Αρχείο ημέρας 1 Φεβρουαρίου 2023

Δράση “Αγκαλιάζω”

Μια αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Έτσι, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε την δράση «Αγκαλιάζω». Μαζί με τους μαθητές/τριες του Γ’2 συζητήσαμε για το πώς αισθανόμαστε όταν αγκαλιάζουμε κάποιον και πότε έχουν ανάγκη οι ίδιοι/ες για μια αγκαλιά.

Απεικόνισαν σε ζωγραφιές τις σκέψεις τους και μέσω παιχνιδιού ο ένας συνέχιζε τη ζωγραφιά του προηγούμενου.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης αλλά και η ανάπτυξη της συνεργατικότας.

Η δράση αυτή πέτυχε πλήρως τον στόχο της!

Καθοδηγήτριες της δράσης: κ. Νταλαμπύρα Σταυρούλα και κ.Βαγγελτσίκη Μαρίνα.

IMG ec7aa0ce1de1f4a074ff695258612de1 V

 IMG eacb4d301d43f27f7bee4b40d73014b1 V

IMG 1b0d766b44fdff9b09e9641c9f875d6f V

 IMG 1c6fbcea5191956177e8943b533300e2 V

 

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

 1 scaled

Ευχαριστούμε θερμά τον  Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων  του 4ου Δημοτικού Σχολείου που προσέφερε  βασιλόπιτες για κάθε τμήμα του Σχολείου καθώς και  δωράκια για τους τυχερούς/ές που κέρδισαν το φλουρί.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων σας Εύχονται Καλή Χρονιά!!!

Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Treis Ierarxes

Αγαπητοί μας μαθητές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη τριών Αγίων, προστατών των μαθητών και των γραμμάτων: του Βασιλείου του Μέγα, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Η γιορτή αυτή συνδέθηκε με την εκπαίδευση, καθώς οι Τρεις Ιεράρχες διέδωσαν, όχι μόνο το Χριστιανισμό, αλλά και την αγάπη για την επιστήμη, τα γράμματα, την ορθή σκέψη και τη φιλομάθεια. Εξήραν τη μάθηση, το έργο και το ρόλο του δασκάλου, την αξία των γραμμάτων και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, παρότρυναν τους νέους να αναζητήσουν την αλήθεια και να βλέπουν με κριτική ματιά τα δεδομένα της εποχής.

Το δίδαγμά τους, μία αυθεντική έκφραση Παιδείας, παραμένει πάντοτε επίκαιρο και το φως της σοφίας τους διαπερνά τους αιώνες, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της ανθρώπινης φύσης και αγγίζοντας τη διαχρονικότητα.

 Αγαπητά μας παιδιά, εύχομαι να αγαπάτε τη γνώση και να την επιδιώκετε για όλη σας τη ζωή.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,

Η 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε τόσο για να τιμήσουμε όσους υπέστησαν τη ζοφερή λαίλαπα που έπληξε ανελέητα εκατομμύρια ανθρώπους στο όνομα μίας ολοκληρωτικής εξόντωσης, όσο και για να μην ξεχάσουμε ποτέ. Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος, της τόσο σκοτεινής αυτής σελίδας της ανθρώπινης ιστορίας, αποσκοπεί πρωτίστως στην εγρήγορση που πρέπει όλοι μας να επιδεικνύουμε απέναντι σε ψήγματα φασισμού, ναζισμού, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, ανακόπτοντάς τα εν τη γενέσει τους.

Οι Έλληνες Εβραίοι είναι η αρχαιότερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη. Το 1952 βρέθηκε στον Ωρωπό μια μαρμάρινη στήλη του 4ου π.Χ.-α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. η οποία αποτελεί την πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. Η επιγραφή αυτή εκτίθεται στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλες σημαντικές επιγραφές από την Δήλο, την Κόρινθο, τα Χανιά, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και τον Βόλο. Στο νησί της Δήλου βρίσκουμε συναγωγή που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ., ενώ ο Απόστολος Παύλος, κατά την περιοδεία του στον ελλαδικό χώρο, βρήκε οργανωμένες εβραϊκές κοινότητες σε Θεσσαλονίκη, Φιλίππους, Βέροια, Κόρινθο και πιθανώς στην Αθήνα.

 Οι Έλληνες Εβραίοι συνέχισαν να διαβιούν και να ακμάζουν μέχρι που οι Ναζί εφάρμοσαν την «τελική λύση» και στην Ελλάδα. Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι, γύρω στο 86% του πληθυσμού τους, εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς. Χρέος όλων μας, να μην ξεχαστούν ποτέ. Όπως και δεν πρέπει να ξεχαστεί και το φωτεινό παράδειγμα των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, που έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους.

«Πριν εζούσα, πριν εζούσα με την ιδέα, γιατί ξέρεις, όταν βγαίνει κάποιος από αυτή την κόλαση αναρωτιέται «γιατί γιατί, γιατί, γιατί»; […] Δεν έβρισκα την απάντηση στο «γιατί αυτό». Και τώρα, δόξα ο Θεός, έχει δέκα χρόνια που ηύρα την απάντηση, γιατί είναι ένα πράμα που κάμνω για να μεταδώσω τα παιδιά να μην ξαναΐνει πια, να μην ξαναΐνει πια. […] το κάμνω για τα παιδιά, και αφού τα παιδιά συνεχίζουν να μου δίνουν αυτή την αναγνώριση, θα συνεχίσω να το κάμνω. Αυτή είναι η μίσιον [αποστολή] που έχω γω. Έως ότου Εκείνος θα μου δίνει τη δύναμη, δεν θα σταματήσω ποτέ.» Σάμυ Μοντιάνο, επιζών του Ολοκαυτώματος.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Το τρένο στο Ρουφ

Την Παρασκευή 27/01/2023 οι μαθητές/τριες των Α’, Β’ και Γ’ Τάξεων του Σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ και παρακολούθησαν την πρωτότυπη παράσταση “Το μαγικό πινέλο της Νουρ” της ομάδας ΒίΔα.

Η παράσταση είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στα συναισθήματα και τα χρώματα με πίνακες ζωγραφικής που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, μια ιστορία γεμάτη χρωματιστές περιπέτειες σε ονειρική ατμόσφαιρα όπου όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία  μας να ταξιδέψει ελεύθερα.

Επίσης ήταν εμπλουτισμένη με πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, από εντυπωσιακές βίντεο-προβολές που μεταμόρφωναν το Θεατρικό Βαγόνι και δημιουργούν μία πανδαισία εικόνων και χρωμάτων.

Οι μικροί/ές μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν τόσο από την τοποθεσία και το τρένο, όσο και από την ίδια την παράσταση.

IMG 20230127 113741

IMG 20230127 114041

Φεβρουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Αρχείο άρθρων

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση