Κινητικότητα στην Κρακοβία της Πολωνίας
Πραγματοποιήθηκε η 4η και τελευταία κινητικότητα στην Κρακοβία της Πολωνίας από τις 11-05-2024 έως τις 14-05-2024 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA210-SCH – Small-scale partnerships in school education and training/ Facing Challenges and Finding Solutions in 21st. Music Education among Young Learners 2021-1-BG01-KA21-SCH-00008156 Mobility in Poland 11/05/24-14/05/24 A Multiplier Event “The Supporting Role of Musical Education”, στο οποίο συμμετέχει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς από το 2022.
Στο ταξίδι έλαβαν μέρος η κ. Δ/ντρια της Π.Ε. Βοιωτίας Χουλιάρα Παναγιώτα, η κ. Σύμβουλος Π.Ε. Σκόνδρα Ασημίνα, η κ. Σύμβουλος Αγγλικής Δ.Ε. Αργυρίου Ελένη, η κ. Δ/ντρια του Σχολείου Ράπτη Αστερία και οι εκπ/κοί του Σχολείου, κ. Μαριδάκη Ελένη, Νυδριώτη Θεοδώρα, Πέτρου Βασιλική και Κόγια Ελένη.
Το Σχολείο το οποίο φιλοξένησε την κινητικότητα και τις δράσεις είναι το «Κέντρο για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση Κρακοβίας» http://www.blind.krakow.pl
Ειδικότερα:
Την Κυριακή 12-05-2024 οι δράσεις περιελάμβαναν: 1. Πολιτιστικά Εργαστήρια – Επίσκεψη στο Αλατορυχείο Wieliczka 2. Ξενάγηση στην πλατεία της αγοράς και την παλιά Πόλη και Kazimierz 3. Η Κληρονομιά της κλασικής μουσικής στην Πολωνία.
Τη Δευτέρα 13-05-2024:
Εργαστήρια:
1. Αντίληψη της κλασικής μουσικής ως πηγή συναισθηματικής νοημοσύνης και διανοητικής εκπαίδευσης των παιδιών.
2. Ο ρόλος της σχέσης του παιδιού –Δασκάλου – Γονέα στη Μουσική Εκπαίδευση των παιδιών. Όπερα της Κρακοβίας-Κονσέρτο μαθητών/τριών με αναπηρία με στην συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Κρακοβίας
Την Τρίτη 15-05-2024:
Εργαστήρια:
1. Συμβουλές για τη διδασκαλία Μουσικής σε μαθητές/τριες με προβλήματα όρασης –αφή, αίσθηση και ήχος –μάθημα της Μουσικογραφίας.
2. Διδακτικές και εκπαιδευτικές αρχές και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μουσικής – βασικές πτυχές της ενσωμάτωσης·
3. Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – πληροφορίες από μουσικούς με προβλήματα όρασης– αφηγήσεις από την παιδική ηλικία, Διά Βίου Μάθηση και μουσική συμμετοχή.
4. Η Μουσική στην εκπαίδευση παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες – Εκπαιδευτικά Οφέλη της μουσικής για μία Συμπεριληπτική Τάξη.
5. Εργαστήριο αρχαίων (Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ) οργάνων.
Επρόκειτο για μία πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία, ένα ταξίδι μάθημα ζωής για τη δύναμη και τη θέληση των ατόμων για δημιουργία και υπερνίκηση των δυσκολιών για την επίτευξη των στόχων τους.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Την Πέμπτη 30/05/2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ Τάξης επίσκεψη στο μελλοντικό τους σχολείο, το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς, όπου εκεί τους υποδέχτηκαν με χαρά ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες.
Περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, με τη βοήθεια των υπαρχόντων μαθητών και γνώρισαν τις μελλοντικές αίθουσες διδασκαλίας τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αποχαιρέτησαν το σχολείο ενθουσιασμένοι και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους εκπαιδευτικούς για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όπου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.
Ενδοσχολική επιμόρφωση
Κατά τη διάρκεια του σχ. έτους 2023-24, στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης πραγματοποιήθηκαν οι εξής επιμορφώσεις:
1. «Γνωριμία του χρήστη με το πληροφοριακό σύστημα myschool» το οποίο αποτελεί το βασικό γραμματειακό σύστημα των Σχολικών Μονάδων με επιμορφώτρια την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ.Αργυρώ Κυριάκου ΠΕ86.
Στόχος της επιμόρφωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν τις λειτουργικές δυνατότητες του πληροφορικού συστήματος myschool, εκτελώντας τις βασικές εργασίες της Σχολικής Μονάδας με εύκολο και αποδοτικό τρόπο.
Οι βασικές εργασίες που παρουσιάστηκαν είναι:
- Καταγραφή απουσιών μαθητών
- Μαζική αποστολή ενημερωτικών email και SMS στους γονείς/κηδεμόνες
- Βαθμολογίες μαθητών
- Ωρολόγιο Πρόγραμμα
2. «Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός του Ιστολογίου» που αποτελεί το βασικό μέσο προβολής των δράσεων του Σχολείου με επιμορφώτρια την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ.Αργυρώ Κυριάκου ΠΕ86.
Στόχος της επιμόρφωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να διαχειρίζεται το ιστολόγιο του Σχολείου.
