Πασχαλινές κάρτες και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

 

Κάρτες με ευχές από χαρτί που βάψαμε μόνοι μας  και καλαθάκια για τα πασχαλινά αυγά από χαρτόνι και αυγοθήκες.

 

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα στους φίλους μας e-twinners στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Η συνεργατική ιστορία που ξεκίνησε από το νηπιαγωγείο μας, ταξίδεψε ηλεκτρονικά σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος . Μέσω του διαδικτύου την διαβάσαμε  και εντυπωσιαστήκαμε από την εξέλιξη και τους ήρωες που επέλεξαν οι φίλοι μας etwinners! Τα παιδιά ζωγράφισαν μερικούς από αυτούς.

Το ποίημά μας αφιερωμένο στην αγαπημένη μας Γη! 

Η 22 Απριλίου ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα της Γης το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 192 χώρες κάθε χρόνο.Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή John McConnell, ο οποίος το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο πρότεινε να οριστεί μία ημέρα προς τιμή της Μητέρας Γης.

 

 

 

 

 

 

 

Το ποίημά μας για την ημέρα της Γης!

 

Η αφίσα και το μήνυμά μας : “Εμείς τα παιδιά ανακυκλώνουμε σωστά”

Ενημερώσαμε τους γονείς για το νόημα της μέρας και της αφίσας που φτιάξαμε με πολύ ενθουσιασμό.

 

Την Τρίτη 16 Απριλίου προσκαλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την Διευθύντρια καθαριότητας και πρασίνου Δήμου Ρεθύμνου, κ. Γκολφινοπούλου Νικολέτα. Με αφορμή την προβολή Video με θέμα τους Μπλε κάδους , συζητήσαμε για θέματα  ανακύκλωσης και οι μικροί μαθητές την εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους! Της χαρίσαμε αγκαλιές και μια κάρτα από ανακυκλώσιμα υλικά. Φεύγοντας της ζητήσαμε ένα δέντρο για την αυλή του  σχολείου .

Θα το φροντίζουν οι μαθητές μας που σε λίγους μήνες θα φοιτήσουν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και θα μεγαλώνει μαζί τους!

 

Το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με το  Πανεπιστήμιο Κρήτης, η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του δ’ έτους, αφιερώνει το φύτεμα των λουλουδιών για την αυλή μας στην ημέρα της Γης μας.Τα λουλούδια είναι δωρεά γονέα που διαθέτει φυτώριο. Ευχαριστούμε!

Απριλιάτικες κατασκευές και δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Πρόγραμμα eTwinning

Ανακυκλώνουμε με δημιουργικό τρόπο εφημερίδες, ρολά, καλαμάκια….για τον πίνακα της άνοιξης.

 

Δημιουργήσαμε το δικό μας έργο τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά.Ο πίνακας της άνοιξης!

 

Παρατηρούμε τις ανοιξιάτικες δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά των συνεργαζόμενων σχολείων οι οποίες είναι υπέροχες.

Παρατηρούμε έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά!  

Τα παιδιά ενθουσιασμένα από την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών δεν σταματούν να μας εκπλήσουν δημιουργώντας μοναδικά πράγματα!

Μια μεγάλη χαρτόκουτα έγινε …..πλοίο της γραμμής ! Περήφανος ο μαθητής μας το έφερε στην τάξη εξηγώντας μας με κάθε λεπτομέρεια την κατασκευή του , που την έκανε στο σπίτι με την βοήθεια της μαμάς του. Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιαστήκαμε.

Συγχαρητήρια από όλους μας και στους δυο σας!

 

Χάρτινα ποτήρια  έγιναν κούκλες…. Ο καθένας έφτιαξε τον «Μάρτη» του 

αποχαιρετώντας τον μήνα.

Τα πλαστικά και χάρτινα ανακυκλώσιμα υλικά μεταμορφώνονται σε κυάλια και τανκ….

    

Την Κύπρο γνωρίσαμε την Πέμπτη 14 Μάρτη 2019 μέσα από εικόνες της ιστορίας της και χορέψαμε ακούγοντας την <<Τηλλυρκώτισσα>>, παραδοσιακό τραγούδι του νησιού.Βρήκαμε πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Κρήτη.Θαυμάσαμε τις ομορφιές αυτού του ωραίου νησιού της Μεσογείου και στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στους φίλους μας στο Δημοτικό σχολείο Πάνω Πολεμιδίων Λεμεσού. 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση αλουμινίου παρακολουθώντας σχετικά videos. Zωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας. 

 

Μαθαίνoυμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αναζητώντας τις πόλεις των σχολείων των φίλων μας που είναι στο πρόγραμμά μας << Be cool recycle in school>>.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηρώντας το έθιμο της Σαρακοστής και του χαρταετού φτιάξαμε το χαρταετό μας με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά και τη Σαρακοστή μας κόβοντας εικόνες με νηστίσιμα φαγητά από διαφημιστικά φυλλάδια.Και του χρόνου!

 

Με εφημερίδες και άχρηστα υλικά φτιάξαμε τους χαρταετούς μας.

.        

 

 

 

 

 

 

 

Με τους φίλους μας στην Κύπρο επικοινωνήσαμε την Παρασκευή 8 Μάρτη 2019 μέσω skype.Θαυμάσαμε τους χαρταετούς που έφτιαξαν με εφημερίδες και υποσχεθήκαμε πως θα ξαναεπικοινωνήσουμε καθώς η τεχνολογία δεν μας υποστήριξε αρκετά αυτή τη φορά.Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Αναστασία Καπαρή από το Δημοτικό Σχολείο Πάνω Πολεμιδίων Λεμεσού στην Κύπρο και τους μαθητές της. 

 

Κατασκευάσαμε μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, μαράκες , τυμπανάκια, κουδουνάκια… 

 

Η έμπνευση των μαθητών και των γονέων τους απογειώνει το πρόγραμμά μας!Αποκριάτικη στολή <<Φωτεινός σηματοδότης>> με ανακυκλώσιμα υλικά από το μαθητή μας.Μπράβο ωραία ιδέα!

Δοκιμάσαμε νέα τεχνική ζωγραφικής και φτιάξαμε μοναδικά αποκριάτικα πόστερ! Με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ένα ρολό κουζίνας απλώσαμε τα χρώματα στο χαρτί φτιάχνοντας απίθανους καμβάδες.

Με πολύ φαντασία και  ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε καπέλα και μάσκες! Μας αναγνωρίζετε;

       

Επαναχρησιμοποιήσαμε παλιές εφημερίδες και τέμπερες και φτιάξαμε κλόουν

        

Ομαδική δουλειά με άχρηστα χαρτιά και περήφανοι καμαρώνουμε τις δουλειές μας!

        

 

 

Δημιουργήσαμε τις μάσκες μας με ανακυκλώσιμα υλικά έχοντας βοηθό τη φαντασία μας.

 

Κατασκευάσαμε κλόουν από πλαστικά μπουκάλια.

Την Πέμπτη 20 Φλεβάρη κάναμε βιντεοκλήση με το νηπιαγωγείο Μεσορόπης Καβάλας. Υπήρχε ενθουσιασμός και στα δύο νηπιαγωγεία.Μικροί και μεγάλοι συστηθήκαμε και τραγουδήσαμε! Τα παιδιά από την Καβάλα μας έδειξαν πως παίζουν «Μπαλοδρομίες» και μας εξήγησαν τους κανόνες.  Εμείς τους ζητήσαμε βοήθεια για το αλαφαβητάρι του διαστήματος που συμπληρώνουμε. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας!

Με τις ζωγραφιές μας αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας.

 

Την Δευτέρα 15 Φλεβάρη είχαμε μια επικοινωνία με τα 2ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, 12ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας και 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου. Συνομιλήσαμε μέσω chat στην πλατφόρμα του twinspace , είπαμε τα νέα μας και συμφωνήσαμε να ζωγραφίσουμε αποκριάτικα μέσω του διαδικτύου.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Με το πλαστικό και την ανακύκλωσή του ασχοληθήκαμε αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο και στα βιβλία.

Την Τρίτη 12 Φλεβάρη μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Σερβία, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα e-twinning <<Be cool recycle in school>>.Η γνωριμία μας έγινε από την  κ. Βίκυ Δρυμούρα, εκπαιδευτικό και μητέρα ενός μαθητή μας, η οποία μας παρουσίασε με το γλαφυρό και άμεσο τρόπο της τα έθιμα, τις συνήθειες , τα φαγητά και τα προϊόντα , διάσημα μέρη και μύθους αυτής της ωραίας χώρας.Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βίκυ για την ωραία παρουσίαση.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από την ωραία παρουσίαση.

 

Ζωγραφίσαμε καρδούλες για τους φίλους μας στη Σερβία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επαναχρησιμοποιούμε με δημιουργικό τρόπο τα χαρτιά

Παλιές φωτοτυπίες, ζωγραφιές που δεν μας αρέσουν, κομμάτια από παλιές κατασκευές μεταμορφώνονται σε μοναδικές δημιουργίες.

Πλανήτες, φιγούρες, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βάλει ο νου σας. Μερικοί μεταμορφώθηκαν σε ….αετούς!

Τους αναγνωρίζετε;

 

 

Ασχοληθήκαμε με το βιβλίο του Σελ Σιλβερστάιν << Το δέντρο που έδινε>>, το διαβάσαμε , παρακολουθήσαμε animation video, συζητήσαμε και σκεφτήκαμε τι θα δίναμε εμείς στο δέντρο. Ζωγραφίσαμε τις σκέψεις μας.

Τι θα έδινα εγώ στο δέντρο;

 -Φύλλα, κλαδιά,μήλα, κορμό,μάτια, μύτη, στόμα, καρδιά, αγάπη, καλοσύνη, γενναιοδωρία, χαρά,φιλάκια…

 

 

Μαθαίνουμε για τη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, είδαμε videos, διαβάσαμε πληροφορίες από βιβλία και ζωγραφίσαμε  τις εντυπώσεις μας.

Μαθαίνουμε πώς δημιουργείται το χαρτί και αποτυπώνουμε ζωγραφίζοντας τις εντυπώσεις μας.

Παίζουμε τα on line παιχνίδια του προγράμματός μας!Μας ψυχαγωγούν και μας διδάσκουν.

Ακολουθώντας τους αριθμούς από το 1 ως το 41 σχεδιάσαμε το σήμα της Ανακύκλωσης!

Κάθε μέρα τα ανακυκλώσιμα υλικά μας δίνουν την ευκαιρία να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα έργα. 

 

 

Βάψαμε τα ρολά ,στερεώσαμε μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε.Ένας παίχτης κρατάει την μικρή «μπασκέτα» και την κουνάει και ο άλλος παίχτης πρέπει να κάνει πετυχημένη βολή . Δεν είναι καθόλου εύκολο! Ένας διασκεδαστικός τρόπος για συντονισμό χεριού-ματιού με ένα παιχνίδι από ανακυκλώσιμα υλικά!

 

Κατασκευάσαμε πιγκουίνους από ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουμε με τους αριθμούς κάνοντας αντιστοιχίσεις, μετρήσεις, απαριθμήσεις.Μας συνοδεύουν τα ζάρια μας.

 

Με ένα κουτί δημητριακών και ρολά φτιάξαμε τον ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΦΑΓΑΝΑ! Τον τα’ί’ζουμε  με πλαστικά καπάκια προσθέτοντας και αφαιρώντας αριθμούς .  Μας αρέσει να ασχολούμαστε στην Γωνιά Μαθηματικών!

Ρολά, πλαστικά καπάκια και κάρτες με αριθμούς μας βοηθάνε να υπολογίζουμε , να αντιστοιχίζουμε και να μετράμε.

