Με αφορμή την επέτειο της μνήμης των 81 χρόνων από την καταστροφή της πόλης του Καρπενησίου από τους Ναζί, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας αφιέρωσαν τα μαθήματα της Παρασκευής 8-11- 2024 συλλέγοντας πληροφορίες για το γεγονός , μελετώντας φωτογραφικό υλικό, κάνοντας ομαδική κατασκευή και μαθαίνοντας για την ιστορία του τόπου μας. Συγκινημένοι οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν στιγμές καταστροφής που έζησαν οι παππούδες τους λίγα χρόνια πριν!
Στις 7 του Νοέμβρη 1943 οι Γερμανοί επιτίθενται με πολυπληθείς δυνάμεις στο Καρπενήσι. Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως κι έχουν καταφύγει στα γύρω βουνά. Καίνε, λεηλατούν, ληστεύουν την πόλη. Ανατινάζουν το Γυμνάσιο, πυρπολούν τα τρία ξενοδοχεία, καταστρέφουν πάρα πολλά σπίτια και μαγαζιά,
αρπάζοντας τα εμπορεύματα. Οι Ναζί συνεχίζουν την πορεία τους με κατεύθυνση προς το Αγρίνιο αφήνοντας πίσω καταστροφή και όλεθρο. Ο κόσμος επιστρέφει στο Καρπενήσι και προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, στις 9 Αυγούστου 1944 οι Ναζί επιστρέφουν για δεύτερη φορά στην πόλη μας με 10.000 πάνοπλους στρατιώτες, 500 αυτοκίνητα και πλήθος αρμάτων μάχης. Πυρπολούν από άκρη σε άκρη ολόκληρη την πόλη. Από τα χίλια σχεδόν σπίτια απομένουν όρθια μονάχα 8.