Σεισμός – άσκηση σεισμού Οκτώβρης 2020

Ο σεισμός , η προστασία μας , τα μέτρα πρόληψης και η συμπεριφορά μας σε ώρα σεισμού μας απασχόλησαν σήμερα Παρασκευή 30 Οκτώβρη.

Το βαλιτσάκι του σεισμού του σχολείου μας με τα είδη πρώτης ανάγκης.

 

 

 

 

Ζωγραφίζουμε τα είδη πρώτης ανάγκης

Μελετούμε πληροφοριακό υλικό για το σεισμό σαν φυσικό φαινόμενο, τα χαρακτηριστικά του, τις συνέπειες του και τα μέτρα προστασίας που παίρνουμε.

Συζητήσαμε και εφαρμόσαμε τα μέτρα προφύλαξης και εκκένωσης της αίθουσας κατά την άσκηση σεισμού.

     

Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε τον μύθο του Εγκέλαδου που έχασε από την θεά Αθηνά και βρίσκεται  “θαμμένος”κάτω από την Σικελία.

          

 

28η Οκτωβρίου 2020-21

 

Η επέτειος της 28ης  Οκτωβρίου προσεγγίζεται  στο Νηπιαγωγείο μας με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της πατρίδας , της σημαίας και του αγώνα των προγόνων μας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.Τα παιδιά μας μέσα από διάφορες δραστηριότητες με αποκορύφωμα τη γιορτή της επετείου στις 27 Οκτώβρη  έρχονται σε επαφή με τα γεγονότα της εποποιίας του ’40.

Με σημαίες, πανό, στεφάνι, τραγούδια, μουσικοκινητικά δρώμενα, παρουσίαση εργασιών των παιδιών με σχετικό υλικό για την επέτειο, γιορτάσαμε στην αυλή του σχολείου μας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμώντας τα ιδανικά και τους αγώνες του λαού μας και των προγόνων μας. Ξεχωριστή στιγμή της γιορτής μας η παρουσίαση των εργασιών των παιδιών με υλικό που αναζήτησαν και επεξεργάστηκαν με τη βοήθεια των γονέων τους με τραγούδια, ποιήματα, κείμενα της εποχής, συνθήματα, το ΟΧΙ και ζωγραφίστηκαν από τα παιδιά υπέροχα.Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στους γονείς τους. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!!!

Χρόνια πολλά !!!

Παρουσιάζουμε…

“Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.”Γ.Ρίτσος

Παρουσιάζουμε το ποίημα του Γ.Ρίτσου “ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1940”

Πόλεμος και Ειρήνη

”Τα παιδιά της Ελλάδας” παρελαύνουν περήφανα μαζί με τις ”γυναίκες της Πίνδου” και όλοι γιορτάζουν την Ειρήνη!

  

 

 

 

Η σημαία μας 

     

Συζητούμε και ζωγραφίζουμε το ποίημα “Η σημαία”

Παρατηρούμε Α/Μ φωτογραφίες εποχής με παιδιά του πολέμου και ζωγραφίζουμε τις σκέψεις μας

Δραματοποιήσαμε την ιστορία <<Ο Γίγαντας και ο Νάνος >> με αναφορές στο έπος του 1940

Παρατηρήσαμε φωτογραφίες για την Ειρήνη και τον Πόλεμο και εκφραστήκαμε με την ζωγραφική

“Εκεί πάνω στης Πίνδου μας τις κορφές…”

Βλέπουμε και παρατηρούμε φωτογραφικό υλικό της περιόδου του 1940

Δημιουργούμε το δικό μας δάφνινο στεφάνι για να τιμήσουμε την εθνική μας επέτειο.

Φιλαναγνωσία 2020-21 α’μέρος

book-fairy-tale-clip-art-book-thumbnail

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας

3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

σχολ.έτος 2020-21

Αγαπητοί γονείς,

για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος, θεωρείται απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας.Στο πρόγραμμα του σχολείου μας το βιβλίο έχει βασική θέση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους 2020-21 και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα πρόληψης για την πανδημία του Covid-19 oργανώνουμε:

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με κέντρο το βιβλίο.