             

 

Στα πλαίσια του προγράμματός μας διαβάσαμε ένα βιβλίο σχετικά με το περιβάλλον, συζητήσαμε και δημιουργήσαμε ένα κολλάζ για τη Γη μας.Το βιβλίο που διαβάσαμε είναι <<Το μικρό βιβλίο του περιβάλλοντος>> , Κριστίν Κουαρώ,εκδ. Μεταίχμιο.

Διαβάσαμε την συνεργατική ιστορία του προγράμματός μας η οποία είναι σε εξέλιξη καθώς γράφεται από τα 25 σχολεία του προγράμματός μας.Μας εντυπωσίασε, μας ενέπνευσε και δημιουργήσαμε ένα κολλάζ . Ας θυμηθούμε πως η αρχή της ιστορίας ανήκει στο Νηπιαγωγείο μας.

 

 

Στα πλαίσια διερεύνησης του θέματός μας για την ανακύκλωση παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά videos  σχετικά με τον μπλε κάδο και μετά ζωγραφίσαμε.

Διερευνούμε το θέμα της ανακύκλωσης, θέτοντας ερωτήματα και συμπληρώνοντας το ιστόγραμμα της έρευνάς μας :πού γίνεται η ανακύκλωση; τι θέλουμε να μάθουμε; πού θα ψάξουμε;

Ζωγραφίσαμε διαδικτυακά με τους φίλους μας από τα Νηπιαγωγεία της Κρήτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα e-twinning <<Βe cool recycle in school>>, σήμερα Δευτέρα 14 Γενάρη 2018. Τα Νηπιαγωγεία είναι των Στερνών Χανίων, το Νηπιαγωγείο Γάλλου και το 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου. 

 

 

Εποχιακά ημερολόγια δημιουργήθηκαν με τα θέματα της συνεργατικής ζωγραφικής στο πρόγραμμά μας e-twinning <<Be cool recycle in school>>.To σχολείο μας συμμετέχει στο ημερολόγιο του καλοκαιριού. 

 

Δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αντικειμένων που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας για το χριστουγεννιάτικο παζάρι, δημοσιεύτηκαν στο σχετικό blog του ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ όπου συμμετέχουμε φέτος. Ο παρακάτω σύνδεσμος παραπέμπει στο σχετικό  blog :

https://anakyklososte.blogspot.com/2019/01/3.html?spref=fb&fbclid=IwAR2NM0EaFQnnfYbS09w0iBRe94TUt-vmWOfaREHEFftTL5PcrdPAgUsIgZA

 

Κάθε μέρα συγκεντρώνουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά μας , τα ξεχωρίζουμε σε κατηγορίες, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και κρατούμε ό,τι μπορεί να μας χρειαστεί στη γωνιά της ανακύκλωσης. Τα υπόλοιπα τα πετούμε κάθε μέρα στον κάδο ανακύκλωσης του σχολείου. Συνεχίζουμε δυναμικά… 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018 είχαμε μια θερμή επικοινωνία μέσω skype με τους φίλους μας από το 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.Τραγουδήσαμε τα κάλαντα,χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ανταλλάξαμε ευχές γαι τα Χριστούγεννα και το νέο χρόνο.

Ξεχωριστή χαρά πήραμε σήμερα Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018, καθώς ανοίξαμε τους φακέλους με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που λάβαμε από τους φίλους μας etwinners. Το Νηπιαγωγείο Μεσορόπης, το 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων, το 32ο Νηπιαγωγείο Βόλου, το 2ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού και το Νηπιαγωγείο Στερνών Χανίων μας έστειλαν χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές, φτιαγμένες με ανακυκλώσιμα υλικά. Στολίσαμε τις κάρτες στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα. Με πολύ μεράκι και αγάπη ετοιμάσαμε τις κάρτες με ανακυκλώσιμα υλικά για να τις στείλουμε στους φίλους μας etwinners!

 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με ανακυκλώσιμα υλικά. Κόψαμε και ζωγραφίσαμε αστεράκια τα οποία στολίσαμε με χρυσόσκονη. Καλά Χριστούγεννα!

