Δημοσιεύθηκε στην Περιβαλλοντικά

Γνωριμία και προστασία της άγριας ζωής – Η σημασία της για την ισορροπία του οικοσυστήματος

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 συμμετείχαν με τη δασκάλα τους, Χατζίκου Στέλλα, στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Γνωριμία και προστασία της άγριας ζωής – Η σημασία της για την ισορροπία του οικοσυστήματος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Μέσα από το πρόγραμμα έμαθαν πολλά για την άγρια ζωή.
Άγρια ζώα δεν είναι αυτά που μπορεί να μας κάνουν κακό ή να αγριέψουν. Άγρια ζώα είναι αυτά που ζουν αποκλειστικά ελεύθερα στη φύση. Ακόμη και τα μυρμηγκάκια ανήκουν στην άγρια φύση!

Είδαν χελωνίτσες, κουκουβάγιες, σκαντζόχοιρους, αετούς και γεράκια και έμαθαν πώς να τα προστατεύονται από αυτά, αλλά και να τα σέβονται!

Μίλησαν για τον κώδικα συμπεριφοράς των πολιτών φύση.
Σημείωσαν μερικούς απλούς κανόνες που οριοθετούν έναν κώδικα σωστής συμπεριφοράς όταν κάποιος βρίσκεται στη φύση για την αποφυγή ενόχλησης των ζωντανών οργανισμών που ζουν μέσα σ΄ αυτήν.

• Για την προστασία από πυρκαγιές δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά ή σκουπίδια. Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές, δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.
• Όταν βρισκόμαστε στην εξοχή αποφεύγουμε να δημιουργούμε έντονους θορύβους.
• Δεν πατάμε και δεν κόβουμε μικρά φυτά, δέντρα και λουλούδια.
• Παρατηρούμε τους ζωντανούς οργανισμούς με διακριτικότητα χωρίς να τους βλάπτουμε και χωρίς να τους ενοχλούμε. Δεν πλησιάζουμε ποτέ σε φωλιές για να τις δούμε ή να τις φωτογραφίσουμε.
• Αν αντιληφθούμε φωτιά στο δάσος τηλεφωνούμε άμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (199) δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το σημείο που βρισκόμαστε, προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της φωτιάς, περιγράφουμε το είδος βλάστησης που καίγεται.
• Περπατάμε σε μονοπάτια και όταν βγαίνουμε από αυτά δείχνουμε μεγάλη προσοχή στον περιβάλλοντα χώρο.
• Αν είμαστε ορειβάτες ή αναρριχητές, προσέχουμε ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο (Φεβρουάριο έως Ιούνιο). Ενδέχεται στους βράχους να υπάρχουν φωλιές με αυγά ή νεοσσούς.
• Δεν ψαρεύουμε σε λίμνες, όπου μπορεί να διαβιεί ένα από τα μοναδικά ελληνικά ενδημικά είδη του γλυκού νερού.
• Αν βρούμε ένα τραυματισμένο ζωάκι στο δάσος, καλούμε τον σύλλογο ΑΝΙΜΑ για να φροντίσει για τη μεταφορά και την περίθαλψή του.

Υιοθετήσαν την Τυτώ!
Η Τυτώ είναι είδος κουκουβάγιας. Η Τυτώ που υιοθετήθηκε από το Γ2, τραυματίστηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σπάσει το ένα φτερό της. Ένας ορειβάτης βρήκε την τραυματισμένη Τυτώ στο δάσος και κάλεσε αμέσως την ΑΝΙΜΑ, τον σύλλογο που αναλαμβάνει την περίθαλψη άγριων ζώων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 υιοθέτησαν και επίσημα την Τυτώ και ανέλαβαν την ευθύνη της φροντίδας της μέχρι να αναρρώσει και να επιστρέψει ξανά πίσω στο δάσος!