Σκοπός του προγράμματος  είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο. Για να πετύχουμε όμως το σκοπό αυτό, απαιτείται η στενή συνεργασία σχολείου-οικογένειας.

Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά από ενηλίκους τους περιβάλλοντος τους, εκτός από μια ευχάριστη, ψυχαγωγική δραστηριότητα, καλλιεργεί στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές. Μέσω της ανάγνωσης προάγεται η διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, ενισχύεται το λεξιλόγιό του, αναπτύσσεται η φαντασία του, βελτιώνεται η συγκέντρωσή του, κεντρίζεται το  ενδιαφέρον του και προάγεται η συναισθηματική του ανάπτυξη.

Είναι επομένως απαραίτητο κάποιο πρόσωπο της οικογένειας ασχοληθεί έστω και για λίγο χρόνο με την ανάγνωση και το σχολιασμό του βιβλίου.

Οργάνωση-σχεδιασμός του προγράμματος μας

Κάθε Παρασκευή θα δίνεται στο παιδί ένα φύλλο εργασίας σε χαρτί Α4 από το Νηπιαγωγείο με οδηγίες για τη δραστηριότητα που θα επεξεργαστείτε μαζί το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέφεται στο Νηπιαγωγείο μας κάθε Δευτέρα. Είναι βασική η συνέπεια στο χρόνο παράδοσης στο σχολείο για το παιδί καθώς το βοηθά να μάθει να ακολουθεί οδηγίες, να διαχειρίζεται και να σέβεται το χρόνο του και τους κανόνες μιας δραστηριότητας.

Τα φύλλα εργασίας θα συγκεντρώνονται στον σχετικό φάκελο του παιδιού αφού παρουσιαστούν στην «παρεούλα μας».Παρακαλούμε τα φύλλα εργασίας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. 

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • Καθόμαστε αναπαυτικά μαζί με το παιδί μας με τα πρόσωπά μας κοντά και διαβάζουμε έχοντας το βιβλίο ανοιχτό μπροστά μας.
  • Συζητάμε μαζί του για το εξώφυλλο και τις εικόνες.
  • Σχολιάζουμε τι μας άρεσε περισσότερο και ποιος είναι ο αγαπημένος μας ήρωας.
  • Δραματοποιούμε το περιεχόμενο του βιβλίου, ή επινοούμε παιχνίδια και δραστηριότητες, μετατρέποντας την ανάγνωση σε μια ευχάριστη εμπειρία.
  • Συζητάμε με το παιδί και μοιραζόμαστε τα συναισθήματα που γεννήθηκαν κατά την ανάγνωση.

Πριν την ανάγνωση

  • Δείξτε στα παιδιά το εξώφυλλο του βιβλίου και ζητήστε τους να προβλέψουν το περιεχόμενο(για τι πράγμα νομίζεις ότι μιλάει αυτό το βιβλίο;)
  • Προτρέψτε τα, να αναγνωρίσουν στον τίτλο του βιβλίου γνωστά γράμματα.
  • Παροτρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες, οι οποίες σχετίζονται με την υπόθεση του βιβλίου (π.χ. Εσύ έχεις δει κάποιον που να είναι χαρούμενος ή λυπημένος 😉
  • Αναλύστε ότι είναι απαραίτητο, έννοιες και λέξεις του κειμένου που δεν καταλαβαίνουν.
  • Απευθύνετε πότε-πότε ερωτήσεις, για να ελέγξετε κατά πόσο τα παιδιά κατανοούν το νόημα της ιστορίας.                                                                                                                     

Μετά την ανάγνωση 

  • Βοηθήστε τα παιδιά να συσχετίσουν τα γεγονότα που αφορούσαν τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, με παρόμοια γεγονότα τις δικής τους ζωής.
  • Να ζωγραφίσουν εικόνες σχετικές με το κείμενο , να «εξερευνήσουν» γράμματα και λέξεις ή να αντιγράψουν μερικές απ’ αυτές.
  • Να συνθέσουν μια παρόμοια δικιά τους ιστορία.

Καλές αναγνώσεις! 

 

10η Δραστηριότητα: «Ήθη και Έθιμα των Χριστουγέννων» ebook

Διαβάζουμε μαζί με το παιδί το ebook και συζητούμε  τα ήθη και έθιμα του τόπου μας για τα Χριστούγεννα. Ενθαρρύνουμε το παιδί να ζωγραφίσει ό,τι του άρεσε ή του έκανε εντύπωση περισσότερο.

Όνομα:———————————————————————————————

Ημερομηνία:18-12-2020

 

9η Δραστηριότητα: « Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δημιουργία πρότασης»

Ενθαρρύνουμε το παιδί να συνθέσει προτάσεις και να τις εικονογραφήσει. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν  για τη δημιουργία συνεργατικής ιστορίας.

Όνομα:—————————

Ημερομηνία:11-12-2020

Πρόταση του παιδιού: ——————————————————————–

Οι ιστορίες μας εδώ: Xριστούγεννα τα βιβλία μας

8η Δραστηριότητα: « Δεκέμβρης» ποίημα 

Διαβάζουμε το ποίημα και συζητούμε με το παιδί τις εικόνες του μήνα που παρουσιάζει. Ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

 Όνομα:—————————————-

Hμερομηνία: 4-12-2020

 

 ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 

Ο Δεκέμβρης με σκουφί

κάλαντα βγήκε να πει,

μα το κρύο τσουχτερό,

δες, πως σφίγγει το παλτό!

 

Τώρα γάντια θα φορέσει

χιονοπόλεμο να παίξει.

Να, η χιονόμπαλα σφυρίζει

και η μύτη κοκκινίζει!

 

Σκούφο και παλτό θα βγάλει

στο χιονάνθρωπο να βάλει,

γρήγορα στο σπίτι τρέχει.

Αχ! Το κρύο δεν τ’ αντέχει! 

Μεταξία Φωτίου

πατήστε:Δεκέμβρης-ποίημα 2o τμήμα

 

 

 

 

 

7η δραστηριότητα: «Μικρή φθινοπωρινή ιστορία

Διαβάζουμε με το παιδί την ιστορία και το ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

Όνομα:——————————————————————————-

Ημερομηνία: 27-11-2020

Μικρή φθινοπωρινή ιστορία

Σε ένα πανέμορφο δάσος γεμάτο καστανιές, βελανιδιές, καρυδιές, βατομουριές και θάμνους υπήρχε ένα σχολείο που πήγαιναν όλα τα ζώα. Εκεί τα μικρά μάθαιναν  τρόπους να προφυλάσσονται από τους εχθρούς τους, να ξεχωρίζουν τα δηλητηριώδη μανιτάρια, να μαζεύουν τους καρπούς και να αλληλοβοηθούνται όταν χρειαζόταν. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι έπαιζαν ανάμεσα στα λουλούδια και στους καταπράσινους θάμνους. Το Φθινόπωρο έτρεχαν πάνω στα ξερά φύλλα και μάζευαν καρπούς. ΄Ηταν όλοι φίλοι και τους άρεσε  το σχολείο τους.

Μια γκρίζα φθινοπωρινή μέρα ένας από όλους ο αρκούδος ο Καφετούλης δεν εμφανίστηκε. Ο σκίουρος, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός,ο βατραχούλης, η χελωνίτσα και η μαρμότα τον έψαξαν παντού, αλλά δεν κατάφεραν να το βρουν. Πήγαν λοιπόν, να τον ψάξουν στη φωλιά του, αλλά ήταν κλειστή κι έτσι δεν μπόρεσαν να μπουν, αλλά ούτε και να κοιτάξουν μέσα.

Την επόμενη μέρα ρώτησαν τη δασκάλα, την κυρά- Κουκουβάγια πού μπορεί να ήταν ο φίλος τους. Αυτή τους απάντησε:  “Ο φίλος σας ήδη έχει πέσει σε χειμερία νάρκη!”. Τα ζωάκια δεν κατάλαβαν αμέσως και ρώτησαν τι είναι αυτή η “χειμερία νάρκη” κι εκείνη αποκρίθηκε: “Είναι ένας μακρύς ύπνος που διαρκεί όλον το χειμώνα. Πολλά ζώα του δάσους, ακόμη κι εσείς, κοιμούνται το χειμώνα γιατί δεν αντέχουν το κρύο και την παγωνιά. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του σχολείου σε λίγο δε θα κρατιέστε από τη νύστα και θα κοιμηθείτε σαν το φίλο σας τον αρκούδο και θα ξυπνήσετε την Άνοιξη”.

Ο μικρός σκαντζόχοιρος επαναστάτησε γιατί δεν ήθελε να μείνει κλεισμένος και να κοιμηθεί τόσο καιρό. ο σκίουρος στενοχωρήθηκε, γιατί δε θα μπορούσε πια να ανεβαίνει και να χοροπηδά στα κλαδιά των δέντρων για να μαζέψει φουντούκια και καρύδια που τόσο του αρέσουν. Ο βατραχούλης κι αυτός απογοητεύτηκε γιατί δε θα μπορεί πλέον να πλατσουρίζει στο ποταμάκι και να παίζει με τους φίλους του νεροπόλεμο. Η χελωνίτσα αποφάσισε να κρατηθεί ξύπνια για να γνωρίσει το χειμώνα, εξάλλου τι το φοβερό έχει και όλοι τον αποφεύγουν; Ο ασβός χασμουρήθηκε και σκέφτηκε σα να έχει δίκιο η δασκάλα…ενώ η μαρμότα άρχισε να κλαίει με μαύρο δάκρυ. Έκλαψαν και τα χάμστερ, τα ποντικάκι, οι τυφλοπόντικες, τα φίδια, οι νυχτεριδούλες οι ατακτούλες, αλλά και τα σαλιγκάρια, τα σκουλήκια και όλα τα μικρούλια έντομα γιατί δεν ήθελαν να πέσουν σε χειμερία νάρκη.

Τότε η κυρα- Κουκουβάγια για να τα παρηγορήσει τους είπε: ” Η χειμερία νάρκη είναι μια ευχάριστη ξεκούραση. Ούτε θα καταλάβετε πότε θα έρθει η Άνοιξη και θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί. Τώρα πηγαίνετε να παίξετε και μαζέψτε φρούτα και καρπούς όσα μπορείτε να κουβαλήσετε. Θα τα χρειαστείτε όταν θα ξυπνήσετε….

Οι μικροί σκαντζόχοιροι άρχισαν να κυλιούνται πάνω στα ξερά φύλλα, τα σκιουράκια έτρεχαν πάνω κάτω μαζεύοντας όσους καρπούς έβρισκαν και μασουλώντας βελανίδια και φουντούκια, τα βατραχάκια απολάμβαναν το τελευταίο πλατσούρισμα στο νερό ενώ οι μαρμότες έτρεχαν στο δάσος παίζοντας κυνηγητό. Η χελωνίτσα μασουλούσε τα τελευταία φυλλαράκια μιας αγριοφραουλιάς και οι ασβοί βιαστικοί έσκαβαν πιο βαθιές τρύπες και κουβαλούσαν ξυλαράκια και ξερά φύλλα για να φτιάξουν το πιο ζεστό και αναπαυτικό κρεβατάκι. Λίγο το ‘χεις τόσο καιρό θα μέναν κρεβατωμένοι! Οι νυχτεριδούλες πετάριζαν δεξιά κι αριστερά μη ξέροντας τι να κάνουν.

Το απόγευμα όλα τα ζώα μαζεύτηκαν σε ένα χαλί από φύλλα γύρω από την κυρα Κουκουβάγια που τραγουδούσε ένα όμορφο τραγουδάκι με τη βραχνή φωνή της. Σιγά σιγά ένιωσαν τα βλέφαρά τους να βαραίνουν τόσο που με δυσκολία άκουγαν τη φωνή της δασκάλας τους.  Κουλουριάστηκαν κι αποκοιμήθηκαν αγκαλιά σαν μικρές μπαλίτσες το ένα δίπλα στο άλλο. Προτού βραδιάσει οι γονείς τους πήγαν να τα πάρουν για να τα πάνε στις φωλιές τους που έκλεισαν ερμητικά.

Την επόμενη μέρα το δάσος φαινόταν έρημο. Ούτε φωνές, ούτε χαχανητά…Πού και πού κανένα λαγουδάκι ξεμυτούσε από τη φωλιά του ψάχνοντας συντροφιά μα κι αυτό γρήγορα κρυβόταν στο πρώτο βουητό του κρύου βοριά. Οι μικροί φίλοι κοιμόντουσαν ήσυχα και μόνο τις νύχτες το ουρλιαχτό του λύκου που έψαχνε για τροφή ακουγόταν και το αλύχτισμα της αλεπούς που τριγυρνούσε κι αυτή πεινασμένη στο έρημο δάσος. Κι όλα τους ονειρεύονταν την Άνοιξη και τα παιχνίδια που τους περίμεναν. Και η κυρα- Κουκουβάγια τους νανούριζε και μας συμβουλεύει     “Κουκουβά κουκουβά μη ξυπνάτε τα μικρά!”

πατήστε: Μικρή φθινοπωρινή ιστορία  2o τμήμα

 

 

 

    

 

 

6η Δραστηριότητα, εξ’αποστάσεως: <<Δεν μ’ακούς;>>

Στο ποίημα το Φθινόπωρο προσωποποιείται και απευθύνεται στα παιδιά περιγράφοντας χαρακτηριστικές εικόνες. Ας το απολαύσουμε διαβάζοντάς το μαζί με το παιδί και ας το ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει ό,τι του αρέσει περισσότερο.

Όνομα:———————————————————————————–

Hμερομηνία:20-11-2020

Δεν μ’ακούς;

Έρχομαι μαζί με τα κιτρινισμένα φύλλα.

Έλα, έλα, κοριτσάκι,

………

Έλα, έλα αγοράκι,

κάτσε σ΄ ένα ιπτάμενο φύλλο να φύγουμε μαζί,

φτιάξε χάρτινες βαρκούλες να τις πάρει η βροχή.

…………..

Έρχομαι μαζί με τα πρωτοβρόχια.

Τρέξε, τρέξε να ψήσουμε κάστανα

γέμισαν πάλι τ΄ ανθοπωλεία πολύχρωμα

χρυσάνθεμα.

Πώς οργώνουν τα χωράφια τα τρακτέρ!

…….

Έρχομαι μαζί με τη βαριά μυρουδιά των σταφυλιών

του τρύγου.

……

Δε μ΄ ακούς;

Είμαι το Φθινόπωρο.

Μ.Λοΐζου



Λήψη αρχείου

 

5η Δραστηριότητα: « Πολυτεχνείο»

Οι υπέροχες δημιουργίες των παιδιών για το ποίημα του Γ.Ρίτσου είναι αναρτημένες στο άρθρο “Πολυτεχνείο 2020”.

πατήστε:https://blogs.sch.gr/3niprethymn/polytechneio-2020/

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Ειρήνης. Ας διαβάσουμε το ποίημα του Γ.Ρίτσου «Ειρήνη» και ας ανακαλύψουμε τις εικόνες της ειρηνικής ζωής που περιέχει. Ενθαρρύνουμε το παιδί να ζωγραφίσει τι το συγκίνησε περισσότερο.