<<Η πόλη μας >>, μία κατασκευή από συσκευασίες γάλακτος και φτιαγμένη με πολύ μεράκι από τους γονείς μας στα Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια.

Την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη ζωγραφίσαμε μαζί με τους φίλους μας του Νηπιαγωγείου της Μεσορόπης. Ευχηθήκαμε και περιμένουμε να ξαναβρεθούμε διαδικτυακά.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας με ανακυκλώσιμα υλικά και αντικείμενα επαναχρησιμοποίησης.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιό μας από ανακυκλώσιμα χάρτινα  ρολά.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Βάζα και βαρκούλες για το παζάρι μας. Τα στολίσαμε με υλικά επαναχρησιμοποίησης.

 

Κάρτες με υλικά επαναχρησιμοποίησης για το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας.

Τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη 2018 ξεκίνησε το ταξίδι του ο SuperRecycleman, μασκότ του έργου μας eTwinning <<Be cool recycle in school>>. To ταξίδι του συνοδεύεται από ένα λεύκωμα με την ονομασία <<Οur album with messages about Recycling>> για τη συμπλήρωση του οποίου ζητά τα μηνύματα των παιδιών των συνεργαζόμενων σχολείων για την Ανακύκλωση. Μία επιστολή που απευθύνεται στα παιδιά μας έδωσε τις οδηγίες για τη συμμετοχή μας .Αφού συζητήσαμε, γράψαμε το δικό μας μήνυμα για το λεύκωμα στη σελίδα που αναλογεί στο σχολείο μας και την  στολίσαμε με τις ζωγραφιές μας. Ο SuperRecycleman μας άφησε μία φωτογραφία του και συνέχισε το ταξίδι του . Τον αποχαιρετίσαμε και του ευχηθήκαμε καλό ταξίδι στον επόμενο προορισμό του που είναι η Κύπρος.

Το λεύκωμα στο σχολείο μας!

                         

Το λεύκωμα στο σχολείο μας (video)! 

 To μήνυμά μας…

<<Aγαπούμε την Ανακύκλωση και δεν πετούμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε. Πετούμε τα σκουπίδια στον κατάλληλο κάδο. Κάνουμε Ανακύκλωση σωστή γιατί αγαπούμε και σεβόμαστε τη Γη μας! 

Τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

                                            Κρήτη, Ελλάδα >>

<<Our message… 

We love Recycling and we do not throw away our trash anywhere we find it. We throw away the rubbish in the appropriate bin. We Recycle right because we love and respect our Earth! The children of the 3rd  Kindergarten         of Rethymno                              Crete, Greece>>

Το λεύκωμα αποτελεί συνεργατικό προϊόν του έργου μας και  δημιουργήθηκε  από το Νηπιαγωγείο μας !Καλό ταξίδι!

Από το νηπιαγωγείο μας ξεκίνησε και η συνεργατική ιστορία του προγράμματος. Θα ταξιδέψει ηλεκτρονικά σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία …

Με οδηγό την παιδική φαντασία στείλαμε την μάγισσα Τσαπατσούλα που έχει αλλεργία στην καθαριότητα ,να πετά με το βρώμικο ιπτάμενο χαλί της πάνω από την πεντακάθαρη Ανακυκλούπολη , να σκορπά σκουπίδια και να φέρνει τα πάνω – κάτω !!!!

Έχουμε ανυπομονησία για την συνέχεια της ιστορίας…

      

     

Ο παρακάτω σύνδεσμος παραπέμπει στο e-book της συνεργατικής ιστορίας:

