. Η επιλογή των θεμάτων έγινε από τα ίδια τα παιδια.

Το 1ο σενάριο είχε θέμα Η ζωή σε έναν Υδροβιότοπο ”.

Αναφέρεται στην εγκατάλειψη ενός Υδροβιότοπου από τα ζώα και τα πουλιά που ζούσαν εκεί, καθώς, λόγω της ξηρασίας, μειώθηκε πάρα πολύ η στάθμη του νερού.

Στο τέλος τα ζώα έκαναν εκστρατεία για να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους στην εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού.

Το 2ο σενάριο είχε θέμα Η ανατροπή. Αναφέρεται στη ζωή μιας πόλης, η οποία κινδύνεψε να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της ,εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Την τελευταία στιγμή όμως οι άνθρωποι άλλαξαν τρόπο ζωής και έσωσαν την πόλη.

Το 3ο σενάριο είχε θέμα Ένα πικ νικ με φλογερή κατάληξη. Αναφέρεται σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος, εξαιτίας της ανθρώπινης αμέλειας, και κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον , τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στο τέλος, οι άνθρωποι κατάλαβαν το λάθος τους και θέσπισαν νόμους για την προστασία των δασών.

Και τα τρία αυτά σενάρια , με τη βοήθεια του καθηγητή της Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Μυρμηγκάκη Πασχάλη και του καθηγητή της μουσικής κ. Κων/νου Σαρρηκώστα (ο οποίος μελωποίησε το 2ο σενάριο) μετατράπηκαν σε ψηφιακές ιστορίες !!!!