 

Όνομα: 

Ημερομηνία:—————————————————————————————————–

 

                        Ειρήνη

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.

Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη.

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα

                          είναι η ειρήνη. 

Ο πατέρας που γυρνάει 

τ’ απόβραδο μ’ένα φαρδύ χαμόγελο στα

                                 μάτια

μ’ένα ζεμπίλι* στα χέρια του γεμάτο φρούτα

κι οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπο του

είναι όπως οι σταγόνες του σταμνιού που παγώνει το νερό στο παράθυρο,

                            είναι η ειρήνη.

Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο

                             παιδί που ξυπνάει. 

Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων

είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου

είναι το χαμόγελο της μάνας.

                              Μονάχα αυτό.

                    Τίποτ’άλλο δεν είναι η ειρήνη. 

                                                                                             Γιάννης Ρίτσος

4η Δραστηριότητα: « Το Αρκάδι»

το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου αποτελεί κορυφαίο γεγονός στην τοπική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Παρακαλούμε αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με το γεγονός, μαρτυρία, ποίημα, τραγούδι…Γράψτε με συντομία και ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει σχετικά.

Όνομα:————————————————-

Ημερομηνία————————————————————

Πληροφορίες——————————————————————–

 

3η Δραστηριότητα :<<To αγαπημένο μου βιβλίο>>

Διαβάζουμε με το παιδί  ένα αγαπημένο του βιβλίο και το ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει κάτι που του άρεσε από αυτό στο παρακάτω φύλλο εργασίας ως εξής:

Όνομα:————————————————-

Τίτλος βιβλίου:——————————————————————– 

Ημερομηνία:——————————————————-

Ζωγράφισε κάτι που σου άρεσε από το αγαπημένο σου βιβλίο

  2η Δραστηριότητα:<< 28η Οκτωβρίου>>

Αναζητήστε μαζί με τα παιδιά, πληροφορίες για τον ερτασμό της 28ης Οκτωβρίου ( π.χ. τραγούδι,ιστορία,μαρτυρία). Γράψτε τη με συντομία και ο μαθητής θα ζωγραφίσει κάτι σχετικά με αυτό. Η παρουσίαση θα γίνει στο νηπιαγωγείο την Τρίτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ …………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………..

Η ΖΩΓΡΑΦΙΑ:

 

1η Δραστηριότητα: « Το αγαπημένο μου βιβλίο»

Διαβάζουμε με το παιδί  ένα αγαπημένο του βιβλίο και το ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει κάτι που του άρεσε από αυτό στο παρακάτω φύλλο εργασίας ως εξής:

Όνομα: το παιδί γράφει-αντιγράφει το όνομά του (ή εμείς στην αρχή)

Τίτλος βιβλίου:το παιδί γράφει-αντιγράφει τον τίτλο του βιβλίου (ή εμείς στην αρχή)

Ημερομηνία:αναγράφεται από τη Νηπιαγωγό

Πλαίσιο όπου θα ζωγραφίσει κάτι που του άρεσε από το βιβλίο.

Όνομα:————————————————-

Τίτλος βιβλίου:——————————————————————– 

Ημερομηνία:——————————————————-

Ζωγράφισε κάτι που σου άρεσε από το αγαπημένο σου βιβλίο

 

  

 

“Lets’play every day” eTwinning 2020-21 October

etwinning_logo_656x369 (2)

Η πρώτη μας επικοινωνία με συνεργαζόμενα σχολεία του έργου μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτώβρη μέσω etwining live.Γνωριστήκαμε με τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του 2ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού και του 1ου Νηπιαγωγείου Ανωγείων.Παίξαμε παντομίμα και υποσχεθήκαμε πως θα τα ξαναπούμε online και θα ξαναπαίξουμε.