https://www.storyjumper.com/book/index/41282956

http://meetingwords.com/hnhNKSa0xo

Η κυρία Βίκυ Δρυμούρα, εκπαιδευτικός, μας παρουσίασε την Ισπανία την Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018. Η κ. Βίκυ μιλά την ισπανική γλώσσα, μεταξύ των υπόλοιπων έξι που γνωρίζει.Καθώς  έζησε κάποιο διάστημα εκεί  μας παρουσίασε με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο τη χώρα λέγοντάς μας πως είναι μεγάλη με ωραίους ανθρώπους με τους οποίους μοιάζουμε σε πολλά.Μας μίλησε για τα φαγητά της Ισπανίας , τα έθιμα των Χριστουγέννων και του Πάσχα που γιορτάζουν με ξεχωριστό τρόπο οι Ισπανοί.Μας έμαθε κάποιες λέξεις στα ισπανικά όπως φίλος, γεια, καλημέρα , μαμά ,μπαμπάς .Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή και την ευχαρίστησαν υποσχόμενα να της ετοιμάσουν ένα δώρο. Και το ετοίμασαν ζωγραφίζοντας μία κάρτα που της χάρισαν την επόμενη μέρα.Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του προγράμματός μας etwinning του οποίου η Ισπανία είναι συνιδρύτρια χώρα μαζί με την Ελλάδα.

Φαγητά, έθιμα Χριστουγέννων και έθιμα Πάσχα

Η ευχαριστήρια κάρτα μας.

 

Το video της παρουσίασης της Ισπανίας

 

 

Την εμπειρία της ψηφοφορίας είχαμε την Δευτέρα και την Τρίτη 12 και 13 Νοέμβρη 2018 καθώς ψηφίσαμε για την εκλογή της μασκότ του προγράμματος etwinning <<Be cool recycle in school>>. Αυτή η διαδικασία του προγράμματος μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε ένα συλλογικό έργο.

 

Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη 2018 είχαμε την εμπειρία να γνωριστούμε και να συνομιλήσουμε γραπτά χρησιμοποιώντας το chat του twinspace, με τα Νηπιαγωγεία Μεσορόπης και Παραλίας Οφρυνίου. Συστηθήκαμε και γράψαμε τα νέα μας. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε  για τους φίλους μας για να τους στείλουμε email με τη ζωγραφική μας.

Το θέμα της ανακύκλωσης και η διερεύνησή του μας απασχόλησε σήμερα Δευτέρα 12 Νοέμβρη 2018 στα πλαίσια του έργου etwinning <<Be cool recycle in school>>.

-Tι είναι τα σκουπίδια;-πού πηγαίνουν;-πού γίνεται η ανακύκλωση;

Αναζητήσαμε τους κάδους της τάξης μας και χωρίσαμε σε κατηγορίες τα ανακυκλώσιμα: -χαρτί-πλαστικό–γυαλί-μέταλλο

Αναζητήσαμε κάδους στη αυλή του Δημοτικού σχολείου και στη γειτονιά. Καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας.

Οι παρατηρήσεις μας

Με πολλούς τρόπους προσεγγίζουμε και κατανοούμε την έννοια της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Αντιστοιχίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά με τον κάδο τους σε επιτραπέζιο παιχνίδι αντιστοίχησης. Διακρίνουμε αυτά που δεν ανακυκλώνονται.

Ξεχωρίζουμε άχρηστα υλικά και τα πετάμε στον μπλε κάδο της αυλής μας.

Καθαρίζουμε τα συρτάρια μας και βρίσκουμε τρόπους να επαναχρησιμοποιήσουμε χαρτόνια δημιουργώντας παιδικά έργα τέχνης που διακοσμούν την τάξη μας.

 

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας σήμερα Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018 καθώς κλήθηκαν να ψηφίσουν λογότυπο για το έργο <<Be cool recycle in school>>. Η διαδικασία της ψηφοφορίας τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Απρίλιος 2019

Πάσχα στο Νηπιαγωγείο μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

Πασχαλινά  εργαστήρια διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, το Σάββατο 13 Απρίλη 2019, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να  κάνουν παρέα, να παίξουν, να συμμετέχουν σε κυνήγι θησαυρού με πασχαλινά αυγά, να βάψουν αυγά, να παίξουν παιχνίδι με φρούτα και λαχανικά , να απολαύσουν την αφήγηση πασχαλινής ιστορίας και να ζωγραφίσουν με ανοιξιάτικα σχέδια τα πρόσωπά τους. Η ζεστασιά και το ωραίο κλίμα μεταξύ όλων πλημμύρισε τον αύλειο χώρο του σχολείου καθώς οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν έξω.Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν και ιδιαίτερα τους γονείς του Συλλόγου που οργάνωσαν με διάθεση αυτή την ωραία δράση χαρίζοντας σε παιδιά και μεγάλους μια γλυκιά και ανάλαφρη ανάμνηση καθώς πλησιάζει το Πάσχα!