Οι βασικές λειτουργίες που παρουσιάστηκαν είναι:
- Σύνδεση χρήστη
- Ανάρτηση ενός νέου άρθρου
- Τροποποίηση/Επεξεργασία ενός άρθρου
Ψηφιακά Εργαλεία e–me και Εργαλεία ΤΝ
Η κ. Ελένη Αργυρίου, Σ.Ε. Αγγλικής Γλώσσας και Επιμορφώτρια Β Επιπέδου προσήλθε στη Σχολική μας Μονάδα και επιμόρφωσε τις εκπαιδευτικούς στις εξής ενότητες:
1. Εργαλεία e–me: Παρουσίαση εργαλείων της πλατφόρμας e–me και ιδιαίτερα πώς ο εκπαιδευτικός θα δημιουργήσει δραστηριότητες διαδραστικές στο e-me content και πώς θα τις χρησιμοποιήσει στην τάξη. Επίσης πώς μπορει να μεταφέρει τις δραστηριότητες που δημιουργώ στην e-me στην e-class.
Τέλος, από το αποθετήριο διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών της πλατφόρμας παρουσιάστηκαν: μυωπία και πρεσβυωπία, κουκλοθέατρο, μπλουζ αυτοσχεδιασμούς, Ήχος και νοερή εικόνα, Το ταξίδι του Ότερ (Περιβαλλοντικό για την άγια ζωή του Ελληνικού τοπίου), Φτιάχνουμε πρόσκληση και ζωγραφική, εργαλεία πολύ ενδιαφέροντα για όλους τους/τις μαθητές/τριες.
2. Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης: Παρουσίαση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ΑΙ που διευκολύνουν το έργο του εκπαιδευτικού και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη από τους μαθητές για παρουσίαση εργασιών και δημιουργία βίντεο, όπως το chatGPT και το lumi5 με τα τα οποία τα παιδιά μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε κείμενο ή εικόνα σε ταινία.
“Eastercardsexchange 2024”
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής περιόδου 2023-2024, έγινε ενημέρωση της τοπικής κοινότητας για το ευρωπαϊκό έργο eTwinning με τίτλο «Eastercardsexchange 2024» τους στόχους και τις δράσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης χρησιμοποίησαν την εκπαιδευτική πλατφόρμα TwinSpace για να παρουσιάσουν στη σχολική κοινότητα τις πασχαλινές ευχετήριες κάρτες και τις ενδιαφέρουσες τοπικές παραδόσεις από τις επτά συμμετέχουσες χώρες: Ισπανία, Γεωργία, Πολωνία, Ρουμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια μιας πασχαλινής εκδήλωσης αφιερωμένης σε αυτό.
Ο Ήρωας του Διαδικτύου είναι Ευγενικός
Με τους μαθητές/τριες του ΣΤ’1 τμήματος του Σχολείου μας, στο μάθημα της Πληροφορικής, εργαστήκαμε πάνω στο εκπαιδευτικό υλικό για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με την «Ενότητα 04: Ο Ήρωας του Διαδικτύου είναι Ευγενικός, η κουλ συμπεριφορά είναι καλή συμπεριφορά».
Δουλέψαμε με τα συναισθήματα, εστιάσαμε στην ενσυναίσθηση και στη δύναμη της καλοσύνης τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στο Διαδίκτυο.
Στο τέλος παίξαμε το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Ίντερλαντ: το Βασίλειο της ευγένειας!»
Ενσυναίσθηση για… μικρούς και μεγάλους
Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, η Κοινωνική Λειτουργός κ. Νίκη Παπαγιαννάκη συναντήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες των Ε’ και ΣΤ’ Τάξεων ώστε να μιλήσουν για την ενσυναίσθηση. Πρόβαλε μία ταινία μικρού μήκους με αυτή τη θεματολογία, συμβούλεψε για τρόπους απόκρισης ώστε να συναισθάνονται τον συνομιλητή τους και έκανε ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά πάνω στο θέμα.
Το μεσημέρι πραγματοποίησε επιμόρφωση στις εκπ/κούς του Σχολείου. Πρότεινε στρατηγικές που θα ωθήσουν την ανάπτυξη της Γνωσιακής Ενσυναίσθησης, της Συναισθηματικής Ενσυναίσθησης και της Συμπονετικής Ενσυναίσθησης στις ίδιες αλλά και πώς θα τις ενισχύσουμε στα παιδιά. Επίσης μίλησε για τους μύθους που κατ’ ουσίαν ζητούν από τους/τις εκπ/κούς να απαρνηθούν την ανθρώπινη υπόστασή τους.
Έκλεισε με τη φράση από το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαίν-Εξυπερύ «Μικρός Πρίγκιπας»: ‘Δεν βλέπεις καθαρά, παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία στα μάτια είναι αόρατη…’
Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση
Την τρέχουσα σχολική χρονιά στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσεων πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Λειτουργό κ.Παρασκευή Κωνσταντούλα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής εμψύχωσης σε ομάδα δώδεκα (12) μαθητών του ολοήμερου τμήματος του σχολείου μας από τις τάξεις Δ’, Ε’. ΣΤ’.
Το πρόγραμμα στόχευε στην συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος του ανήκειν, την ομαδικότητα και την συνεργασία. Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες η ομάδα συζήτησε για τα συναισθήματα και την διαχείρισή τους, για τον σεβασμό απέναντι στον άλλο, την συνεργασία και την ενσυναίσθηση.
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή βγάζοντας εις πέρας όλες τις δραστηριότητες και δουλεύοντας αρμονικά στην ομάδα.