Η πρότασή μας για μασκότ του έργου μας, “Lucky Joy” που δημιουργήθηκε από τα παιδιά του σχολείου μας και των συνεργαζόμενων σχολείων της Τουρκίας και της Σλοβακίας. Η μασκότ αναρτήθηκε μαζί με τις άλλες υποψήφιες στο συνεργατικό εργαλείο tricider για να γίνει η ψηφοφορία από τα παιδιά.Καλή τύχη ” Lucky Joy”

 

Επικοινωνίες συνεργατών-εκπαιδευτικών στο etwinning live για την πορεία και εξέλιξη του έργου “Let’s play every day”στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Συνεργατικό λογότυπο έργου

Η συμβολή μας στο λογότυπο του έργου “Let’s play every day” είναι η δημιουργία του γράμματος e με …παιχνίδια.Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και οι ιδέες των παιδιών πολλές . Σχηματίσαμε το γράμμα με φρούτα, ξύλινα τουβλάκια, κουκλάκια, ζώα και αυτοκινητάκια. Ψηφίσαμε το αγαπημένο μας και επιλέξαμε το γράμμα  e από ζώα!

 

 

 

Το πρόγραμμά μας συστήνεται με ένα υπέροχο παιχνιδιάρικο video το οποίο παρακολουθήσαμε και ετοιμαζόμαστε μαθαίνοντας για το eTwinning, τον τίτλο του έργου καθώς και τα σχολεία με τα παιδιά που συμμετέχουν.

 

Η γνωριμία μας με τον υπολογιστή και τα μέρη του

Code Week 2020-21

Λάβαμε τα πιστοποιητικά αριστείας για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα.

 

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει με τα δύο τμήματά του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού μέσω του eTwinning project “Let’s play every day”. Η δραστηριότητα έχει την ονομασία “Favorite toys” “Αγαπημένα παιχνίδια”. Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα  εδώ.

Eπίσης συμμετέχουμε στη δραστηριότητα που οργάνωσε το Νηπιαγωγείο Μεσορόπης-Καβάλας με την ονομασία “Βρίσκω φίλους και παίζω”. Πληροφορίες εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

CodeWeek
10-25 Οκτωβρίου 2020
Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Οκτώβρης 2020-21

Κλείνουμε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη στο σχολείο με τη δημιουργία ενός συννεφόλεξου μέσω WordArt με μια λέξη για το σχολείο μας.Το αποτέλεσμα σε μια καρδιά αγαπημένο μας σχήμα.

Η αγαπημένη ομάδα μας!!!

 

Είμαστε όλοι μια ομάδα και ο καθένας έχει την αξία του!

Τα αρχικά των ονομάτων μας.

 

Φθινόπωρο

Διαβάζουμε το βιβλίο “Φθινόπωρο και ο σκίουρος χάνει το φαΐ του”, Loughrey Anita εκδ. Πατάκη και ζωγραφίζουμε ό,τι μας άρεσε.

  

Δημιουργούμε με πλαστελίνη.

 “Παίζουμε” με τα ονόματά μας και βρίσκουμε το αρχικό γράμμα

   

    

 

Κόβουμε χαρτιά εφημερίδας και κάνουμε τις συνθέσεις μας χρησιμοποιώντας κόλλα και ψαλίδι.

 

  

Ζωγραφίζουμε τον Εαυτό μας!

 

Το Δέντρο της φιλίας στολίζει την τάξη μας

 

Η καρδιά της τάξης μας φτιαγμένη από τις καρδιές όλων μας

“Σε μια ρώγα από σταφύλι”

 

Μετά από συζήτηση συμφωνήσαμε τους κανόνες της τάξης μας και τους συγκεντρώσαμε σε ένα βιβλίο που εμείς δημιουργήσαμε.

eTwinning 2020-21 “Let’s play every day”

etwinning_logo_656x369 (2)

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε ένα ετήσιο πρόγραμμα-έργο eTwinning  με τον τίτλο «Lets play every day», «Aς παίξουμε κάθε μέρα».Στο έργο συμμετέχουν 23 σχολεία από την Ελλάδα, 1 από την Κύπρο, 1 από τη Σερβία, 1 από τη Σλοβακία, 1 από την Πολωνία και 1 από την Τουρκία.