Καλό Πάσχα να έχουμε!

 

 

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πασχαλινό παζάρι του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου την Πέμπτη 11 Απρίλη 2019.Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά μας, τους φίλους μας , τα παιδιά, γονείς και  εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου και όλους και όλες που μας τίμησαν  με την προσφορά τους. Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για την ακούραστη δράση του και την αγάπη με την οποία αντιμετωπίζει καθετί που αφορά το Νηπιαγωγείο μας. Καλό Πάσχα!!!

Πασχαλινό παζάρι την Πέμπτη 11 Απρίλη 2019.

 

 

 

Η επίσκεψή μας στα εικαστικά εργαστήρια Ρεθύμνου την Τετάρτη 10 Απρίλη το ένα τμήμα και την Πέμπτη 4 Απρίλη 2019 το άλλο τμήμα μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε με τον πηλό ανοιξιάτικα κλαδιά και να έρθουμε σε επαφή με αυτό το γήινο υλικό υπό την οργανωμένη και ουσιαστική καθοδήγηση της έμπειρης κεραμίστριας κ.Φρόσως Μπόρα.

 

 

 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 4 Απρίλη 2019 για να συμμετέχουμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας γνώρισε την έκθεση «Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου».Εμψυχώτρια η κ.Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, μας οδήγησε μέσα από ένα βιωματικό πρόγραμμα να γνωρίσουμε τον μοναδικό καλλιτέχνη, να παρατηρήσουμε τα έργα του, να προβληματιστούμε και να δώσουμε δικές μας ερμηνείες, να ευαισθητοποιηθούμε για το περιβάλλον και τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης επέμβασης σε αυτό, να απολαύσουμε την τέχνη του και να εκφραστούμε με το σώμα μας αλλά και την ζωγραφική μας.

 

 

 

 

Η έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, περιλαμβάνει περισσότερα από 120 έργα τα οποία καλύπτουν συνολικά επτά δεκαετίες, από τις αρχές του 1950 έως τα τέλη του 2000.

Λάτρης της φύσης και με βαθιά οικολογική συνείδηση, ο Βαλέριος Καλούτσης(1927-2014) ήταν από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που καταπιάστηκαν με το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ρομαντική ενατένιση της (κρητικής) φύσης, η υφή του εδάφους, των πετρωμάτων, του βυθού, των βουνών και της θάλασσας, η κίνηση και οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές εκφάνσεις και το αδιέξοδο της ανθρώπινης επικοινωνίας, η ιδέα της τεχνητής φύσης, οι αέναες μεταλλαγές του τοπίου μέσω επεμβάσεων ή επεκτάσεων, οι γεωλογικές μεταμορφώσεις, καθώς και η κατοπτική και ανάγλυφη απεικόνιση ενός τόπου είναι ορισμένα από τα θέματα που συναντάμε στο πολυσχιδές έργο του.

Τα έργα της έκθεσης φανερώνουν την εξελικτική πορεία ενός ανήσυχου ζωγράφου ο οποίος χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα έκφρασης (ζωγραφική, κινητικά έργα, σχέδιο, κολάζ) και τη διάθεσή του να αποτυπώσει με έναν πoλυπρισματικό τρόπο την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Αυτήν ακριβώς την πολύπλευρη και στοχαστική προσέγγιση του Καλούτση επιδιώκει να αναδείξει η αναδρομική του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου,2 Απριλίου, μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία αφίσα και να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για αυτό.