Το στίγμα του σχολείου  μας στον χάρτη του έργου

 

Η συμμετοχή μας ξεκινά με την παρουσίαση της χώρας και της πόλης μας, του σχολείου ,των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας των τμημάτων μας σε κοινό padlet  του έργου.

 

 

 

 

Η παρουσίαση των συνεργαζόμενων σχολείων, εκπαιδευτικών και χωρών στο συνεργατικό padlet που ακολουθεί:

πατήστε εδώ:https://el.padlet.com/stamgeron1/dvnb33zbtdfbrkjj

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών που αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους, αντιλαμβάνονται τον κόσμο, εκφράζουν ιδέες και σκέψεις αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους.

Η αξία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική καθώς οδηγεί τα παιδιά να μάθουν μέσω της πράξης με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω αυτού του προγράμματος με τα παιχνίδια οι μαθητές μας θα ενισχύσουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση, την έκφραση, την επικοινωνία, θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις. Θα συνεργαστούν μέσω ΤΠΕ για να παράγουν συνεργατικά προϊόντα με παιχνίδια και κοινωνικο-συναισθηματικές δραστηριότητες καλλιεργώντας δεξιότητες και αξίες που είναι διαχρονικές και απαραίτητες για τον εαυτό τους και την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Βασικοί στόχοι του έργου είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία και διαχρονικότητα του παιχνιδιού καθώς και τη σημασία του για την σωματική και ψυχική τους υγεία.Να απολαύσουν και ψυχαγωγηθούν παίζοντας, να επικοινωνήσουν, αλληλεπιδράσουν και συνεργαστούν με τα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων και χωρών.

Λίγα λόγια για το eTwinning

To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κπλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

 

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου

Σεπτέμβρης

September

Γνωριμία εκπαιδευτικών, παιδιών , σχολείων , χωρών

Acquaintance of teachers, children, schools, countries

 

Οκτώβρης

October

Μασκότ λογότυπος

Παιχνίδια γνωριμίας παρουσίαση αγαπημένου παιχνιδιού

Mascot logo

Αcquaintance games ,presentation of a favorite game

 

Νοέμβρης

November

Γνωριμία με υπολογιστή ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παιχνίδια εντός τάξης

Αcquaintance games ,presentation of a favorite game

 

Νοέμβρης

November

Γνωριμία με υπολογιστή ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παιχνίδιαεντόςτάξης

Familiarity with computer internet safety

Classroom games

 

Δεκέμβρης

December

Επιτραπέζια Παιχνίδια που κατασκευάζουμε σχετικά με Χριστουγεννα

Board games that we make about Christmas

 

Ιανουάριος

January

Online παιχνίδια που δημιουργούμε εμείς

Online συνεργατικό παιχνίδι

Online games that we create

Οnline cooperative game

 

 

Φεβρουάριος

February

Αποκριάτικα παιχνίδια

Παιχνίδια από άλλες χώρες και πολιτισμούς

Carnival games

Games from other countries and cultures

 

 

Μάρτιος

March

Εμπλοκή γονέων τι έπαιζαν μικροί

Parental involvement with games since their childhood

 

Απρίλης

April

Παιχνίδια στην αυλή

Games in the yard

 

Μάης

May

Το παιχνίδι μέσα από την τέχνη

Αξιολόγηση του έργου μας

The game through art

Evaluation of our project

 

 

Ιούνης

June

Διάχυση του έργουμας

Dissemination of our project

Αναμενόμενα αποτελέσματα

  • Συνεργατική ιστορία
  • Συνεργατικό online παιχνίδι
  • e-book σχετικά με τα παιχνίδια

Τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους ,να εκφραστούν και να νιώσουν ευτυχία

  • Collaborative story
  • Collaborative online game
  • e-book about games
  • Children to develop their self-esteem, to express themselves and feel happy