Αντλησαμε πληροφορίες για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από το διαδίκτυο, ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα ιστοριών, συζητήσαμε για το τί μας προσφέρουν τα βιβλία και πως νιώθουμε όταν “διαβάζουμε”.  Τα συγκεντρώσαμε όλα σε μια αφίσα για να ενημερώσουμε τους γονείς.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου στα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προσελκύσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Σχετική εικόνα

 

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, είναι η σειρά της Λιθουανίας. Το μήνυμα με τίτλο «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» έγραψε ο 64χρονος διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος είναι ο δημιουργός και της αφίσας.

Η απόδοση του μηνύματος στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως βιβλία για παιδιά και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το μήνυμα του Λιθουανού συγγραφέα:

«Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά.

Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε.

Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια.

Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…».

Εκπαιδευτικές δράσεις του Νηπιαγωγείου μας για το μήνα Απρίλιο

  1. Εκπαιδευτική ημιημερήσια εκδρομή στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, 1/1/2019.
  2. Επίσκεψη στα Εικαστικά Εργαστήρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, 4/4/2019.
  3. Επίσκεψη στα Εικαστικά Εργαστήρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, 10/4/2019.
  4. Πασχαλινό παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας, 11/4/2019.
  5. Πασχαλινά εργαστήρια στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας και στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου,13/4/2019.
  6. Επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο μας του διαιτολόγου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,κ.Κασσελούρη, για ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή, 18/4/2019.

Αρκάδι

 

 

Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου πήγαμε την Δευτέρα 1 Απριλίου αναζητώντας  τα σημάδια της ιστορίας καθώς συμμετέχουμε στο  πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στα Νηπιαγωγεία που επόπτρια καθηγήτρια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η κ.Αμπαρτζάκη.Η καθηγήτρια , οι φοιτήτριες,εμείς οι Νηπιαγωγοί,η Σύμβουλός μας και άλλοι που συνεργάστηκαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος εργάστηκαν πραγματικά για την σωστή διεξαγωγή του που έκλεισε με την επίσκεψη στη Μονή Αρκαδίου το Ολοκαύτωμα της οποίας αποτελεί κορυφαίο γεγονός στην τοπική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.Τα παιδιά μας ξεχύθηκαν σε ομάδες αναζητώντας  τα σημάδια της ιστορίας στο μοναστήρι με ενδιαφέρον και  ζωντάνια, ζωγράφισαν  ακουμπώντας στους τοίχους στα πεζούλια  ό,τι έβλεπαν, προσπάθησαν να  προσανατολιστούν στα σημεία που έδιναν οι γρίφοι (μουσικοί γρίφοι σε ρίμες!) , ανακάλυψαν τα σημεία στο χάρτη, αναγνώρισαν  κορυφαία σημεία του μοναστηριού τα οποία είχαν επεξεργαστεί στις τάξεις τους. Η επίσκεψή   αποτέλεσε εμπειρία μοναδική για όλους μας που ζήσαμε  στην πράξη ότι η ιστορία προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο με την σοβαρότητα και την ευθύνη που της αξίζει χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου ,η βιωματική μάθηση, η ελεύθερη έκφραση των νηπίων, η καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων.Μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους και όλες!!!

Και βέβαια το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας που παρείχε τα έξοδα της μετακίνησης μας στη Μονή.          Ευχαριστούμε!!!  

Οι γρίφοι ακούγονται σε μορφή μελωδίας από τα κινητά τηλέφωνα των φοιτητριών

Το λάβαρο

Η τραπεζαρία

 

Το κελί του μοναχού

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κελλαρικά , τα ιερά άμφια και το Πορτάλι

Η εκκλησία

 

Το δέντρο με τη σφαίρα

Οι στάβλοι

 

 

Η Λενιώ

 

 

Αραβουργήματα

Το Αρκάδι μας!

Φωτογραφίες, βιβλία και βόλτα στην παλιά πόλη δείχνουν τα σημάδια που άφησαν οι Οθωμανοί στο Ρέθυμνο. Τα κιόσκια στα σπίτια και ο μιναρές στο ωδείο τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα.

        

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση